Windows: Line-Based vs. Message Signaled-Based Interrupts. MSI tool.

Discussion in 'Operating Systems' started by mbk1969, May 7, 2013.

  1. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    8,062
    Likes Received:
    4,798
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    Intel RST drivers enable MSI-mode by default.
     
  2. tsunami231

    tsunami231 Ancient Guru

    Messages:
    9,717
    Likes Received:
    372
    GPU:
    EVGA 1070Ti Black
    I tried to read this wall of text ,but gave up after 2nd line.
     
  3. thth

    thth New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    680 sli
    interesting read. I have changed most of my thing to msi mode but didnt notice any improvments.
     
  4. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    8,062
    Likes Received:
    4,798
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    Me either on the powerful home rig, but on the weak work rig I did notice improvements.
     

  5. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    MSI is the older version . (nobody should have this active in any shape or form if they have pcie )
    we say MSI but the truth is MSI is the initial version when we were leaving IRQ)what we use today is msix.now I probably confused you! I don't know how to do msix in : xp,vista,w7 .here is how w8 is tho .msix various setting can be set in power she'll .as far as I know only w8 + do this or w8 has different naming command in powershell for msix in w8 ..msix it self would need a thread for its self .but msix is what is mandatory for pcie .msix is the default so you have to disable MSI if you manually settled it in regedit.MSI tweak is intended only for device using IRQ but that do support MSI.I would have wrote the power she'll way for msix and call it a day ! WHAT IS POWERSHELL? I know a bit in computer but powershell is a new thing I ll have to learn .

    PS:msix is not a speed tweak .it is more like a smoother of path.very useful if you stream on twitch ,while viewing YouTube while playing battlefield 4 while recording everything.in order for this to become a speedup buffer need to be disabled since it is no longer required since msix is properly set.if any know the powershell command ? . the trouble ? command for an i5 2500k optimal MSIx . the trouble ? as you obviously saw a lot of hardware maker dont go to the trouble of setting MSI or msix and still use IRQ . and as you obviously saw cause countless problem. hopefully this more elaborated version will answer a lot of question you guys had
     
    Last edited: Oct 31, 2013
  6. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    8,062
    Likes Received:
    4,798
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    @drbaltazar
    I suspect you are wrong:

    Code:
    A solution to all these problems is a new interrupt mechanism first introduced in the PCI 2.2 standard called message-signaled interrupts (MSI).
    ...
    Finally, MSI-X, an extension to the MSI model, which is introduced in PCI 3.0, adds support for 32-bit messages (instead of 16-bit), a maximum of 2048 different messages (instead of just 32), and more importantly, the ability to use a different address (which can be dynamically determined) for each of the MSI payloads.
    From http://www.ni.com/white-paper/3767/en :

    Code:
    PCI 2.2 introduced an alternate method of propagating system interrupts called message signaled interrupt (MSI).
    ...
    The PCI Express specification reuses the MSI concept as a primary method for interrupt processing and uses a message space to accept all prior sideband signals, such as interrupts, power-management requests, and resets, as in-band messages.
    For me all that means that PCI-Express is natively uses MSI-X mode. And not supporting it in OS` like Vista and 7 looks strange for me.
     
    Last edited: Oct 31, 2013
  7. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    I could be wrong since I didn't know interrupt played such a crucial role in our system till a about when I discovered the thread here .I know one thing .msix is mandatory on newer system .since all this is probably only seeable in powershell (ya I use window 8.1 )I all have to learn powershell .its the second time I meet setting I have to do in powershell.arrg.
     
  8. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    removed sorry guys !
     
    Last edited: Nov 5, 2013
  9. thth

    thth New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    680 sli
    Actually I have encountered some strange problem. After I changed most of my thing to msi mode I get random clicks in audio playback. Then I use latencymon and the latency was higher than before.[​IMG]
    [​IMG]

    Before the highest DPC routine execution time was only about 330us by nvidia. Now its like other device is starving for resource because they are all in msi mode

    edit: nvm its the TCPNoDelay=1 making my nic crazy. Deleted the key and its fine now.
     
    Last edited: Nov 1, 2013
  10. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    8,062
    Likes Received:
    4,798
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    Wow, LatencyMon v6 !
     

  11. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    how you have Intel USB 3 I thought they didn't have one . also you might want to use Intel sata raid thingy if you can .even tho its says raid it will detect single drive and its MSI so it should leave IRQ for other thing . is there a big performance difference between latencymon 5 and 6 (less latency hopefully .last week my test with v5 showed it among the most latent!
     
  12. thth

    thth New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    680 sli
    I have intel RST its at the irq -15
     
  13. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    oh if you have rst then your are good !
     
  14. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff544246(v=vs.85).aspx
    follow these instruction in combination with what this thread say and you should be fine
    one thing tho !
    look here to find your own value for each msi you ll change
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\PCI\VEN_8086&DEV_244E&SUBSYS_844D1043&REV_B5\3&11583659&0&E7\Device Parameters\Interrupt Management\Routing Info\static vector
    if you just enter the value ms exemple give it cause error at time ! aside from this ? everything looks like it is working perfectly ! MessageNumberLimit didn't do much for me but I suspect its because I don't have enough demend interrupt wise .probably affect nicely streamer recorder youtuber all doing this at the same time . since I don't multitask it doesn't affect me as far as I can tell .I set it any way just in case !

    ps : my registry is just an exemple , yours will be similar beginning and end but the name will be different !
     
    Last edited: Nov 5, 2013
  15. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    Any know how to verify if I am using 4 interrupt (1 per core! ) also ,how come some stuff can't be set to MSI (bridge to bridge.usb1.1 and 2 .
     

  16. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    8,062
    Likes Received:
    4,798
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    Some stuff has no drivers supported MSI mode.
     
  17. drbaltazar

    drbaltazar Banned

    Messages:
    416
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7950 3gb
    I looked into the ms certified list and yes component are required to support it but from what I understand they re not required to enable it . I tried setting it my self .ROFL some driver supplied too many interrupt for say a 4 core I ended up with 8 interrupt .hopefully ms will supply the user with premade way to do 1msi per CPU core .I don't need to save power .lol .anyway ty for info .
     
  18. Prophet

    Prophet Master Guru

    Messages:
    800
    Likes Received:
    7
    GPU:
    Msi 680 Gtx Twin Frozr
    Reread sober :)
     
    Last edited: Dec 7, 2013
  19. Prophet

    Prophet Master Guru

    Messages:
    800
    Likes Received:
    7
    GPU:
    Msi 680 Gtx Twin Frozr
    Thanks mkb. When I set my gpu to msi it lowered my dpc from ~70-150 with a game running to 50-100.
     
  20. pjokerxp

    pjokerxp Banned

    Messages:
    652
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Palit GeForce GTX 680 2GB
    so i did mine with no trouble at all...

    [​IMG]

    they way i did it, is just copy the whole key from other branches
     

Share This Page