Watch_Dogs Will Run With 4GB RAM

Discussion in 'Frontpage news' started by Hilbert Hagedoorn, May 22, 2014.

  1. proFits

    proFits Ancient Guru

    Messages:
    5,866
    Likes Received:
    3
    GPU:
    RTX 2080
    Jokes aside, my graphic card is worth as much as the whole new console gen and is of more recent technology than them. If the comparison was to be made, an analogy of royalty/godliness versus peasants is ... valid.

    But it's mostly a joke, because I know that my elite butt doesn't make the gaming industry run, the peasants do.

    EDIT: The guy above me took me seriously. Trolling success.
     
  2. Redemption80

    Redemption80 Ancient Guru

    Messages:
    18,532
    Likes Received:
    274
    GPU:
    GALAX 970/ASUS 970
    As mentioned you have to wonder if it was a serious question on Twitter as who has a 3GB GTX780, but only 4GB of system ram?

    I'm surprised this game runs at all on 4GB, considering it's 64bit only and the OS needs 2GB alone.

    I don't think proFits was being serious with the 12GB thing
     
  3. schmidtbag

    schmidtbag Ancient Guru

    Messages:
    5,587
    Likes Received:
    2,089
    GPU:
    HIS R9 290
    @Redemption80
    What OS requires 2GB by itself? I got my 64 bit Windows 7 setup to use roughly a half gig.

    I know proFits is being a troll but that doesn't change the fact that people really think that way. It's really surprising to see how many people honestly think they need even 10GB of RAM.
     
  4. Redemption80

    Redemption80 Ancient Guru

    Messages:
    18,532
    Likes Received:
    274
    GPU:
    GALAX 970/ASUS 970
    The official requirements for W7 x64 is 2GB though.
     
    Last edited: May 22, 2014

  5. CronoGraal

    CronoGraal Ancient Guru

    Messages:
    4,181
    Likes Received:
    14
    GPU:
    MSI R9 390 8GB
    The PC fanboyism here is disgusting sometimes.
     
  6. schmidtbag

    schmidtbag Ancient Guru

    Messages:
    5,587
    Likes Received:
    2,089
    GPU:
    HIS R9 290
    Requirements != actual usage. Photoshop requires something like 1GB but we all know that's a load of crap.
     
    Last edited: May 22, 2014
  7. Smooth Operator

    Smooth Operator Member Guru

    Messages:
    111
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX690
    I'm sorry but buying a GTX780 when you only have 4GB ram is pure lunacy and if it's due to an old mobo/cpu that only supports DDR2 or whatever then it's even more stupid having such a huge CPU bottleneck.

    Surely the guy was just trolling, SURELY!
     
  8. main_shoby

    main_shoby Maha Guru

    Messages:
    1,045
    Likes Received:
    1
    GPU:
    980Ti Qnix 2710 96Hz
    pffft, my 16Gb waiting :p
     
  9. Fender178

    Fender178 Ancient Guru

    Messages:
    4,185
    Likes Received:
    207
    GPU:
    GTX 1070 | GTX 1060
    Well it is nice for a game that requires 6GB of RAM can run with only 4GB. I feel that any modern office computer should have no less than 4GB of RAM just to be on the safe side. While my next computer will have 32GB of RAM by the end, is it overkill yes it is but the extra RAM could not hurt for what I have planned to do with it.
     
  10. Mda400

    Mda400 Master Guru

    Messages:
    895
    Likes Received:
    97
    GPU:
    3060Ti 2055/16Ghz
    This is basically what I always think about absurd requirements for memory.

    A good example of optimizing memory usage is Windows 8/8.1 (I know linux is best but I'd thought I'd talk about an OS brand that is most popular among common knowledge).

    You compare Windows 7 with its Aero interface and Windows 8.x without it. Removing simple features that don't do anything for productivity can make an OS use very little memory.

    I have a Windows 7 laptop. It uses 1.5gb/4gb at bootup and idle on the desktop. You disable aero and all the visual effects it drops to 1.3gb. I have Windows 8.1 on my Gaming PC. It uses 987mb/8gb at bootup and idle on the desktop.

    I tested GTA IV PC on my gaming PC and it uses up to 3.2gb out of 8gb when playing. GTA IV PC as everyone should know, is an unoptimized, memory hungry open-world game. So with these stats, one should suffice on 4gb EASILY these days...

    Once games push the limits of modern hardware (due to consoles holding the PC platform back), then we'll see need for 6-8gb in 2-3 years. But as a software developer, you should always be trying to find ways to REDUCE memory usage. Not enforce more of it (and that goes back to the quote above).
     

  11. schmidtbag

    schmidtbag Ancient Guru

    Messages:
    5,587
    Likes Received:
    2,089
    GPU:
    HIS R9 290
    @Mda400
    Agreed. From 2007-2010, I actually managed to get away with 2GB of RAM on 32 bit Windows 7 for gaming, but I had very mid-range systems at the time and could only play games on medium-high settings, so 2GB was probably ok. Most games never filled up the memory, but many got pretty close.

    Since you brought up linux, I'd like to point out that linux is the reason why I'm so anal about memory usage, and disk space consumption for that matter. The average KDE setup, which is the heaviest linux desktop environment, has more software and more customizable features out-of-the-box than any version of Windows while still using a fraction of the disk space and memory. KDE is relatively poorly optimized yet is still more efficient than XP SP3.

    When you realize how much more bang for the byte you can get, software in the Windows world really gets you to realize how ridiculous it can be to need 16GB of RAM and a 256GB SSD.
     
  12. Robbo9999

    Robbo9999 Ancient Guru

    Messages:
    1,510
    Likes Received:
    272
    GPU:
    GTX1070 @2050Mhz
    Yep, but there are exceptions with some games using loads of RAM, Titanfall is one example. Maxed out (except for x4MSAA) with textures set to 'insane', then the Titanfall program uses a whole 4GB RAM itself (as well as 3GB VRAM). I reckon you'd need 8GB RAM to run it comfortably after accounting for OS overheads, etc. I see 8GB RAM as a minimum forr a gaming PC now so as not to run into problems soon.
     
  13. alxtorrentazos

    alxtorrentazos Master Guru

    Messages:
    235
    Likes Received:
    8
    GPU:
    ASUS 2060 OC
    I´m sorry, I don´t understand what you are talking about....Uncle Bill said years ago that 640kb should be more than enough..........he he
     
  14. scatman839

    scatman839 Ancient Guru

    Messages:
    14,119
    Likes Received:
    519
    GPU:
    1080, KD55XD800
    Purportedly said it.
     
  15. nedooo`

    nedooo` Member

    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX970 G1
    If you read between the lines:
    "It will run normally with 4GB RAM but since we do not wanna some cry babies (lazy to free all available RAM) spam our support stuff with complaints we said minimum amount of RAM is 4GB...yet still anyone who have rest of the requirement specs should not worry about RAM (RAM upgrade should cost less then half the game price).
     

Share This Page