The AMD Ryzen All In One Tread /Overclocking/Memory Speeds & Timings/Tweaking/Cooling Part 2

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by vbetts, Sep 24, 2018.

  1. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,659
    Likes Received:
    471
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    I had a 4790k before this and it too was night and day difference
     
    Truder and jbscotchman like this.
  2. jbscotchman

    jbscotchman Ancient Guru

    Messages:
    5,514
    Likes Received:
    4,258
    GPU:
    MSI 1660 Ti Ventus
    CPU upgrades FTW!
     
    Passus likes this.
  3. Truder

    Truder Maha Guru

    Messages:
    1,372
    Likes Received:
    318
    GPU:
    Sapphire Fury Nitro
    I had a 4690k, more than a night and day difference for me ;)

    What actually surprised me is, my 4690K was bottlenecking my R9 Fury!!!
     
    Last edited: Jan 16, 2021
    Passus likes this.
  4. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,627
    Likes Received:
    2,608
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    What does that mean "bronze sample"..... there are different tiers of the same cpu?
     

  5. Truder

    Truder Maha Guru

    Messages:
    1,372
    Likes Received:
    318
    GPU:
    Sapphire Fury Nitro
    When you use CTR, after running the diagnostic mode, the program will give your CPU a rating on its quality based on how well it scales with voltage. Bronze samples are leaky chips that need more voltage compared to gold samples that can sustain lower voltages.
     
    Undying, Passus and KissSh0t like this.
  6. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,627
    Likes Received:
    2,608
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    @Webhiker

    Do those settings you had me enable improve performance quite a bit? before in Cyberpunk I would be averaging about 43fps with this new cpu+mobo+mem combo, now radeon software is reporting 55.6fps, other than what you pointed me to with those settings in the bios the only other thing I have done today is uninstall the chipset driver + video card driver because I thought the system was acting a little funny after flashing the bios yesterday "video files were freezing randomly" then running ddu, then installing the chipset driver that comes on the cd for the motherboard instead of the newer one on amd's website, and the video card driver was same version as before... and.. yeah.. I can't figure it out, I'm not complaining that's for sure (◉Д◉)

    [​IMG]
     
    Last edited: Jan 17, 2021
  7. big ROBOT bill

    big ROBOT bill Master Guru

    Messages:
    711
    Likes Received:
    612
    GPU:
    ROG Strix 3060Ti
    I found both the F max and cppc using the search, but I too am wondering if the Resizable BAR thing will do anything for my 1660Ti ?
     
  8. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,738
    Likes Received:
    340
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    There I was, about to get the fast timings for my new 2x16gb sticks of RAM, load up Thaiphoon to read it, low and behold it's C-die which is apparently a thing now, don't I feel silly not keeping up with things, I started googling how you get the timings and if you can still use Ryzen Dram calculator but then my head started hurting, too much unsorted information and conjecture! Soooo if anyone has the same ram, namely:

    G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4 K2 32GVKC 3600 (2x16GB) C16, F4-3600C16D-32GVKC

    Are there any suggested settings/timings for it?

    I swear when I checked the b-die database it was supposed to be Samsung, just noticed now it's Hynix, I guess I went on the price in Amazon and because it was cheap didn't investigate it properly! Being Amazon I could simply return it if it's no good?

    Thanks everyone :)
     
  9. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,659
    Likes Received:
    471
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    I would return them imo

    look at the gskill trident z cl16 ,, may have to buy 2x 16gb kits as i think the 32gb kits are all c18 b-die
     
  10. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,627
    Likes Received:
    2,608
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    What makes a memory module a "b-die" ?

    Just being manufactured by Samsung or something else?

    I don't really understand what it means to be honest.
     

  11. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    14,944
    Likes Received:
    4,056
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    If it works just hold on to it. Its a nice kit and do you really want to go rma process only becouse its not a b-die? It wont make any difeerence in your case.
     
  12. Kool64

    Kool64 Maha Guru

    Messages:
    1,006
    Likes Received:
    379
    GPU:
    Gigabyte RTX2070S
    Hynix CJR is more or less the new Bdie. As far as OC goes it's really close.
     
  13. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,738
    Likes Received:
    340
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Thanks for the replies guys! I think I'll stick with them for now, money is a bit tight and these were 60EUR less than CL16, I plan to upgrade my PC at some point so will probably get faster RAM to go with a faster CPU and new Mobo :)
     
    Passus likes this.
  14. nizzen

    nizzen Maha Guru

    Messages:
    1,287
    Likes Received:
    359
    GPU:
    3x2080ti/5700x/1060
    Show us some Hynix CJR performance with Ryzen 5 series in Aida64 memory benchmark :)
     
  15. Kool64

    Kool64 Maha Guru

    Messages:
    1,006
    Likes Received:
    379
    GPU:
    Gigabyte RTX2070S
    No one seems to be posting that around here at the moment and I don't really look at any other sites but back when CJR hit the marked a year or so ago there were a few posters here tweaking it and it was very close to as good as Bdie.
     

  16. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,627
    Likes Received:
    2,608
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    Did the memory and 1 cpu benchmarks in aida64.. just thought I'd share in case anyone wants to compare against it, everything here is stock settings.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  17. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    14,944
    Likes Received:
    4,056
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    Latency is high for a 3200 ram. Should be below 70ns.
     
  18. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,738
    Likes Received:
    340
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Here's mine:
    upload_2021-1-23_10-34-16.png
    upload_2021-1-23_10-37-35.png
    upload_2021-1-23_10-37-44.png
    upload_2021-1-23_10-43-4.png


    It's 3600mhz but I'm running it right now at about 3200mhz as I had a crash so haven't really optimised any settings.
     
    KissSh0t likes this.
  19. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    14,944
    Likes Received:
    4,056
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
  20. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,627
    Likes Received:
    2,608
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    I haven't tweaked anything, it's just all default... I think I can lower the (tRC) timing from it's current 75 clocks down to 56.. in cpu-z it lists the xmp-3200 profile as having 56 for tRC, but with the profile that I select in the bios it sets it to 75.

    [​IMG]

    Guess I'll have to test it.
     

Share This Page