The AMD Ryzen All In One Tread /Overclocking/Memory Speeds & Timings/Tweaking/Cooling Part 2

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by vbetts, Sep 24, 2018.

  1. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,616
    Likes Received:
    2,604
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    I just tried it, although in my bios it has an extra 0... so I set - for the offset and selected 0.05000v which makes my max voltage 1.376v, the default voltage the bios was reporting was 1.408v

    Now to test it to see if it's stable :x
     
    Passus likes this.
  2. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Seems 3600 MHz is Zen3 idle on desktop.

    I hope that changes in the future, my old 4770K went all the way down to 800 MHz.
     
    Passus likes this.
  3. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,654
    Likes Received:
    468
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    yeah it does take some getting used to after using haswell platform

    however my chip goes down to 1.7 idle with 0.8v
     
  4. Webhiker

    Webhiker Master Guru

    Messages:
    727
    Likes Received:
    251
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC2
    If you use Ryzen master to monitor your chip with you will notice it goes down below 700 mHz.
    You will also notice that most of the cores are sleeping most of the time.
    This is using a Ryzen 3900X on a ROG CH VII X470 motherboard with FMAX, Global C-State and CCD enabled.
     

  5. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Seems HWMonitor just doesn't work for Zen3.

    Ryzen Master shows idle clocks as low as 280 MHz.
     
  6. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,654
    Likes Received:
    468
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    HWinfo works fine .. look at effective clocks
     
  7. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    HWInfo shows 3600 MHz idle and 4850 MHz load.

    Ryzen Master shows 280 MHz Idle and 3100 MHz load.

    Either these new CPUs works in strange ways or software doesn't know how to read out.
     
  8. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,654
    Likes Received:
    468
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    check my screenie, excuse amazing paint skills xD
     

    Attached Files:

    • 123.png
      123.png
      File size:
      283 KB
      Views:
      8
    TheDeeGee likes this.
  9. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    And that's the third blue screen in the last 24 hours.

    I'm starting to regret upgrading.

    Keep getting WHEA 124.
     
  10. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,654
    Likes Received:
    468
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    Hmm maybe you got a bad chip?

    that error points to cpu cache errors

    can you return it?
     

  11. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Another person said it was memory issues...
     
  12. devastator

    devastator Member Guru

    Messages:
    172
    Likes Received:
    39
    GPU:
    sapphire rx6800
    so many pages maybe u should start a part 3
     
  13. Webhiker

    Webhiker Master Guru

    Messages:
    727
    Likes Received:
    251
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC2
    I thought the WHEA error was fixed in AGESA 1.1.9.0
     
  14. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,616
    Likes Received:
    2,604
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    Are you using a very new beta bios?
     
  15. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Yeah, 1602 with AGESA 1.1.9.0.

    This is my memory:
    [​IMG]
     

  16. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,616
    Likes Received:
    2,604
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    Flash back to previous non beta bios to see if the error you are having goes away.
     
  17. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Running MemTest86 now and i already have 11 errors within 5 minutes.

    That's running DOCP at the 3600 XMP with FCLK set at 1800, no other tweaks in the BIOS.
     
  18. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,616
    Likes Received:
    2,604
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    The beta bios could be the issue here, try the test again but with non-beta.
     
  19. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,967
    Likes Received:
    1,197
    GPU:
    NVIDIA GTX 1070
    Getting 3 errors in 5 minutes now with 1.1.0.0.

    Maybe downgrade further to BIOS 1202 with AGESA 1.1.0.0 Patch B.
     
  20. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,616
    Likes Received:
    2,604
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    I am actually using 1202 for my bios, seems our boards are a bit similar despite being different models, I've not had a single issue with this boards other than the yo-yo fan issue.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Are your memory modules on the motherboard supported memory list?

    *edit*

    Also, earlier you mentioned the idle frequency, in the windows power plan is 100% selected for minimum state? for mine I found default ryzen balanced plan set to 100 so I manually set it back down.

    [​IMG]
     
    Last edited: Jan 11, 2021

Share This Page