Smooth Video Project - Frame Interpolation

Discussion in 'The HTPC, HDTV & Ultra High Definition section' started by Chillin, May 19, 2012.

  1. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,813
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    You're the best man!
     
  2. Jayjay27

    Jayjay27 Member

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x gainward GTX460 1024mb
    hi all,

    will this work with XBMC?

    also, my tv already has motionflow, but produces artifacts (WHY), what would happen if i enabled svp and turned on motionflow on my tv?

    or could i disable motionflow on the tv and turn on svp? any suggestions?

    my tv is a Sony HX853.

    THANKS ALL!

    J
     
  3. k1net1cs

    k1net1cs Ancient Guru

    Messages:
    3,783
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Radeon HD 5650m (550/800)
    There's an entry in SVP's FAQs that explains this.

    It's better to disable MotionFlow and turn on SVP.
     
  4. domigr

    domigr New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    GPU:
    amd 7770 hd asus(1gb)
    hello!!!i am new with svp and i would like a little advice..what settings are the best for my pc??i have an amd fx 6100(3.3ghz) and an amd 7770hd(asus)...the auto selected settings are 3g but i noticed that my cpu is on the 4th profile...i worked svp only with potplayer(default settings all)...i have just installed avisync and ffdshow just to run svp...i don't want anything else...thanks in advance!!!
     

  5. chainik

    chainik Member

    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD HD 5670
    SVP 3.1.4 - download options, direct link to .torrent file

     
  6. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,813
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
  7. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,665
    Likes Received:
    34
    GPU:
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    SVP 3.1.5
    http://www.svp-team.com/wiki/Download

     
  8. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,813
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    Awesome.

    I just sent them a small donation for their work (I'm a poor student :( , otherwise I would donate a full price program equivalent). This program made my movies so much more enjoyable to watch, it actually bothers me to no end when I watch a movie without SVP anywhere else.

    Please guys, chip in a little if you can for such an awesome program.
     
  9. 3dPlayer

    3dPlayer Banned

    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Have
    Hi, im using Media Player Classic with this, the usage of the cpu(I5 2400) goes from 13 to 35% and the gpu(GTX460) jumps to 13%, does this seems ok in a 720p movie?

    What is the main difference when using this software?The movie actually looks smoother, why is this?Higher fps?

    Buy i have a problem, i have the blue color thing, how do i remove it?

    Nvm, i got the solution.
    http://www.svp-team.com/wiki/FAQ#I_...example_the_skin_is_blue_like_in_Avatar_movie.

    edit: i did some comparison and i dislike this.Don't ask me why but it just doesn't seem right.I looks smoother but i don't think the movie i was watching was made to be seen like this, too fast in my opinion.
     
    Last edited: Jul 15, 2013
  10. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,813
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    It basically creates a third frame between two regular frames included in the film. It uses math and motion vectors to guess what the interloped frame should look like.

    [​IMG]

    So instead of the slow and jerky 24 fps that is standard film (that you usually watch), it makes it like the film is at 48 or 60 fps (or however many you want) so it looks much more natural, especially in fast fight scenes.

    Downside is that it is guesswork at the end of the day, and sometimes there are artifacts. But the idea is to find a good balance between the two.

    So here for example you see two frames that came with the film on the top, and the software tries to guess what frames in between the two original ones would look like based on the locations of the originals:
    [​IMG]
     
    Last edited: Jul 16, 2013

  11. Cyberdyne

    Cyberdyne Ancient Guru

    Messages:
    2,930
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX1080 Arctic Hybrid III
    For those interested, I expanded on the usefulness of making a batch file to run it.
    Here is what I use.
    Code:
    echo off | clip
    TASKKILL /f /im PotPlayerMini.exe
    TASKKILL /f /im SVPMgr.exe
    TASKKILL /f /im svptube.exe
    START "" "E:\Libraries\Videos\SVP\SVPMgr.exe"
    START "" "E:\Libraries\Videos\SVP\svptube\svptube.exe"
    PotPlayerMini.exe
    TASKKILL /f /im SVPMgr.exe
    TASKKILL /f /im svptube.exe
    
    For this to work you need to make the batch file where potplayer is (you can just make a shortcut to it anyway), AND you need to change the file locations of SVPMgr.exe and svptube.exe (which is optional obviously).

    In order of how the batch file goes, first it clears your clipboard (what ever you have copied) so that if you have a youtube link copied it does not automatically start playing, then it makes sure Potplayer an SVP is not running (so you get a fresh start), then it starts SVP. Then potplayer is launched, the CMD prompt stays open- when you close potplayer it will automatically close SVP and the youtube app then the prompt will close.
    This way you can just use the batch file as a luncher, and it will just close everything when you close your mediaplayer, I even set a shortcut to it and set the properties to Run: Minimized so I don't have to see it.

    Anyway, sounds complicated when I type it out, but it's simple enough, better then running SVP all the time or manually launching it.
     
  12. 3dPlayer

    3dPlayer Banned

    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Have
    Hmm, i think i just got used to this.

    I would say that 1m of frame interpolation time and 48-60 fps is what makes it feel a lot better.

    What is the difference between 1m and Uniform?

    Can i set a fixed fps?I would like 48.Why this number you ask?!Mainly because at sometimes if not mistaken even at 59 or 60 i feel tearing, not completely sure yet.And because it's the double of 24.
     
    Last edited: Jul 16, 2013
  13. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,665
    Likes Received:
    34
    GPU:
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    Did you enable vsync ?

    [​IMG]
     
    Last edited: Jul 16, 2013
  14. 3dPlayer

    3dPlayer Banned

    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Have
    I have it just like yours, maybe it was not tearing but some kind of artifact.

    Thanks for the print-screen.
     
  15. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,665
    Likes Received:
    34
    GPU:
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    ah. have you tried rasing svp settings ?

    right click svp icon in taskbar / videooprofiles

    [​IMG]
     

  16. 3dPlayer

    3dPlayer Banned

    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Have
    Yes, as i said before i messed mostly with the 1st and 3rd setting.

    Do you feel any difference between 1m and Uniform?
     
  17. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,665
    Likes Received:
    34
    GPU:
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    actually i do. with 1m it feels like microstuttering at times.
     
  18. Cyberdyne

    Cyberdyne Ancient Guru

    Messages:
    2,930
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX1080 Arctic Hybrid III
    Setting artifacts masking to Strongest killed all of my artifacts, as the name of the setting suggest.

    Dr. noob, try leaving frame interpolation ms at default, change target frame rate to 2x (the first setting). You could also try that along with Blend frames to screen refresh rate on (the bottom setting). You might have trouble using that with larger res content though.

    @WhiteLightning; you really should rethink what shaders you are using...
     
  19. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,813
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    To change FPS, go to the profile settings and adjust: "target frame rate" .
     
  20. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,665
    Likes Received:
    34
    GPU:
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    Why should i do that ? I have no problem ?

    If i do that, i get worse quality.
     
    Last edited: Jul 16, 2013

Share This Page