RX 580 low GPU and Power usage?

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by srdjan1995, Nov 26, 2020.

  1. srdjan1995

    srdjan1995 Member Guru

    Messages:
    173
    Likes Received:
    23
    GPU:
    Vapor-X R9 270X
    Hey guys, so I have this issue? My Sapphire Pulse RX 580 is having low GPU and Power usage... I've just bought a Cooler Master 700W power supply as I thought my PSU is the issue, but seems it is not. Can someone help me out here? I'm having latest drivers, tried with different versions, still the same.

    Also, can it be due to CPU bottlenecking? Seems like my Ryzen 3 1200 is really bad.
     

    Attached Files:

  2. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,177
    Likes Received:
    3,142
    GPU:
    GTX 1080ti
    high cpu usage, gpu usage 80%.


    its a cpu bottleneck

    Yes, the 1200 is that bad.
     
  3. Espionage724

    Espionage724 Active Member

    Messages:
    81
    Likes Received:
    26
    GPU:
    Radeon RX 580 8G
    I'd try a GPU stress test (MSI Kombustor or FurMark) and see if you can get high GPU usage with that. Can also try maxing the power limit for the GPU.

    I believe I have the same GPU (SAPPHIRE Pulse RX 580), and with Furmark, I can get up to 217W of power usage and 95-100% GPU usage.
     
  4. srdjan1995

    srdjan1995 Member Guru

    Messages:
    173
    Likes Received:
    23
    GPU:
    Vapor-X R9 270X
    I'll try it man...
     

  5. srdjan1995

    srdjan1995 Member Guru

    Messages:
    173
    Likes Received:
    23
    GPU:
    Vapor-X R9 270X
    In some games where there is no bottleneck GPU usage can be even lower than this. It's quite strange.
     
  6. srdjan1995

    srdjan1995 Member Guru

    Messages:
    173
    Likes Received:
    23
    GPU:
    Vapor-X R9 270X
    Furmark is showing 100 GPU usage but clocks are around 1090-1100+ MHz, not 1366 as it should be (core clock).
    Kombustor is showing around 95-100% GPU usage, clock is at stable 1366 MHz.

    I really don't know what is going on with this. :(
     
  7. Espionage724

    Espionage724 Active Member

    Messages:
    81
    Likes Received:
    26
    GPU:
    Radeon RX 580 8G
    I believe that's normal (or at least I recall the same thing); Furmark uses OpenGL and I guess stresses the GPU differently than Kombustor (I think has DX, Vulkan, and OGL tests).
     
    srdjan1995 likes this.
  8. droopy_ro

    droopy_ro Member Guru

    Messages:
    106
    Likes Received:
    38
    GPU:
    GTX 1070 Ti MSI
    Did you rule out a software problem ? did you uninstall your drivers with DDU from safe mode and reinstall the latest WHQL from AMD ?
     
  9. srdjan1995

    srdjan1995 Member Guru

    Messages:
    173
    Likes Received:
    23
    GPU:
    Vapor-X R9 270X
    Of course I did man. I use DDU, and i've tried different drivers.
     

Share This Page