RadeonMod (Tweak Utility)

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by theoneofgod, Oct 23, 2015.

  1. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    Yes it should.
     
  2. JustNabus

    JustNabus New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    Could you help me on indicate me a post or a video on which one should I use RadeonMod or RadeonPro and how to use them? I'm using a RX580 XTR 8GB and heard people saying that this programs do nothing
     
  3. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    It only can do what can be done in registry.
    It is for users that don't wanna hussle with manual reg. editing.

    Options have also -whats this- feature.
    Similar results can be achieved by Radeon Software Interface.
     
  4. HuMa

    HuMa Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    GPU:
    7950 WF3 @ 1150/1500
    if i put VsyncControl_DEF on 3 to have "dynamic vsync" it works with the ingame vsync? or should i force vsync on amd drivers? because when i force vsync on amd panel it doesnt work.....
     

  5. neil78

    neil78 New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    4
    GPU:
    asus vega 64
    Last edited: Oct 4, 2020
    Kuss, Mt441PL, HK-1 and 1 other person like this.
  6. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    ^^ THX for the share.
     
    Last edited: Oct 25, 2020
  7. lightzoo

    lightzoo New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    R9 270 2048
    Hopefully one of you guru's can help me here. I am mentally and physically exhausted from work/life and not in the best way to deal with difficulty trying to install latest AMD drivers without having them take over my audio device. Its super bizarre. I had a R9 270 for ages that didn't seem to interfere, then an nvidia now I have an R9 290- this is an older asus motherboard so realtek doesnt even really support the audio. Its always been a hassle but I still made it work.

    I guess I can just extract and manually install the radeon drivers. But I still see amd hd audio device even after uninstalling with DDU in safe mode etc. Its frustrating. Something is killing the audio endpoint or audio service. The only time I heard sound was last night when I started to uninstall amd catalyst suite or adrenaline now. I really want to play a little Baldurs Gate its been out for over 24 hours and I cant get my audio working at all and I dont know which amd drivers to install. I need some help please. Best practice, best 'slim' drivers etc Danke.
     
  8. Jellis

    Jellis Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    5
    GPU:
    AMD Rx 5700 xt 8gb
    i use this tool developed by a fellow guru3d member to take the amd audio driver out of the install (https://github.com/GSDragoon/RadeonSoftwareSlimmer/releases). it will still install a microsoft audio driver though so what you have to do is disable the amd external events service (careful though ive read that this service is linked to freesync) and then can disable/unistall the audio driver in device manager and it wont reinstall it. hope that helps!
     
  9. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    Thanks for doing this, i swear when i was doing my tweaks i was very experimentative and testing it a lot but not having clear blind data
    But i remember i forgot i found something out by myself when playing with AnisoDegree etc...
    You can actually set it up to like 128x or 256x AF filtering in driver!!! Im not sure if it works on Adrenalin 2020, but im about to try it.
    Basically it was like this:

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000\UMD]
    "AnisoDegree_SET"=hex:30,20,32,20,34,20,38,20,31,36,20,33,32,20,36,34,20,31,32,\
    38,00


    And then restart the driver and you can get over 16x - 32x, 64x and 128x, has to be double by the last size to work
    I think Main3D can be tricked to do the same but there would be a performance penalty if you add too much.
    Its interesting how Radeon registry is so friendly yet NVIDIA barely has anything to tweak :p Locked down.
    I can't wait for RX 6000, i probably won't afford it until a month or two but i'll be so happy to get a smooth gaming card from Radeon again.
     
  10. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB

    Yup, still works on 20.9.1 WHQL Ad. 2020.
     

    Attached Files:

    • ad.jpg
      ad.jpg
      File size:
      88.9 KB
      Views:
      22

  11. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    Also Main3D is apparently the amount of frames asked by the driver to the CPU to provide to the GPU, so it makes sense that setting it lower actually reduces CPU usage, not the prerendered frames, those are locked in-driver and can't be changed.
     
  12. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    IMhO -> Aniso don't work that way, max is 16
    All You can do (and it's working) is to add HQ AF by RegTweak

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000]
    "GI_NA"="0"
    "AAF_NA"="0"
    "AreaAniso_NA"="0"

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000\UMD]

    "AdaptiveAAMethod"=hex:30,00
    "HighQualityAF"=hex:31,00
     
  13. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    It does work, since there were games in OpenGL (like Serious Sam 1) that let you set 128x AF and in a DirectX9 Game L4D2 i tested it and it works, textures are way more sharp than they should be, but this does give room for tweaking too.
     
  14. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    Hmm, strange :cool:
     
  15. Aven

    Aven New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD Radeon 8970M
    When I try to turn the DX9 performance tweak on, it just gives me an error message lately.
    And yes, my driver is properly installed.

    Any ideas?
    DX9.PNG
     

  16. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    they removed the legacy toggle for this
    However there is another DX9 tweak that OnnA himself posted years ago, BUT i can't guarantee it works.
    It goes like this... .Reg file

     
    Last edited: Nov 7, 2020
  17. Mt441PL

    Mt441PL Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    14
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    Also i don't recommend editing Main3D anymore because this is how much frames the CPU will prepare in advance, it still will render 1 frame ahead (total) in games like CS:Go as driver preset is set this way.

    Especially in some unoptimized games - you can get into trouble with lots of stutter, I had it @ 1080p i really do not recommend reg tweaks anymore for input lag, for graphics quality is another story, if you want less lag get a faster CPU to drive your Radeon, and ideally a new card.

    I just leave it as default, all i do to my regedit is disable Shader Cache in "0000/UMD" = "ShaderCache"=hex:30,00
    and i set VsyncControl_DEF to 34 (just out of habit.)
     
    Last edited: Nov 7, 2020
  18. Aven

    Aven New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD Radeon 8970M
    Alright cool, I'll keel the Reg Edit in mind.
    Would be even better if OnnA could verify it still works.

    By the way why are you disabling shader cache?
    I turned it from auto to on hoping it would improve loading times and reduce gpu usage.
     
  19. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    12,176
    Likes Received:
    2,948
    GPU:
    Vega XTX LiQuiD
    Evryone needs to research by himself :p
    Work, work guys it's good for Us all.

    Now, for real:
    Some tweaks working fine, some don't - it's all i know.
    Im using Aniso HQ AF only + some Reg. unlockers.

    28.5->29K in 3Dmark :D

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000]
    "GI_NA"="0"
    "AAF_NA"="0"
    "AreaAniso_NA"="0"
    "Denoise_NA"="0"
    "Detail_NA"="0"
    "SplitScreen_NA"="0"
    "StaticGamma_NA"="0"
    "Gamma_NA"="0"
    "EQAA_NA"="0"
    "MLF_NA"="0"
    "EnableUlps_NA"="0"
    "SurfaceFormatReplacements_NA"="0"
    "TFQ_NA"="0"
    "AntiAlias_NA"="0"
    "TextureLod_NA"="0"
    "TestOnceRequest_NA"="0"
    "AutoTuneRequest_NA"="0"
    "CameraShakeMotionDetect_NA"="0"

    "MosquitoNoiseRemoval_NA"="0"
    "Deblocking_NA"="0"

    "ColourDesktopGamma_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColourDesktopBrightness_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColourDesktopContrast_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColourFullscreenGamma_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColourFullscreenBrightness_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColourFullscreenContrast_DEF"="1.0 1.0 1.0"
    "ColorVibrance_NA"="0"
    "DynamicRange_NA"="0"
    "Fleshtone_NA"="0"

    "DALR6 CRT_MaxModeInfo"=hex:00,00,00,00,40,06,00,00,b0,04,00,00,00,00,00,00,A0,\
    00,00,00
    "3to2Pulldown_NA"="0"
    "TemporalAAMultiplier_NA"="0"
    "DynamicContrast_NA"="0"
    "ASTT_NA"="0"
    "DemoMode_NA"="0"
    "TheaterMode_NA"="0"
    "DALNonStandardModesBCD1"=hex:13,60,07,68,00,00,00,60,13,60,07,68,00,00,00,70,\
    13,60,07,68,00,00,00,85,13,66,07,68,00,00,00,60,13,66,07,68,00,00,00,70,13,\
    66,07,68,00,00,00,85,08,00,04,80,00,00,00,60,10,24,06,00,00,00,00,60
    "DALNonStandardModesBCD2"=hex:12,80,07,68,00,00,00,60,14,00,10,50,00,00,00,60,\
    25,02,13,51,00,00,00,70,19,20,12,00,00,00,00,70,14,00,10,50,00,00,00,70,38,\
    40,21,60,00,00,00,70
    "DALNonStandardModesBCD3"=hex:12,80,10,24,00,00,00,70,11,52,08,64,00,00,00,70,\
    13,60,07,68,00,00,00,70,13,60,07,68,00,00,00,70,13,60,10,24,00,00,00,70,13,\
    60,10,24,00,00,00,70,16,00,12,00,00,00,00,73,23,06,12,97,00,00,00,73,06,40,\
    04,80,00,00,00,70,08,00,06,00,00,00,00,70,11,52,08,64,00,00,00,70,19,20,12,\
    00,00,00,00,70,21,33,12,00,00,00,00,70,40,96,23,04,00,00,00,70
    "DALNonStandardModesBCD4"=hex:12,00,10,24,00,00,00,70,12,80,07,68,00,00,00,70,\
    12,80,09,60,00,00,00,70,16,00,12,80,00,00,00,70,19,20,10,80,00,00,00,70,19,\
    20,12,00,00,00,70,17,92,13,44,00,00,00,70,18,00,14,40,00,00,00,70,18,56,13,\
    92,00,00,00,70,19,20,10,80,00,00,00,70,25,60,14,40,00,00,00,70,20,48,11,52,\
    00,00,00,70,38,40,21,60,00,00,00,60,38,40,21,60,00,00,00,70
    "KMD_PrimitiveShaderSupport"=dword:00000001
    "PP_ODNExMaxACTimingTuningLevel"=dword:00000002

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000\UMD]
    "Tessellation_OPTION_DEF"="2"
    "Tessellation_DEF"="8"
    "Tessellation"=hex:38,00
    "Tessellation_OPTION"=hex:32,00
    "Tessellation_SET"=hex:31,20,32,20,34,20,36,20,38,20,31,36,20,33,32,20,36,34,\
    00
    "AdaptiveAAMethod"=hex:30,00
    "HighQualityAF"=hex:31,00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AMD\Install]
    "AUEP"=dword:00000000

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\AMD\Chill]
    "ChillLevelDefault"=dword:00000002
    "MaxFramerateDefault"=dword:00000047
    "MaxFramerateRange"=dword:0000004b
    "MinFramerateDefault"=dword:00000046
    "MinFramerateRange"=dword:0000001e
    "ProfileEnableDefault"=dword:00000000
    "GlobalEnable"=dword:00000000

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\AMD\CN]
    "CollectGIData"=dword:00000000
    "PreloadDelay"=dword:00000064
    "UnloadDelay"=dword:00000064

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AMD\CN]
    "PreloadDelay"=dword:00000064
    "UnloadDelay"=dword:00000064
    "CollectGIData"=dword:00000000

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AMDDVR]
    "AMDDVR_Tracked"=dword:00000000

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\AMD\AMDAnalytics]
    "AnalyticsAccepted"="false"

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]
    "HwSchMode"=dword:00000002
     
  20. remario56

    remario56 New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    4470
    Hi guys, i need a best tweak for less input lag for csgo , please tell me which one is better?

    "FlipQueueSize"="1"
    "Main3D"=hex:31,00
    "Main3D_DEF"="1"
    "Main3D_SET"=hex:31,00

    PP_MCLKStutterModeThreshold "1000"

    or

    "FlipQueueSize"="0"
    "Main3D"=hex:30,00
    "Main3D_DEF"="0"
    "Main3D_SET"=hex:30,00

    PP_MCLKStutterModeThreshold "0
     

Share This Page