PSA: RTSS is broken in Doom Eternal

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Terepin, Mar 20, 2020.

  1. HeavyHemi

    HeavyHemi Ancient Guru

    Messages:
    6,712
    Likes Received:
    804
    GPU:
    GTX1080Ti
    The game engine does.
     
  2. Dan Longman

    Dan Longman Member

    Messages:
    40
    Likes Received:
    11
    GPU:
    2080ti watercooled
    I am running in HDR mode on Doom Eternal and everything works fine with RTSS, didn't need to change any settings.

    edit:
    ahh
    that is why it's working for me, specifically because I am in HDR mode

    see above works since I am running HDR
     
    Last edited: Mar 20, 2020
  3. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    25
    GPU:
    MSI 2070S GAMING X
    Even if you enable the compatibility setting, RTSS still can't record everything. All my videos are just black screen.
     
  4. Cyberdyne

    Cyberdyne Ancient Guru

    Messages:
    3,398
    Likes Received:
    186
    GPU:
    2080 Ti FTW3 Ultra
    Another PSA, if you have a second screen use that for your info, ether by just disconnecting the graphs in afterburner, or get fancy using Rainmeter.

    Fps reads fine that way, didn't know there was issues otherwise.
     

  5. aufkrawall2

    aufkrawall2 Master Guru

    Messages:
    496
    Likes Received:
    17
    GPU:
    GTX 1070 OC/UV
    What is this supposed to mean? By the time Vulkan was patched into the game, there even was no Vulkan extension for HDR output...

    Edit: Oh my g, it seems you really want to lecture me about the renderer using HDR internally, without any connection to HDR output, do you...
     
    Last edited: Mar 21, 2020
  6. janos666

    janos666 Master Guru

    Messages:
    794
    Likes Received:
    83
    GPU:
    MSI RTX2060 6Gb
    Is it possible that HDR output support was later added to the engine with game patches (without being enabled for the game itself)? Is there an HDR output extension for OpenGL? (But you are probably right. They don't understand their own arguments or try to get you fooled.)
     
  7. scaramonga

    scaramonga Member Guru

    Messages:
    156
    Likes Received:
    13
    GPU:
    1080 Ti FTW3 W/C
    Great. I'll avoid this game.
     
  8. yasamoka

    yasamoka Ancient Guru

    Messages:
    4,785
    Likes Received:
    206
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC
    How about you actually read the thread?
     
    tiliarou likes this.
  9. Chris Anderson

    Chris Anderson New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    2
    GPU:
    EVGA GTX 1070 SC
    This changing PresentFromComputer=0 to a 1 under Global config file in the RTSS ProfileTemplate folder worked wonders for me. Now RTSS overlay works in Doom Eternal past the login/splash screen. Thank you.

    You shouldn't. Doing what the guy said by editing the config file makes the RTSS overlay work in Doom Eternal for me. I spent all of last night trying to fix it and this finally worked.
     
    HARDRESET likes this.
  10. janos666

    janos666 Master Guru

    Messages:
    794
    Likes Received:
    83
    GPU:
    MSI RTX2060 6Gb
    I don't think that response was genuine. Why couldn't you play a game without the RTSS overlay? Are you watching the chrosshair or the perf graphs while playing?
     

  11. Nelly D Gamer

    Nelly D Gamer New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 2080 Ti
    I edited the config file but in doing so I lost a massive chunk of framerate. Hopefully I'm allowed to share this here.

    https://imgur.com/Bf1Xh0o
     
  12. aufkrawall2

    aufkrawall2 Master Guru

    Messages:
    496
    Likes Received:
    17
    GPU:
    GTX 1070 OC/UV
    Just in case: Steam's fps counter also reduces performance.
     
  13. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    5,278
    Likes Received:
    1,573
    GPU:
    GTX 1080ti
  14. HeavyHemi

    HeavyHemi Ancient Guru

    Messages:
    6,712
    Likes Received:
    804
    GPU:
    GTX1080Ti
    It means idTech 6 has http://www.adriancourreges.com/blog/2016/09/09/doom-2016-graphics-study/
    You're the world renowned contributor right. LOL

    Some folks want the OPTION of it working. Why are you against choice?
     
    HARDRESET likes this.
  15. aufkrawall2

    aufkrawall2 Master Guru

    Messages:
    496
    Likes Received:
    17
    GPU:
    GTX 1070 OC/UV

  16. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    6,158
    Likes Received:
    1,406
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    Remember people if you enable presentfromcompute to get RTSS overlay you will get a performance drop!

    That's why it's disabled by default.

    This is not the fault of RTSS, or Vulkan or the game.
    Just a result of what happens with this combination.

    Seeing posts from people still trying to "fix" this and then say they get a performance drop.

    Up to you but remember there's nothing to "fix".
     
  17. Unwinder

    Unwinder Moderator Staff Member

    Messages:
    14,583
    Likes Received:
    1,678
    That’s exact reason why it is disabled for this engine by default. And that’s documented in details in the release notes.
     
    Turanis likes this.
  18. janos666

    janos666 Master Guru

    Messages:
    794
    Likes Received:
    83
    GPU:
    MSI RTX2060 6Gb
    Hmm. Strange. I launched Doom 2016 (v6.66): I have RTSS overlay and LLM:Ultra seems to be active while the game is using Vulkan (both the game's own menu and the RTSS overlay says it's Vulkan). I didn't touch a single dev.console parameter. I am not sure what happened. I remember the RTSS overlay being unavailable and LLM:Ultra not auto-capping the FPS for this game (at least in Vulkan mode). But I could be wrong about Ultra (RTSS says 116 fps which indicates Ultra at work because I have the V3 limiter slider set to 117 to know which one is active and I believe 117 is safe enough, even 118 should do it...).
     
  19. aufkrawall2

    aufkrawall2 Master Guru

    Messages:
    496
    Likes Received:
    17
    GPU:
    GTX 1070 OC/UV
    ULL does have no effect for DX12 and Vulkan.
     
  20. RealNC

    RealNC Ancient Guru

    Messages:
    3,139
    Likes Received:
    1,363
    GPU:
    EVGA GTX 980 Ti FTW
    Does this affect the frame limiter as well, or is it strictly about the OSD?
     

Share This Page