Poor Performance on 8800 GTS

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce' started by ebpain, Jan 11, 2007.

  1. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    Hello everyone! Just got my new pc parts, installed everything, installed newest bios and drivers, booted up winXP and run 3DMark06. I got pretty low mark (around 4000) and at some tests (e.g. Canyon Fight test) i got framerates such as 1 (yes it sound rediculous i know...)

    My specs are:

    Intel Core Duo 2 @ 2.400 Mhz
    BFG 8800GTS
    OCZ 8500 2GB(2x1GB) @ 2.1V, 1066Mhz (well i had to set the clock to 800Mhz or the sys would crash... any help there?)
    ASUS Striker Extreme 680i (updated BIOS to newest version 7010 methinks)
    2xWD 320 GB
    Akasa 650W PSU
    the rest doesnt really matter here does it..

    I have played around with the BIOS settings, but I just cant get it right. I a question aswell: should the Linkboost, SLI Ready Memory and GPU EX features be enabled in the BIOS or not (note, im NOT using SLI)

    I would be very greatfull if somebody could help me get those FPS up :)
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  2. dB

    dB Ancient Guru

    Messages:
    2,448
    Likes Received:
    0
    GPU:
    88GTS 512M@830/2050/2.2g
    What video card do you have? If i were you i'd set everthing to default (no overclocking) and see if your scores differ.

    By the way, welcome to Guru3d;)
     
  3. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    thanks for the welcome!

    my card is the BFG 8800 GTS

    initially i tested everything with the default settings. same marks aswell...
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  4. MrFox

    MrFox Master Guru

    Messages:
    828
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Gigabyte 580GTX SOC x2
    Turn off linkboost and sli memory and test that.
     

  5. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    done. same results :(
     
  6. TheBoss84

    TheBoss84 Maha Guru

    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1080 + GTX 970
    Do you have the bad transistor on your 8800GTS?
     
  7. MrFox

    MrFox Master Guru

    Messages:
    828
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Gigabyte 580GTX SOC x2
    Try running your ram at 2.2v that might help.
     
  8. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    bad transistor? what do u mean?
     
  9. chrismeyer

    chrismeyer Maha Guru

    Messages:
    1,145
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 7950 GT 512meg
    it was a resistor not transistor and that only affected the gtx's the gts's didnt have that problem
     
  10. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    you made me worry there... at least its not a faulty card... any other recommendations? its still not giving me the right framerates :(
     

  11. Laykun

    Laykun Ancient Guru

    Messages:
    3,208
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2 x EVGA GTX670 4GB
    Wow, yeah you really do have a problem.

    Tried differeny drivers? ( completely uninstall your current ones before trying other ones ).

    Let me know how that goes.
     
  12. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    i tried uninstalling the 97.92 driver and installed the 97,44 one... still same... i noticed that it mostly has bad performace (1-2 FPS) on the red valley test of 3dmark (which is supposed to be a CPU test). Is there any chance that this is cpu related rather than GPU? its it ok to have all voltage settings on auto in the BIOS?
     
  13. PETEY

    PETEY Master Guru

    Messages:
    471
    Likes Received:
    1
    GPU:
    eVGA 8800GTS
    CPU = 0-2 FPS normally. That isn't your problem.
     
  14. ecm747x

    ecm747x Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI 8800GTX 768mb 97.92 drvrs
    If you would, post your whole 3d scores. Maybe we can see something from that. Yes, you should be much higher than that to say the least. I do not know much about your MB and bios settings. I would look around some other forums to see if there are some explinations of others bios settings that you could mirror. It almost sounds like something isn't set right somewhere.
     
  15. ebpain

    ebpain Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG 8800GTS 540MB
    I cant upload the xls file bcz I havent installed excel yet, I will write the settings down manualy though:

    3DMark Score: 6028
    SM2.0 Score: 2704
    --GT1 - REturn to Proxycon: 22.332 fps
    --GT2 - Firefly Forest: 22.741 fps
    HDR/SM3.0 Score: 2268
    --HDR1 - Canyon Flight: 24.084 fps
    --HDR2 - Deep Freeze: 21.281 fps
    CPU Score: 2058
    --CPU1 - Red Valley 0.657 fps
    --CPU2 - Red Valley 1.031 fps

    :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(
     

  16. yermucker

    yermucker Master Guru

    Messages:
    274
    Likes Received:
    1
    GPU:
    Radeon HD5970
    hmmmmm, could be your onboard sound mate. i had terrible bother with mine causing the same problems, finally figured out what it was, got a new soundcard and the problem dissappeared.
     
  17. El_Presidente

    El_Presidente Member Guru

    Messages:
    116
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 980 Sitrix SLI
    My sugges goes with yermucker. Try unistall audio and graphic drivers and try run Mark without audio drivers. Tell us what happend.
    You need install graphic drevers again, but surely you get it you self.
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  18. madtorn

    madtorn Active Member

    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    GPU:
    gigabyte 8800gt
    Lol that’s the CPU rendering
    --CPU1 - Red Valley 0.657 fps
    --CPU2 - Red Valley 1.031 fps
    Nothing to worry about
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  19. Sinacle

    Sinacle Master Guru

    Messages:
    204
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire 1800xt 700/1600
    CPU score is fine, that's not the problem.

    Are you sure you have all settings in the nvidia control panel set to default, ie no AA and AF?

    Are you sure you have installed your motherboard (chipset) drivers?
     
  20. El_Presidente

    El_Presidente Member Guru

    Messages:
    116
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 980 Sitrix SLI
    SM2.0 Score: 2704
    HDR/SM3.0 Score: 2268
    Those should be higher, i think. Honestly i havet look those GTS tests, but still i think those should be higher.
     

Share This Page