Pc almost not responding after afterburner installation (solved)

Discussion in 'MSI AfterBurner Application Development Forum' started by xixou, Nov 24, 2019.

  1. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    Hi,

    My windows 10 (1909) becomes almost not responding when MSI after burner is installed (4.6.2 beta 4).
    I use Nvidia drivers 441.20 standard on a RTX 2080 super.
    Note that the issue was already present with previous release of windows and few previous Nvidia drivers.

    The strange thing is that even when MSI afterburner is not open (not starting during windows startup),
    the issue persists. So this may be due to a file change or pointer to a file.
    Same without the server installed.

    I never had problem with the GTX 1070.

    I was looking in the device manager for tasks using CPU or so, nothing appears.

    Any idea where to look at? I want to use MSI afterburner ^^

    Edit: Same behavior with MSI afterburner 4.6.2 final.

    I got same issue on my previous platform (x99 5930k than my new one z390/i9 9900 ks) using the same graphic card (INNO3D GeForce RTX 2080 SUPER iCHILL X3 ULTRA).

    Edit2: I replaced the rtx2080 super by a gtx 1060 3 GB,
    and Windows behaves well with MSI afterburner.
    Same Nvidia version, same display port, same screen g-sync on.

    So this is really related to the RTX 2080 super fileset or so.
    Is there anyone here using an RTX2080 super and MSI afterburner?
     
    Last edited: Nov 24, 2019
  2. Unwinder

    Unwinder Moderator Staff Member

    Messages:
    15,225
    Likes Received:
    2,521
    Nobody is using RTX series cards with AB of course, heh.
    AB install in NOT altering system files, doing so without AB running is ABSOLUTELY unreal. That's the only comment I'll leave here, I don't want to spend my single weekend on absolutely useless debates again, sorry.
     
  3. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    So this is not file related.
    Note that 2 months old Nvidia drivers were working fine with the RTx2080 super and msi afterburner, I don't recall which version (I think it was when branch jumped from 3xx to 4xx).
    Have a nice week end ^^
     
  4. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    might be a defect with the card.
    or one of the mining risers.

    clear system cmos
    clear secure boot cache

    attach a msinfo32 txt output or post it to pastebin, compatibility with other drivers is a potential vector

    9900's have had pcie issues with 20x0 cards that might be a bigger issue once sensoring of the pcie bus is active.
     

  5. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    The cards works great for weeks without MSI.
    Again, even with AB closed issue remains.

    There is no rise, this is my game pc.
    And read before posting, I already changed the platform with same effect, why are you talking about clear cmos?

    as for the past of nvidia info:

    nvapi.dll: 26.21.14.4120 - nVIDIA ForceWare 441.20

    ------[ nVIDIA GPU #1 / B00-CR1F = 00 ]------
    ------[ nVIDIA GPU #1 / B00-CR49 = 00 ]------

    ------[ nVIDIA GPU #1 / B01-CR1F = 00 ]------
    ------[ nVIDIA GPU #1 / B01-CR49 = 00 ]------

    ------[ nVIDIA GPU #1 / B02-CR1F = 00 ]------
    ------[ nVIDIA GPU #1 / B02-CR49 = 00 ]------

    ------[ nVIDIA GPU #1 / B03-CR1F = 00 ]------
    ------[ nVIDIA GPU #1 / B03-CR49 = 00 ]------

    ------[ nVIDIA GPU #1 / B04-CR1F = 00 ]------
    ------[ nVIDIA GPU #1 / B04-CR49 = 00 ]------

    Total : 2.8 sec
    GPU1-B00: 0.4 sec
    GPU1-B01: 0.4 sec
    GPU1-B02: 0.4 sec
    GPU1-B03: 0.4 sec
    GPU1-B04: 0.8 sec

    B01-D00-F00 [10DE-1E81] [10DE-13A1] [CC0300]: nVIDIA GeForce RTX 2080 Super Video Adapter
    B01-D00-F01 [10DE-10F8] [10DE-13A1] [CC0403]: nVIDIA TU104 - High Definition Audio Controller
    B01-D00-F02 [10DE-1AD8] [10DE-13A1] [CC0C03]: nVIDIA TU104 - USB Type-C xHCI Controller
    B01-D00-F03 [10DE-1AD9] [10DE-13A1] [CC0C80]: nVIDIA TU104 - USB Type-C Port Policy Controller
     
  6. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    Then theres a mutex issue on the system occurring between AB's driver and some other driver active on the system that isn't safe to use with MSI AB.

    the issue remains after closing MSI AB because some aspect of system bus is stuck in an incorrect state.


    did you install inno3d's TuneIt?
    is MSI AB's low level driver set to User Mode or Kernel?
     
    Last edited: Nov 24, 2019
  7. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    This is even after a reboot.
    When AB did not start yet(that is why I was refering to file set, but AB owner told me he's not touching them).
    Could it be due to other files installed with AB (the visio studio files from Microsoft?)

    Unwinder, is it possible to install AB without the installer by just copying the exe files and AB files without touching other files?
     
  8. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    no.

    the Afterburner driver is loaded on demand (ie, the start of Afterburner itself)

    I have had one similar experience, through my own negligence where i started RTSS without restarting the machine to replace one of the in use hooking dll's, do you have RTSS set to auto start?
     
  9. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    I said in the first post this occurs without the server as well.

    In the mean time I will find the last Nvidia drivers that was working with AB (as RTX2080 super is not old, should be fast to find out).
     
  10. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    well i don't care to continue this further, there are no issues with AB and 1909 / 2080 super's or current drivers - and you're basically stonewalling by not posting msinfo32.
     

  11. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    Which section of msinfo32 do you want,
    i'll be glad to export it.

    I can see those crashes when I tested with AB;

    I will un-install the Harmony remote controller software to see it that helps.


    Time Type Details
    11/24/2019 9:48 AM Application Error Faulting application name: CsrBtOBEXService.exe, version: 2.1.63.0, time stamp: 0x4f68683b
Faulting module name: CsrBtOBEXService.exe, version: 2.1.63.0, time stamp: 0x4f68683b
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x0000000000006f58
Faulting process id: 0x11b0
Faulting application start time: 0x01d5a2ab98142c84
Faulting application path: C:\Program Files\CSR\CSR Harmony Wireless Software Stack\CsrBtOBEXService.exe
Faulting module path: C:\Program Files\CSR\CSR Harmony Wireless Software Stack\CsrBtOBEXService.exe
Report Id: 46fa9392-bf68-4f39-9b4d-1fa4dea71550
Faulting package full name: 
Faulting package-relative application ID:
    11/24/2019 9:38 AM Application Error Faulting application name: CsrBtOBEXService.exe, version: 2.1.63.0, time stamp: 0x4f68683b
Faulting module name: CsrBtOBEXService.exe, version: 2.1.63.0, time stamp: 0x4f68683b
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x0000000000006f58
Faulting process id: 0x1290
Faulting application start time: 0x01d5a2aaaba8ea97
Faulting application path: C:\Program Files\CSR\CSR Harmony Wireless Software Stack\CsrBtOBEXService.exe
Faulting module path: C:\Program Files\CSR\CSR Harmony Wireless Software Stack\CsrBtOBEXService.exe
Report Id: 9682614f-7279-4f63-9760-db20a2c64d28
Faulting package full name: 
Faulting package-relative application ID:
     
  12. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    I didn't specify because it is all relevant information.
     
  13. Caesar

    Caesar Maha Guru

    Messages:
    1,256
    Likes Received:
    481
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    DISABLE Ge-force Experience or uninstall it... ans see if that helps
     
  14. Unwinder

    Unwinder Moderator Staff Member

    Messages:
    15,225
    Likes Received:
    2,521
    Installer is not doing anything but copying AB's own files to AB application's folder and installing VC++ redistributables from .\Redist subfolder. It is not touching any other system or driver related files.
     
    Caesar likes this.
  15. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    wow great, un-installing Harmony remote controller software
    solves the issue, so happy.
    Sorry for the bothering.
    I indeed changed my remote hardware few weeks ago, and this is probably
    the root cause I had with AB.

    Maybe a clash with the USB type C port of the RTX 2080 super,
    as there is no such ports on the gtx 1060.

    Thanks for the support astyanax

    [​IMG]

    In case you still want to look into the info log :

    http://users.skynet.be/xixou/xixou_sysinfo.zip

    Note: I had crashes Yesterday as I was testing the overclocking of my i9 9900 KS
    for the first time, ignore them, it is rock stable now.
     
    Last edited: Nov 24, 2019

  16. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    9,556
    Likes Received:
    3,346
    GPU:
    GTX 1080ti
    assuming the harmony software installs a filter to the usb stack, it may have a compatibility issue with the controller on the nvidia card.
     
  17. xixou

    xixou Member Guru

    Messages:
    127
    Likes Received:
    2
    GPU:
    inno3d 1070 3x (4)
    Indeed, the remote control is updated via the usb port (to upload the preferences).
     

Share This Page