1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[OFFICIAL] Windows 10 RS3 - Fall Creators Update - Build 16299.15

Discussion in 'Operating Systems' started by Extraordinary, Sep 16, 2017.

  1. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    7,492
    Likes Received:
    4,029
    GPU:
    GeForce GTX 1070
    I updated my X79/IB-E desktop without issues. But I did it manually.
     
  2. Chastity

    Chastity Ancient Guru

    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    437
    GPU:
    Nitro 390/GTX1070M
    Updated my laptop with it and working fine. (Kaby Lake 7700HQ notebook)
     
  3. Dragondale13

    Dragondale13 Maha Guru

    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    130
    GPU:
    GTX 1070 AMP! • H75
    X79/SB-E updated through windows update.Only one thing but not sure if it's connected.
    After gaming I left the pc idle for about 5 mins, I have screen savers off and don't turn off display set. Touched the mouse and blue screened with IRQ not less than equal message instantly.
    Restarted, windows performed a chkdsk by itself on C: drive and proceeded to logon as usual.
    Disk management reported all drives as healthy so just turned off for the night.
    I did do a disk clean up, inclusive of winupdate files, after installing the update, rebooted and started gaming, so not sure it was the cleaning or not.
     
  4. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    5,734
    Likes Received:
    1,222
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    This one was finally pushed to me via WU. So went straight from .125 to .309.
    In other words only now do I have the Spectre related patches for the first time ever.

    So tested SSD performance and:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Within margin of error for sure. However I could have sworn the 4K test took notably longer post patch than pre...
     
    Last edited: Mar 14, 2018
    -Tj- likes this.

  5. HK-1

    HK-1 Master Guru

    Messages:
    570
    Likes Received:
    232
    GPU:
    XFX RX460
    also installed here no issues
     
  6. Agent-A01

    Agent-A01 Ancient Guru

    Messages:
    11,351
    Likes Received:
    881
    GPU:
    1080Ti H20
    The patch seems to mainly affect high performance SSDs.

    Also, SSD performance tanks when combined with CPU microcode; just windows patches alone without microcode seems to have negligible effect.
     
  7. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    5,734
    Likes Received:
    1,222
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    Yeah. However IIRC some Ryzen users seemed to suffer a notable perf. hit with SATA drives as well when the first patch / CU was released.

    For that reason I ran the pre test when this Meltdown/Spectre became known, to be able to compare.

    Maybe this newer CU works better with Ryzen or the drops were due to something else to begin with.
     
  8. EdKiefer

    EdKiefer Ancient Guru

    Messages:
    2,239
    Likes Received:
    172
    GPU:
    MSI 970 Gaming 4G
    The hit to 4k happened in the first meltdown patch, so if that was already patched, I don't see any new hit should be.
    I did a few tests and I actually got better results on some CPU tests with first meltdown patch, like cinebench, XTU etc, small change but still not decrease.
     
  9. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    16,295
    Likes Received:
    1,425
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
  10. EdKiefer

    EdKiefer Ancient Guru

    Messages:
    2,239
    Likes Received:
    172
    GPU:
    MSI 970 Gaming 4G
    So what CPU are you on, must be 4xxx+ to have cpu cache, I have 3570k@4.5.

    I just flashed to updated bios as I was on old version 1206, now on 2104.
    I was thinking of trying 4.6 as I am doing 4.5@1.18-1.20v, I never really tried to find lowest voltage or highest speed.
    I am limited on cooling with 212evo, games like BF1 run around 60c, so I got a little room.
     

  11. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    16,295
    Likes Received:
    1,425
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    Its a 4770K, 4.2ghz cache is somewhat its limit by reasonable voltage ~1.16v but yeah at higher cpu freq. and higher ram freq. it quickly becomes a limit, although 4 to 4.4ghz is basically nothing perf. wise, only by sintetic benchmarks.
     
  12. EdKiefer

    EdKiefer Ancient Guru

    Messages:
    2,239
    Likes Received:
    172
    GPU:
    MSI 970 Gaming 4G
    Yeh, for my 3570k 4.2-4.3 is the sweet spot where performance is pretty good and voltage needed is like stock (1.112-1.130v) .I was messing around yesterday with 4.6 and while it seemed stable in things like cinebench, geeekbench, prime95 as soon as it started BF4 got stuck in menus, were buttons didn't work, that was at 1.23v or so and temps are 70c or so. It needs a lot more voltage just to do simple low load things.
    Probably my idle voltages need raising, or LLC, anyway performance wise not much gained after a certain point.
     
  13. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    16,295
    Likes Received:
    1,425
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    My cpu is at 4.7Ghz @ 1.287v, but cache is a bit tricky if I go over 4.4Ghz, even 4.4G needs 1.25v+.. temps, well by most demanding games 52-69C, usually 60-64C e.g. The Division or GTA5 or COD BO3 - but this one has a glitch if over 90fps, all cpu threads go to 95-100% ~ 66-72C.

    If I wanted more I would need beefier cpu cooler, still at corsair H90 (4yrs old)


    Yeah saw that too few times.. Stable by x264fhd, real bench, aida,.. but failed in BF3 or was it BF4.

    that's why I now test only games/benchmarks by OC,

    -FFXV bench
    -Lostplanet2 - testb
    -Re5 dx9, re6 bench
    -ffxiv heavensward
    -DeadRising 3-4
    -quantumbreak
    -The division
    -gta5
    -Dying Light
    -BatmanAK

    and few more, are all very cpu/ram OC sensitive and show it quickly too..
     
  14. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    469
    GPU:
    Gigabyte R9 380 4G
    mbk1969 and RzrTrek like this.
  15. RzrTrek

    RzrTrek Ancient Guru

    Messages:
    2,234
    Likes Received:
    561
    GPU:
    RX 580 8GB ❤ 144hz
    LocoDiceGR likes this.

  16. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    469
    GPU:
    Gigabyte R9 380 4G
    RzrTrek likes this.
  17. dr_rus

    dr_rus Ancient Guru

    Messages:
    2,980
    Likes Received:
    322
    GPU:
    RTX 2080 OC
    All in all it does look like a release to uphold the release schedule more than anything else. Even 1709 had more interesting changes.
     
    LocoDiceGR likes this.
  18. lucidus

    lucidus Ancient Guru

    Messages:
    11,856
    Likes Received:
    1,372
    GPU:
    .
    Sets could've been a highlight. I'm not sure how much I would actually have used it but it would've been nice to have. Win10 1803 Didn't Create Anything Update lol. Stardock already delivered the feature to Win7 Sp1 and newer.

    Anyway, I'm on RS1 but the latest update to onedrive was causing flickering of my taskbar whenever the file picker was invoked or file/folder properties were opened the first time during a session. I had to uninstall the darn thing, merely signing out didn't do it 100%. I hope it gets fixed soon. I'm not impressed at all by the quality of their work for the past year or so ....
     
  19. RzrTrek

    RzrTrek Ancient Guru

    Messages:
    2,234
    Likes Received:
    561
    GPU:
    RX 580 8GB ❤ 144hz
    [​IMG]

    Everything was running fine up until last week, but now every time I want to browse through my files, etc. the url bar will load indefinitely and I've to restart explorer.exe for it to go away.

    I reinstalled my computer with RS3 and everything ran flawlessly, then I got an update (probably last weeks cumulative patch) installed, rebooted and the problem was back.

    Is anyone else having these kind of issues or am I experiencing some kind of hardware failure? I will keep troubleshooting with different updates, drivers and programs irregardless.

    Edit: I went back to the stable branches from Steam (beta) and SteamVR (beta) and everything started working again, no more delays in Windows, what the heck...
     
    Last edited: Mar 19, 2018
  20. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    5,734
    Likes Received:
    1,222
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    Anyone know if it's still possible to revert back to Windows 7 from Windows 10?

    Asking for a friend of mine... :p

    Edit: nvm, my friend told me W7 doesn't play nicely with Ryzen...
     
    Last edited: Mar 19, 2018

Share This Page