Nvidia Geforce Drivers Version WHQL 344.48 Download & Discussion

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Spenty, Oct 22, 2014.

  1. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    17,176
    Likes Received:
    1,923
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    btw what's all this paranoia with INT vs US driver, both are identical,. International has extra languages in it nothing more. I have my OS set to Eng. with my language locale and it still installs Eng. driver.


    Quadro driver was always only INT and no one whined about that. :nerd:
     
  2. zantetheo

    zantetheo Member

    Messages:
    30
    Likes Received:
    1
    GPU:
    Gigabyte GTX 770 OC 4GB
    BF4 with 150% resolution is like playing in 2880X1620. Tested DSR in 2880x1620. So:

    Resolution scale in game 150%

    [​IMG]

    DSR at 2880X1620

    [​IMG]


    You cannot see any really difference in image quality dut the performance hit is big:

    • 94 fps with resolution scale and 1.3GB Vram
    • 86 fps with DSR and 1.6GB Vram

    if you zoom really really close you can see slightly better with DSR but the performance hit is really big for what it offers comparing eith the ingame setting.

    Zoom in resolution scale 150%

    [​IMG]

    Zoom with DSR at 2880X1620

    [​IMG]
     
    Last edited: Oct 23, 2014
  3. Kezen

    Kezen Maha Guru

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    You sure about that ? Because once it freezes I see the AI.exe stopped responding and nothing happens unless I close the app manually.

    I'll try to...wait but I don't think it will fix anything.

    I won't roll back for a single game, that's not an acceptable "fix".
     
  4. EL1TE

    EL1TE Master Guru

    Messages:
    426
    Likes Received:
    102
    GPU:
    GTX1080 SH X 2.1GHz
    Got GeDoSaTo working with SweetFX on Final Fantasy XIV: (DSR has some serious framerate issues as of 344.48 on my GTX970 G1 even if i have DSR enabled on nVIDIA CP but not in-game)

    Make sure you have created a "ffxiv" profile before in GeDoSaTo, go to GeDoSaTo folder:
    Code:
    GeDoSaTo\assets\dx9
    Copy "post.fx" into:
    Code:
    GeDoSaTo\config\ffxiv
    Open GeDoSaTo "Edit Postprocessing", select ffxiv profile and edit the values manually, write the values just like in your SweetFx_settings.txt
    Open GeDoSaTo "Edit Keybindings" scroll down and find "#togglePost VK_NUMPAD4", change to "togglePost VK_NUMPAD4".

    You can change the key by replacing the part NUMPAD4 with something else, mine is VK_F12 -- SweetFX Default should be ScrollLock or Insert, try writing those (without spaces), for example: VK_SCROLLLOCK and see if it works.

    Don't forget to remove all SweetFX files you've extracted for FFXIV.


    Bonus:

    GeDoSaTo.ini for Final Fantasy XIV (i play at 1440p).


    Code:
    # Lines starting with "#" are ignored by GeDoSaTo and used to provide documentation
    
    # This is a profile file for ffxiv
    
    ## Rendering Resolution
    # can't select res in-game so write it here
    clearRenderResolutions
    renderResolution 2560x1440@60
    
    # The type of scaling you want to use.
    # bilinear: what GPUs generally do, cheap performance-wise
    # bicubic: higher quality, more expensive performance-wise
    # lanczos: higher quality and sharp, most expensive performance-wise
    # nearest: extremely cheap, generally ugly, but useful to upsample retro games
    scalingType Lanczos
    
    ## Required settings, don't change
    maxScreenshotParallelism -1
    forceRenderRes true
    #forcePresentRes true
    
    ## Post
    
    # Enable Postprocessing
    # false = off
    # true = on
    # For in-depth configuration, look in "assets/post.fx" or "assets/post_asmodean.fx"
    enablePostprocessing true
    
    # Postprocessing type
    # durante = basic postprocessing adapted from SweetFX (dark, local contrast)
    # asmodean = postprocessing by Asmodean (with tone mapping, softer)
    # For in-depth configuration, look in "assets/post.fx" or "assets/post_asmodean.fx"
    postProcessingType durante
    
    # AA type
    # either "smaa" or "fxaa", depending on your preferences
    aaType smaa
    
    ########################################################################################
    # Mouse settings
    # you may have to play around with these a bit to get mouse input working correctly
    # while downsampling in some games
    
    # Modify the mouse position reported by "GetCursorPos" when downsampling
    modifyGetCursorPos true
    
    # Modify the mouse position set by "SetCursorPos" when downsampling
    modifySetCursorPos true
    if you want to try an Higher res (if it even works) don't copy the following:

    Code:
    # can't select res in-game so write it here
    clearRenderResolutions
    renderResolution 2560x1440@60
     
    Last edited: Oct 23, 2014

  5. Kezen

    Kezen Maha Guru

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    IT WORKED !!!!!!!

    Thank you !

    The little circle froze 30 seconds then the area loaded perfectly.
     
  6. EL1TE

    EL1TE Master Guru

    Messages:
    426
    Likes Received:
    102
    GPU:
    GTX1080 SH X 2.1GHz
    That is incorrect.

    http://www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=66551296&postcount=7248

    i haven't tried this with GeDoSaTo, it might have been that the huge performance hit was also because of broken DSR on FFXIV

    Just a note that image becomes kinda blurry with all this AA, but can be easily fixed by raising SweetFX sharpness.
     
    Last edited: Oct 23, 2014
  7. HonoredShadow

    HonoredShadow Ancient Guru

    Messages:
    4,280
    Likes Received:
    12
    GPU:
    Gigabyte 1080 ti
    I have noticed this too. So many people report instability but I never get that.

    I can see bugs occasionally but that is different.
     
  8. slickric21

    slickric21 Ancient Guru

    Messages:
    2,458
    Likes Received:
    4
    GPU:
    eVGA 1080ti SC / Gsync
    Your tests are flawed imo.

    Look at your VRAM usage, clearly higher on the DSR shots.
    Look at the zoomed in screenshot, DSR clearly better.

    That indicates to me that the test isn't the same in terms of number of pixels being rendered, or whatever it is....something is clearly different.

    Also compare to DSR to regular driver downsampling (not something thats built into a game engine so quire clearly will be optimzed for that game) that would be interesting to see.
     
  9. zantetheo

    zantetheo Member

    Messages:
    30
    Likes Received:
    1
    GPU:
    Gigabyte GTX 770 OC 4GB
    DSR is better as far quality compared in game settings (resolution scale with same terms) but not as much for the performance hit. Playing BF4 for a long period i can tell the difference and you wont zoom the pic while in game in online fps game :)

    i will stick to DSR for now because i really want to use it in BF4. Its a very nice option.
     
  10. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    17,176
    Likes Received:
    1,923
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    I wish we could control DSR more then just sharp or smooth - e.g. controlling how many filtering "taps" it uses. If default is 13tap then idk min 3tap and max 13tap.
     

  11. slickric21

    slickric21 Ancient Guru

    Messages:
    2,458
    Likes Received:
    4
    GPU:
    eVGA 1080ti SC / Gsync
    Yeah i love it in BF4 aswell. DSR > resolution scale in terms of IQ at the same fps, no doubt.

    PS. I was kinda hoping you would do some tests, DSR vs Driver Downsampling tbh, considering you are on older hardware. Just a little intrigue of mine.

    Myself and Tnecniv have shown here here and here that DSR is only a couple of % (or fps) slower than generic downsampling or GeDoSaTo.

    We are using Maxwell hardware though.
     
  12. fernake

    fernake Master Guru

    Messages:
    221
    Likes Received:
    16
    GPU:
    Asus strix GTX 1080 OC
    Hi, Nvidia has to optimize the effects Physx for Borderlands The Pre-Sequel, at first everything works fine, but when you go outside and start killing the enemies that drop green liquid, the framerate drops to 40 fps, I do not think this game is so demanding, if I turn off Physx effects the game is perfect but it looks so empty and bland that I take away the desire to play, to see if we have a Physx update to enhance these effects that I personally look amazing.
     
    Last edited: Oct 23, 2014
  13. Yecnot

    Yecnot Master Guru

    Messages:
    855
    Likes Received:
    0
    GPU:
    R9 270 2GB
    Low-end here, reporting loss of performance in benchmarks (Novabench) and games (BF3) here with this driver.
     
  14. Fumz

    Fumz Member Guru

    Messages:
    166
    Likes Received:
    16
    GPU:
    Evga 1080Ti sc black icx
    Except people are telling you why; and, more to the point, the cards in question are factory overclocked.

    Nobody is "blaming nvidia"; however, it is just a fact of life that some drivers don't get along with some systems. Just because you don't have issues doesn't mean it's user error.

    Generically speaking, people really disliked the 318.22's. My card loved them and to date, they're the fastest smoothest set I've run. If they worked with shadowplay I'd be using them today. Does that mean anyone who had problems with them was just "blaming nvidia" for user error?
     
  15. Warboy

    Warboy Master Guru

    Messages:
    430
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Geforce GTX 2080 Ti
    You can call BS if you want.

    But installed drivers, started to play some payday 2 to test out DSR. Then black screen like a driver crash. Reboot PC, Card fans don't spin up, and computer bleeps like a lack of video card. [Tested it on 3 systems, with different configurations]

    So I talked to gigabyte and they're going to test the driver internally awhile sending me a new card.
     

  16. ManuelG

    ManuelG NVIDIA Rep

    Messages:
    940
    Likes Received:
    321
    GPU:
    Geforce RTX 2080 FE
    We only have International for this release.
     
  17. tsunami231

    tsunami231 Ancient Guru

    Messages:
    11,511
    Likes Received:
    797
    GPU:
    EVGA 1070Ti Black
    pics from ipad
    http://imgur.com/6b6dupr,zp0D4kt,ydOK0Ym#0


    This highly annoying and notice on desktop take any DSR factor set desktop resolution and DSR factor, Open NVCP mouse over the START BAR over the NVCP tab and you will see the mouse is warping/distorting a box of it dont happen to everything but it happens and it annoying highly annoying in games that it happens in.

    This effect cant be screenshoted/video captured, tested on 2 computer and 3 different screens they all do it. i also not only person to see this Anarion has seen this too, I reported this at nvidia forums but got no clue if nvidia is aware of this.

    This ruins DSR for me other wise i like it makes SKYRIM/DEUS EX/AVP even Swtor look great, but swtor suffers from this mouse having warping effect around it. please fix it
     
    Last edited: Oct 23, 2014
  18. ManuelG

    ManuelG NVIDIA Rep

    Messages:
    940
    Likes Received:
    321
    GPU:
    Geforce RTX 2080 FE
    It is an updated audio driver that supports Miracast on devices with proper Miracast support. If your computer did not specificy Miracast support, it likely won't support Miracast.
     
  19. ManuelG

    ManuelG NVIDIA Rep

    Messages:
    940
    Likes Received:
    321
    GPU:
    Geforce RTX 2080 FE
    4K ShadowPlay recording is limited to 980/970 for now since those two cards have a newer NVENC hardware encoder.
     
  20. tsunami231

    tsunami231 Ancient Guru

    Messages:
    11,511
    Likes Received:
    797
    GPU:
    EVGA 1070Ti Black
    just ignore my report ManuelG the lest you can do is atlest acknowledge this so i know nvidia is looking in to this, consider DSR was one of main attraction for this release.
     

Share This Page