NVIDIA GeForce 511.23 WHQL driver download & Discussion

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by valorex, Jan 14, 2022.

  1. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    13,965
    Likes Received:
    5,617
    GPU:
    GTX 1080ti
    This is normal behavior after restarting with global set to max performance, its not new to this driver.
     
  2. aufkrawall2

    aufkrawall2 Ancient Guru

    Messages:
    2,078
    Likes Received:
    622
    GPU:
    3060 TUF
    I haven't noticed (and RTSS graph usually is on) any more stutter than usual in the games I've been playing/testing (Fortnite, Witcher 3, Doom Eternal, Strange Brigade, Diablo 2R, Overwatch, Trine 2/4, Hitman 2, SotTR, Deathloop, Metro EE, Elex, Oblivion, Mirror's Edge, ME Catalyst, Just Cause 3, Dishonored 2, HZD, CS:GO, Risen 3, Black Mesa, Control, QII RTX, Apex Legends, The Forest...) with any driver over the last months. Many, many, many of the nightmarish performance reports with newer drivers likely must be caused by something that isn't the Nvidia driver...
     
  3. janos666

    janos666 Maha Guru

    Messages:
    1,137
    Likes Received:
    202
    GPU:
    MSI RTX3080 10Gb
    For some reason, madVR is limited to 8 bit on my system since I updated to this driver (I tried to set the display properties to 10 bit to no avail and madVR reports the display mode is 12 bit). But it's still better than the stuttering I got with the previous few drivers.
     
  4. aufkrawall2

    aufkrawall2 Ancient Guru

    Messages:
    2,078
    Likes Received:
    622
    GPU:
    3060 TUF
    I just tried it again and it indeed didn't switch to 10 bit this time. Weird.
     

  5. tsunami231

    tsunami231 Ancient Guru

    Messages:
    13,148
    Likes Received:
    1,224
    GPU:
    EVGA 1070Ti Black
    in my experience use max peformance in global only run in full clocks when idle WHEN there rogue process NOT set to adaptive. which usual the searchui/Startmenuexperiencehost as for are windows process go, so long as those process are set to adaptive idle clock work just fine when using max performance in globe. it worked like since the first day win 7 started using gpu to run programs along with win 10, less something changed since 466.11.

    Has something change recently to make max performance in global no longer let the gpu go to idle clocks? but Pretty sure it just rogue process that need to be set to adaptive, which why i have inspector profiles save and restored ever time i update drivers. IF i dont restore them then max performance in global results in 3d clocks always used.

    People been saying use Max performance in global result 3d clock even when idle for decades now. Which false it only true if one dont find those rogue processes that hitting the gpu and setting profile for them.
     
    Last edited: Jan 19, 2022
  6. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    13,965
    Likes Received:
    5,617
    GPU:
    GTX 1080ti
    its probably more rogue processes like you say.
     
  7. tsunami231

    tsunami231 Ancient Guru

    Messages:
    13,148
    Likes Received:
    1,224
    GPU:
    EVGA 1070Ti Black
    I will find out at some point when install new drivers.... I have them sitting on system I just have not bother to install em, did back up my profiles with nvidia inspector which like said first thing i do restore them after i install new drivers, special on the said rogue process i found over the years, and most been windows process,
     
  8. janos666

    janos666 Maha Guru

    Messages:
    1,137
    Likes Received:
    202
    GPU:
    MSI RTX3080 10Gb
    Can we file this as a bug report with @ManuelG?
     
  9. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    15,171
    Likes Received:
    4,447
    GPU:
    3080Ti VISION OC
    Try to reset NVCP 3D settings + Clean Cache (DX12 and other).
     
  10. OnnA

    OnnA Ancient Guru

    Messages:
    15,171
    Likes Received:
    4,447
    GPU:
    3080Ti VISION OC
    Note about new driver:

    Faster than last one, FH5 Bench was 93FPS now is 97FPS and less stuttering*.
    BF2042 is working great with this one, also like the previous --- Flat Line at 69FPS in AB.
    Rest of my games works OK as well.
    DLDSR is OK, using it sometimes with old games.

    *in bench summary, in game is smooth as butter.
     
    Last edited: Jan 19, 2022
    PrMinisterGR, Xtreme512 and endbase like this.

  11. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    2,628
    Likes Received:
    939
    GPU:
    Gigabyte 3060 Ti
    Driver is working great.
     
  12. painkiller1991

    painkiller1991 New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RX 550
    I need these 2 files (nvgames.dll, nvgamesr.dll) could someone put them in a server?
     
  13. Mineria

    Mineria Ancient Guru

    Messages:
    5,472
    Likes Received:
    664
    GPU:
    Asus RTX 3080 Ti
    Desktop idle clock does not affect game performance unless you run them in some odd unsupported way.
    Your 3080 should also show 210MHz on desktop when it is completely idle with the power management set to "normal", something else is wrong if it doesn't.
    Adaptive on a 3080? Guess you mean on a system with an older card, 30xx has normal and performance only.
     
  14. dr_rus

    dr_rus Ancient Guru

    Messages:
    3,353
    Likes Received:
    613
    GPU:
    RTX 3080
    Check the output settings. The driver seem to drop down to 8bps at some points despite 10bps being forced in NVCP. Resetting it solves it but I dunno how or when it gets down to 8. After a reboot or some game launch maybe?
     
  15. Memorian

    Memorian Ancient Guru

    Messages:
    3,499
    Likes Received:
    478
    GPU:
    RTX 3080 Ti
    My screen went black for 1 second in desktop using these drivers. Suprim X 3080Ti + Dell S2721DFGA(DP) and Windows 11. Dunno if it's the drivers or something else.
     

  16. Scip

    Scip New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    3080 Asus TufGaming
    im using nvidia inspector and there i can change it to adaptive.
    thx 4 answer so i let it stay on "normal" ( optimal performance )
     
  17. Catcher40

    Catcher40 Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 2070
    Is anyone having problems with msi afterburner with these new drivers, since I installed them afterburner no longer shows my fps or memory core and usage, it just displays zero for the stats?
    I've tried using completely installing with DDU, rebooting, and reinstalling them back but I'm still getting the same result.
     
  18. endbase

    endbase Maha Guru

    Messages:
    1,063
    Likes Received:
    179
    GPU:
    TUF OC RTX 3080
    Nope all good here

    [​IMG]
     
  19. aufkrawall2

    aufkrawall2 Ancient Guru

    Messages:
    2,078
    Likes Received:
    622
    GPU:
    3060 TUF
    Now after a restart, madVR once again switches to 10 bit in fullscreen. Will try your tip next time it won't work.
     
  20. cricket bones

    cricket bones Master Guru

    Messages:
    837
    Likes Received:
    234
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW

    Why don't you have them?
     

Share This Page