NVidia Anti-Aliasing Guide (updated)

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Cyberdyne, Jan 29, 2012.

  1. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    I haven't played the game yet actually so I couldn't say my opinion.


    By FSAA I mean Full Scene Anti Aliasing.

    That's what Hard Reset Offers besides FXAA. They don't disclose their sampling pattern so I couldn't tell you what kind of SSAA it was exactly.

    But combining 4xFSAA in game + Driver FXAA enabled in inspector produces some good results.


    See my post here http://www.forum-3dcenter.org/vbulletin/showpost.php?p=9912033&postcount=4870
     
  2. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Condemned Criminal Origins

    0x000000C0 - SGSSAA,OGSSAA,OGSSAA-Hybrid(+-SGSSAA) -

    This game has built in FSAA (that works WONDERFULLY might I add), but there may be those out there that would rather use another mode like SGSSAA or whatever. OGSSAA doesn't work all that well really.

    GPU usage for 4xSGSSAA is about on par with in-game 4xFSAA (2x2). And quality wise too.
    ______________________________________________________________

    Pictures:


    No AA http://i.minus.com/i3ndmzXhX4zak.png
    in game 4xFSAA http://i.minus.com/imt6jPTIU34qe.png
    4xSGSSAA http://i.minus.com/i8HUYQ427KRe3.png
    4x4 OGSSAA http://i.minus.com/ii4LopOHXUPsb.png
    16xS+4xTrSSAA http://i.minus.com/i9mi9Hcfpcz6H.png
    16xS+4xSGSSAA http://i.minus.com/ilcjDuSr5BIAe.png
     
  3. UNREAL_2004

    UNREAL_2004 Master Guru

    Messages:
    976
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1080 & G12+H55
    Doesn't work for me, it stucks at first loading screen :3eyes:
     
  4. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Which game though? It works fine for me in Crazy Taxi and Space Channel so long as I disable my OSD
     

  5. destroyedweapon

    destroyedweapon New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Nvidia
    Hello, can someone help me with Starcraft II Heart of the Swarm. I tried the setting in front page "0x000010C1", the game loads and sound is on but the screen is black, I have to press Esc to get out.

    Any help is much appreciated
    Thanks
     
  6. The Sleeper

    The Sleeper Master Guru

    Messages:
    682
    Likes Received:
    10
    GPU:
    RTX 2080 TI FE
    Does anyone have aa flag for Path Of Excile ?

    The flag that worked before was : 0x0000F0C1, but that does not Work after latest update !
     
  7. Darren Hodgson

    Darren Hodgson Ancient Guru

    Messages:
    16,033
    Likes Received:
    555
    GPU:
    EVGA GTX 1080 Ti SC2
    The game has FXAA support now, which looks fine and is far less demanding than forcing AA through the driver. I would personally recommend you use that.

    If you still want to force AA though then check that the in-game option is set to off as it may be causing a conflict.
     
  8. Devrim

    Devrim Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX680-2GD5
    Anyone knows the AA bit for Fifa13?
     
  9. slimsymeat

    slimsymeat Active Member

    Messages:
    82
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Super Jetsream GTX 1080
    Any Flags for Pro Evolution Soccer 2014?
    Thanks
     
  10. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    To anyone who will ever play Bioshock with SGSSAA , do NOT use any kind of Negative LOD or Auto LOD. It causes massive moire and other aliasing. Sharpening is probably the better route.

    Here's a comparison. There are some pretty large changes. This is 10C1 with 8xSGSSAA, now those areas that changed a lot. Those all flicker/shimmer in motion with Auto Lod
    and it just counteracts SGSSAA. 8xSGSSAA doesn't get absolutely everything with 10C1 as it is. And downsampling with SGSSAA doesn't really help at all.

    http://screenshotcomparison.com/comparison/42990


    And on second checking downsampling DOES help, but it needs to be a resolution that is a multiple of your display resolution or else it doesn't work well. (IE 1.2x, 1.5x etc)
    But if you go about 1.5x or more, you need to force Positive LOD in the driver otherwise it creates the same issue as Auto LOD at native resolution.

    Between 0.5 and 1.5 depending on the resolution does the trick.


    As well I found a higher quality SGSSAA flag for Bioshock too. But it's demanding and has slight blur(that can be corrected with minor sharpening). If you have the performance it may be well worth it for you.


    10C1 4xSGSSAA http://i.minus.com/iWgI7YROi3O4h.png
    32C1 4xSGSSAA http://i.minus.com/ibtRQ4Mtq4QkoH.png
    32C1 8xSGSSAA http://i.minus.com/ibzq1M5Ch7H6Gr.png
     

  11. Darren Hodgson

    Darren Hodgson Ancient Guru

    Messages:
    16,033
    Likes Received:
    555
    GPU:
    EVGA GTX 1080 Ti SC2
    I believe you can use the Enhance option to force higher levels of AA as the game supports up to 4xMSAA in the launcher options. For example, I forced 8xMSAA + 4xSSAA using the Enhance option for FIFA 13.
     
  12. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Chrome and Chrome Specforce are DX8 games, but you can force SGSSAA/OGSSAA Hybrid (+- SGSSAA) in both games via inspector. But you need to add "ChromeSingle.exe" to the inspector profile for it.
     
  13. prodigalson1

    prodigalson1 Active Member

    Messages:
    97
    Likes Received:
    0
    GPU:
    3 x gtx titan
    AA flag for flashback ?
     
  14. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Flashback feels like it has some kind of always permanently on FXAA and then when you force SGSSAA it gets applied on the image after FXAA does. Using 8xSGSSA some thing is still pretty off.

    With no AA you can tell that the raw edges don't look pixellated enough and look like they've just been blurred out


    No AA http://i1.minus.com/i6bHrQ6wv85tA.png
    0x084012C3 8xSGSSAA (with 30FPS cap, sorry. But GPU usage is ~93+ percent so without the cap i'd probably be getting between 30 and 40 by default game has 120FPS cap) http://i1.minus.com/ibftFUaRb17OmI.png

    Downsampling doesn't seem possible either . Game wont' let me use any resolution above 1920x1080


    I feel the need to buy the game and find out whether the final retail version is any different than the demo and if there is more to tweak ...(And if the cutscenes are all horrible 720p compressed FMVs too..)
     
  15. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,240
    Likes Received:
    195
    GPU:
    MSI RTX 2080

  16. Pixelbrecher

    Pixelbrecher Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    GPU:
    gtx780oc gtx580PhysX

    0x080000C1 works for me with SGSSAA :banana:
     
  17. MarcinPL

    MarcinPL Member

    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Strix GTX 970 4 GB
    Looking for aa flags for Aliens vs. Predator 2 and still for Full Spectrum Warrior
     
  18. sparrow1911

    sparrow1911 Member Guru

    Messages:
    106
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ZOTAC GTX 750 Ti 2GB
    Aliens vs Predator 2 SGSSAA works without flag. Edit profile named "LithTech" in inspector like this:
    [​IMG]
    There is some color glitches in menu
    [​IMG]
    no big deal it's only in menu, the rest is works perfect.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  19. NotAgOat

    NotAgOat New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA 690 4gb
    Does anybody know the SGSSAA flags for Counter Strike Global Offensive?

    Neither 0x084012C1 or 0x000000C0 work.
     
  20. UNREAL_2004

    UNREAL_2004 Master Guru

    Messages:
    976
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1080 & G12+H55
    Perfect, it works when disabled Afterburner's OSD, thanks :)
     

Share This Page