NVidia Anti-Aliasing Guide (updated)

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Cyberdyne, Jan 29, 2012.

  1. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    I'll have to try it again, because when I tried SGSSAA made the performance unplayable and the Xen levels were basically broken.
     
  2. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    25
    GPU:
    MSI 2070S GAMING X
    Xen's performance was improved some time ago, although 4k still halves framerate in it.
     
  3. KainXVIII

    KainXVIII Active Member

    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 970
    Anything for Kingdom Under Fire: The Crusaders (dx9, 32-bit)? Its Xbox original port after all :)
     
  4. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Try the standard. 0x000000C1
     
    KainXVIII likes this.

  5. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Ok, I figured out what I was doing wrong with Black Mesa. (A certain bit I had set was causing it to perform very very bad)

    You can force MSAA,TrSSAA,SGSSAA with 0x000000C0
    Using the AA fix and disabling motion blur will reduce blurring quite a bit.
    A negative LOD bias can also help but will introduce shimmering.

    8xSGSSAA is even playable in Xen at 60FPS on my card.

    There will be visual glitches though and the quality isn't the best.
    Shadow maps are not anti aliased. Resulting in flickering on the ground in outdoor levels.
    However they are lighting certain things will cause aliasing artifacts that don't exist without AA being forced. And some shader aliasing isn't handled well.
    Using SGSSAA will also cause minor blurring of the main menu.
    Xen will be slightly softer than the main game. Feel free to sharpen it.
    It would be nice if you could disable the Crossbow DoF.

    No AA http://u.cubeupload.com/MrBonk/966NoAA1.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/60dNoAA.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/c7NoAA2.png
    4xMSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA1.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA3.png
    4xTrSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa3.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa4.png
    8xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/2f68xSGSSAA2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/8xSGSSAA5.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4098xSGSSAA3.png

    http://u.cubeupload.com/MrBonk/6e8NoAA4.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/8548xSGSSAA1.png


    Example of artifacts: http://u.cubeupload.com/MrBonk/bms20200305192206413.png This is with 4xMSAA


    Performance in CU4 though is still better, in Surface Tension at 4224x2376 the current public beta uses nearly twice as much GPU to hit 60FPS without any AA as CU4 does. (~39% on average Cu4 vs 70-80% avg current beta)
    The visual and mission design changes are nice however.
    Here's Current beta 3200x1800 +4xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Xenbeta18004x.jpg

    SGSSAA in Cu4 doesn't have the artifacts current beta has,SGSSAA quality is more consistent. I did encounter some persistent stuttering in Surface Tension in Cu4 though that isn't in the current beta. Meh.

    Cu4:
    No AA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Cu41.png
    4xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Cu42.png
     
    Last edited: Mar 6, 2020
  6. KainXVIII

    KainXVIII Active Member

    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 970
    Last edited: Mar 8, 2020
  7. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    25
    GPU:
    MSI 2070S GAMING X
    Which compatibility bit you think I was using all the time? :) It's the very same you wrote. And how do you force TrSSAA?
     
  8. perche24

    perche24 Member

    Messages:
    44
    Likes Received:
    2
    GPU:
    kfa2 1060 gtx
    Some advice for warhammer online, the game uses dx9 and gamebryo engine, I have tried from nvidia and nvidia inspector control panel but the sawtooth is still visible, im use a gtx 1060 and the last drivers 442.50



    [​IMG]
    [​IMG]
     
  9. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    I was being a dumbass and assumed that the move to deferred lighting required the use of either the Multiple Render Targets bit or the RGBA32F bit. And one of those was causing the problems. (Which is unusual in of itself. Usually if they don't contribute the activated bit just does nothing). (0x000012C0. I also played with other values to try and reduce the softness, skip the UI so it would be unaffected or increase the overall quality. But nothing really worked.)


    TrSSAA is easy, you just use "2/4/8x Supersampling" instead of "Sparse Grid Super Sampling" in the same field.
    It doesn't fix shader aliasing issues but it will help out with some elements at reduced cost and will not affect the sharpness of the image.


    Added to the list but would you mind adding the name of the game to this post. Abload took forever to load these images lol.


    Added to the list but would you mind adding the name of the game to this post. And is it just me or are the image links broken?
    Make sure to disable the AA behavior flag present on the profile for warhammer online. Use Nvidia Profile Inspector. Not NVCP.
    Try these settings
    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 6, 2020
    KainXVIII likes this.
  10. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    25
    GPU:
    MSI 2070S GAMING X
    Supersampling breaks lighting. Like this:
    [​IMG]
     

  11. perche24

    perche24 Member

    Messages:
    44
    Likes Received:
    2
    GPU:
    kfa2 1060 gtx

    works perfect now ty.
     
  12. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Are you sure you have it set like this?
    [​IMG]
     
  13. KainXVIII

    KainXVIII Active Member

    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 970
  14. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    No I meant add the name of the game to your post. Because the post with the screenshots is the reference. :)
     
    KainXVIII likes this.
  15. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,407
    Likes Received:
    776
    GPU:
    MSI GTX 1070
    True shame HL2 Update + MMod can't have SGSSAA anymore without it looking like 720p stretched to 1080p.

    Best i can do right now is use the ingame MSAA and nvidias SSAA.
     
    Last edited: Mar 14, 2020

  16. Tizoc

    Tizoc Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    GPU:
    GTX970M
  17. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080
    Probably just missed it. But I would test it again in an A/B scenario and post some screenshots if you can to confirm it.
    Also: Try 0x080000C1 and take a screenshot against that too if you can.
     
    Tizoc likes this.
  18. Tizoc

    Tizoc Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    5
    GPU:
    GTX970M
    Will do, but first Doom Eternal and Ori 2 @3@
     
  19. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    6,407
    Likes Received:
    776
    GPU:
    MSI GTX 1070
    Any known method to get Anti-Aliasing working in C&C Generals?

    I tried 0x000000C1 and 0x00000041 but those didn't work.
     
  20. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,059
    Likes Received:
    107
    GPU:
    MSI RTX 2080

Share This Page