NVidia Anti-Aliasing Guide (updated)

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Cyberdyne, Jan 29, 2012.

  1. Tizoc

    Tizoc Active Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    7
    GPU:
    GTX970M
  2. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    When I tested using the Xen update. SGSSAA wasn't really all that usable. Especially on the Xen maps where there were severe visual glitches. So I don't think that has changed.
    Unless you can roll back to the original Pre-Xen engine forcing AA is pretty much useless it seemed to me.
     
  3. vmanuelgm

    vmanuelgm Active Member

    Messages:
    81
    Likes Received:
    20
    GPU:
    RTX 2080Ti
    Hi guys.

    Any advices to apply a good antialiasing in The Witcher 3???
     
  4. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Downsampling + in game TAA is your only choice sadly.
     

  5. Tizoc

    Tizoc Active Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    7
    GPU:
    GTX970M
    Can't seem to find any compatible AA bits for Karateka 2012 game. I tried Enslaved's, which works with Rise of Argonauts but no dice.
    There is some aliasing on some stuff in the game even though I fiddled a bit with the game's config files to try and smooth it out.
     
  6. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Karateka is pretty simple. Standard UE3 bits work fine for MSAA,OGSAA,SGSSAA.
    I like how this game looks. Simple UE3 before they started screwing up all the post processing junk and locking you into FXAA and stuff like that.

    0x080000C1 - SGSSAA,OGSSAA - AA fix needed to fix white outline on models
    0x08000041 - MSAA (Can't fix white outline on character models in certain areas. Performance hit is very high. Might as well just use one of the other methods)

    No AA http://u.cubeupload.com/MrBonk/379NoAA.png
    8xMSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/b658xMSAA2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/2678xMSAA1.png
    8xSGSSAA without AA fix http://u.cubeupload.com/MrBonk/C18xSG.png
    8xSGSSAA with fix http://u.cubeupload.com/MrBonk/17aC18xSGAAfix.png
    4x4 OGSSAA (Not worth the performance hit. Keep in mind these are with a 2080 lol) http://u.cubeupload.com/MrBonk/e0d4x4.png

    Game was cheap enough to buy just to check for you.
     
    Tizoc likes this.
  7. Tizoc

    Tizoc Active Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    7
    GPU:
    GTX970M
    Dang thanks dude! I will try it out soon :3
     
  8. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    820
    Likes Received:
    96
    GPU:
    ASUS RTX 3070 Ti
    SGSSAA works, except for the dynamic lighting. Thew bigger problem is that it blurs a lot. Not extremely, but lot. And negative LOD doesn't work at all.
     
  9. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    I'll have to try it again, because when I tried SGSSAA made the performance unplayable and the Xen levels were basically broken.
     
  10. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    820
    Likes Received:
    96
    GPU:
    ASUS RTX 3070 Ti
    Xen's performance was improved some time ago, although 4k still halves framerate in it.
     

  11. KainXVIII

    KainXVIII Member Guru

    Messages:
    102
    Likes Received:
    2
    GPU:
    MSI GTX 970
    Anything for Kingdom Under Fire: The Crusaders (dx9, 32-bit)? Its Xbox original port after all :)
     
  12. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Try the standard. 0x000000C1
     
    KainXVIII likes this.
  13. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Ok, I figured out what I was doing wrong with Black Mesa. (A certain bit I had set was causing it to perform very very bad)

    You can force MSAA,TrSSAA,SGSSAA with 0x000000C0
    Using the AA fix and disabling motion blur will reduce blurring quite a bit.
    A negative LOD bias can also help but will introduce shimmering.

    8xSGSSAA is even playable in Xen at 60FPS on my card.

    There will be visual glitches though and the quality isn't the best.
    Shadow maps are not anti aliased. Resulting in flickering on the ground in outdoor levels.
    However they are lighting certain things will cause aliasing artifacts that don't exist without AA being forced. And some shader aliasing isn't handled well.
    Using SGSSAA will also cause minor blurring of the main menu.
    Xen will be slightly softer than the main game. Feel free to sharpen it.
    It would be nice if you could disable the Crossbow DoF.

    No AA http://u.cubeupload.com/MrBonk/966NoAA1.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/60dNoAA.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/c7NoAA2.png
    4xMSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA1.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xMSAA3.png
    4xTrSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa3.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4xTrssaa4.png
    8xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/2f68xSGSSAA2.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/8xSGSSAA5.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/4098xSGSSAA3.png

    http://u.cubeupload.com/MrBonk/6e8NoAA4.png http://u.cubeupload.com/MrBonk/8548xSGSSAA1.png


    Example of artifacts: http://u.cubeupload.com/MrBonk/bms20200305192206413.png This is with 4xMSAA


    Performance in CU4 though is still better, in Surface Tension at 4224x2376 the current public beta uses nearly twice as much GPU to hit 60FPS without any AA as CU4 does. (~39% on average Cu4 vs 70-80% avg current beta)
    The visual and mission design changes are nice however.
    Here's Current beta 3200x1800 +4xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Xenbeta18004x.jpg

    SGSSAA in Cu4 doesn't have the artifacts current beta has,SGSSAA quality is more consistent. I did encounter some persistent stuttering in Surface Tension in Cu4 though that isn't in the current beta. Meh.

    Cu4:
    No AA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Cu41.png
    4xSGSSAA http://u.cubeupload.com/MrBonk/Cu42.png
     
    Last edited: Mar 6, 2020
  14. KainXVIII

    KainXVIII Member Guru

    Messages:
    102
    Likes Received:
    2
    GPU:
    MSI GTX 970
    Last edited: Mar 8, 2020
  15. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    820
    Likes Received:
    96
    GPU:
    ASUS RTX 3070 Ti
    Which compatibility bit you think I was using all the time? :) It's the very same you wrote. And how do you force TrSSAA?
     

  16. perche24

    perche24 Member

    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    GPU:
    kfa2 1060 gtx
    Some advice for warhammer online, the game uses dx9 and gamebryo engine, I have tried from nvidia and nvidia inspector control panel but the sawtooth is still visible, im use a gtx 1060 and the last drivers 442.50



    [​IMG]
    [​IMG]
     
  17. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    I was being a dumbass and assumed that the move to deferred lighting required the use of either the Multiple Render Targets bit or the RGBA32F bit. And one of those was causing the problems. (Which is unusual in of itself. Usually if they don't contribute the activated bit just does nothing). (0x000012C0. I also played with other values to try and reduce the softness, skip the UI so it would be unaffected or increase the overall quality. But nothing really worked.)


    TrSSAA is easy, you just use "2/4/8x Supersampling" instead of "Sparse Grid Super Sampling" in the same field.
    It doesn't fix shader aliasing issues but it will help out with some elements at reduced cost and will not affect the sharpness of the image.


    Added to the list but would you mind adding the name of the game to this post. Abload took forever to load these images lol.


    Added to the list but would you mind adding the name of the game to this post. And is it just me or are the image links broken?
    Make sure to disable the AA behavior flag present on the profile for warhammer online. Use Nvidia Profile Inspector. Not NVCP.
    Try these settings
    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 6, 2020
    KainXVIII likes this.
  18. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    820
    Likes Received:
    96
    GPU:
    ASUS RTX 3070 Ti
    Supersampling breaks lighting. Like this:
    [​IMG]
     
  19. perche24

    perche24 Member

    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    GPU:
    kfa2 1060 gtx

    works perfect now ty.
     
  20. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,373
    Likes Received:
    263
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Are you sure you have it set like this?
    [​IMG]
     

Share This Page