New Agesa 1.2.0.1 Fixes L3 Cache Performance & Includes Improvements For Ryzen 5000 CPUs

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by CPC_RedDawn, Feb 28, 2021.

  1. CPC_RedDawn

    CPC_RedDawn Ancient Guru

    Messages:
    8,514
    Likes Received:
    867
    GPU:
    6800XT Nitro+ SE
    https://wccftech.com/amd-ryzen-5000...3-cache-performance-fix-msi-500-motherboards/

    L3 cache results (all results are from wccftech site)

    AGESA 1.2.0.0
    [​IMG]

    AGESA 1.2.0.1
    [​IMG]


    Here are my current L3 results, with a 5900X on a Crosshair VIII Hero motherboard using AGESA 1.2.0.0

    image_2021-02-28_130704.png

    Will post results when new bios is released for my board, or I find a beta version.
     
    Last edited: Feb 28, 2021
    AsiJu, fluidz and Undying like this.
  2. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    15,410
    Likes Received:
    4,424
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    Still no update from gigabyte.
     
    Passus and insp1re2600 like this.
  3. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,709
    Likes Received:
    493
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    None from ASUS either, however agesa 1.2.0.0 fixed my cold boot issues and random restarts

    I knew it was the mobo
     
  4. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    10,263
    Likes Received:
    3,680
    GPU:
    GTX 1080ti
    Glad they finally got that fixed.

    looks like the new agesa is further seperating cache lines from the IF, previously you had to get high performing ddr or tune the IF frequency to get this kind of performance.
     
    Guru3Dmember and Passus like this.

  5. CPC_RedDawn

    CPC_RedDawn Ancient Guru

    Messages:
    8,514
    Likes Received:
    867
    GPU:
    6800XT Nitro+ SE
    EDITED OP

    It seemed that I had something set weird inside my current BIOS, and my L3 cache results in AIDA64 were a little off (which I thought they were) I have reset the BIOS and applied standard default settings and now my results are much better.

    In addition,

    This L3 cache fix seems to be only for the AIDA64 L3 benchmark, there is no real world bug with the BIOS (or so it seems) and judging by my results it doesn't seem to effect all motherboards using AGESA 1.2.0.0

    see top comment:
    https://www.reddit.com/r/Amd/comments/lrf0cr/agesa_1201_fix_l3_cache_performance/goprd04/

     
  6. ruiner13

    ruiner13 Member Guru

    Messages:
    153
    Likes Received:
    8
    GPU:
    Asus Strix 1080
    My 5950 on Asus Crosshair VIII hero is much happier on the 1.2.0.1. Was able to tighten my RAM timings and raise my negative curve offset and now am boosting to 5.1 on my perf cores. Was stuck at 5.05 and had random cold POST issues before. Nice! Idle temps are lower too by a few degrees.
     
  7. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,709
    Likes Received:
    493
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    Just installed this on rog strix x570

    1.2.0.0 was fine but i installed this 1 anyway
     
  8. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    6,962
    Likes Received:
    1,980
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    So I take this applies to Ryzen 5000 series only?
     
  9. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    15,410
    Likes Received:
    4,424
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    No one mentions that with agesa 1.2.0.1 resazible bar is officialy supported for ryzen 3000.
     
  10. Kool64

    Kool64 Maha Guru

    Messages:
    1,065
    Likes Received:
    410
    GPU:
    Gigabyte RTX2070S
    now if they can some how extend it to the 2k series Nvidia cards that would be awesome.
     

  11. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    10,263
    Likes Received:
    3,680
    GPU:
    GTX 1080ti
    the chance of a bios update for that is nill.
     
  12. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    15,410
    Likes Received:
    4,424
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    They are taking awfuly long time to even support the 3k series so dont expect much.
     
    Kool64 likes this.
  13. anub1s18

    anub1s18 Member Guru

    Messages:
    132
    Likes Received:
    5
    GPU:
    Nvidia RTX2070S /WC
    yea i thought that was a agesa 1.2.0.2 thing, but on asus's X570 Strix-E bios the change log is

    "- Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.1
    - Support Smart Access Memory for Ryzen 3000 Series Processors
    - Fix the L3 cache performance in AIDA64
    - Improved system performance
    - Improved system compatibility
    - Improved memory performance"

    isn't smart access memory AMD speak for resizeable bar? if so...did asus just cram that in there or...is it also a thing in 1.2.0.1 (not that i have a horse in this race, i have a ryzen 3000 but my RTX 2070S seems to not be getting support for resizeable bar, maybe when nvidia is done with the 3000 series and is feeling charitable/found a use for it as on team green it doesn't seem to do much right now even if your card is supported...which is pretty much 3060 only atm)
     
  14. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    10,263
    Likes Received:
    3,680
    GPU:
    GTX 1080ti
    "Official" support, Zen 2 has been able to enable SAM for some time.
     
  15. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    15,410
    Likes Received:
    4,424
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    Depends on the system configuration.
     

  16. Kool64

    Kool64 Maha Guru

    Messages:
    1,065
    Likes Received:
    410
    GPU:
    Gigabyte RTX2070S
    yeah it's just wishful thinking
     
  17. wavetrex

    wavetrex Maha Guru

    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    1,049
    GPU:
    Zotac GTX1080 AMP!

Share This Page