New 5800x, missing overlays for Temp/Clock?

Discussion in 'MSI AfterBurner Application Development Forum' started by Illyrian, Nov 8, 2020.

  1. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    Is this a known issue with the new 5000 series cpu's ?

    My 3800x worked fine, but just today I put in a 5800x and the in-game overlay stopped showing me 2 things, CPU Temp and CPU clock is completely missing from the Monitoring tab, it literally disappeared.
    Interestingly I'm having similar issues with my other monitoring software like HWinfo, NZXT Cam, and Argus Monitor says my "CPU is not supported" when I click on the CPU temp tab.

    Also a really strange glitch as well, now my MSI Kombustor x64 crashes every single time I try to load it up while MSI Afterburner is running. Previously with my 3800x all of these things worked perfectly normal.

    The fact all these programs are affected and the only system change I made was the CPU leads me to believe it has something to do with the CPU itself, do these new 5000 series have different sensors or something ?
     
  2. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    8,411
    Likes Received:
    2,810
    GPU:
    GTX 1080ti
    did you turn them on again?
     
    Illyrian likes this.
  3. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    yes of course, they're all checked properly within the settings in the Monitoring tab.... but like I said one of them is simply missing (CPU Clock) it's very strange.
    The CPU Temperature is there and checked, but doesn't show up in the overlay
     
  4. PinYourBallsToTheWall

    PinYourBallsToTheWall New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    2
    GPU:
    MSI 2080 Super
    These new cpus may require a reinstallation of softwares that have not been configured with this change in architecture. Try uninstalling and reinstalling the software. This wouldn't be unusual in this circumstances.
     
    Illyrian and The Goose like this.

  5. The Goose

    The Goose Ancient Guru

    Messages:
    2,559
    Likes Received:
    119
    GPU:
    MSIrtx2080 superXS
    ^^^^^^^This
     
    Illyrian likes this.
  6. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    edit: no it's not fixed...

    ok so after a clean reinstall (registry wiped) looks like it's back to normal, thanks for the help guys
     
    Last edited: Nov 11, 2020
    PinYourBallsToTheWall likes this.
  7. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    8,411
    Likes Received:
    2,810
    GPU:
    GTX 1080ti
    That is not the case.
     
  8. PinYourBallsToTheWall

    PinYourBallsToTheWall New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    2
    GPU:
    MSI 2080 Super
    I am Glad to have been some help.
     
  9. Kant

    Kant New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 3080
    Curious how you did a clean reinstall (registry wiped)... I'm having an issue with my 5950x not showing the option for CPU Temp and CPU Clock in MSI Afterburner Monitoring
     
  10. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    8,411
    Likes Received:
    2,810
    GPU:
    GTX 1080ti
    turn the plugin on and off.
     

  11. Kant

    Kant New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 3080
     
  12. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    No, the issue remains... all I managed to do is add the hwinfo plugin that gives me back CPU Temperature, and usage but I still can't find the CPU clock anywhere

    so yea it basically does not work the same way as it has for years.... something is definitely wrong, and it's not on my end... either a different sensor, or program needs update, I don't know I'm not a techie
     
    Last edited: Nov 11, 2020
  13. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    it just comes down to what my Argus Monitor says in the CPU Temp tab....

    "Your CPU is not supported"

    something with the 5000 series is new so all these various monitoring programs need to update....
    none of them work properly, I've tested NZXT, Argus, Afterburner, etc.... none of their overlays work, but HwInfo64 shows me everything on the desktop program, I see the temps and usages just fine, but when it comes to OVERLAYS, I can't get them to work
     
  14. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    ok so just earlier Argus Monitor received an update, and now the temps show up properly
     
  15. Pr3t3nd3r

    Pr3t3nd3r Member

    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    GPU:
    Gigabyte Nvidia GTX
    I have 5950x and I am also missing temps for the cpu...all was working fine with the 9700k before...
     

  16. Unwinder

    Unwinder Moderator Staff Member

    Messages:
    15,014
    Likes Received:
    2,208
    No need to be lazy. Use search.
     
  17. Scorpion3811

    Scorpion3811 Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    GPU:
    2x Geforce 1080 Ti FTW3
    Come on people, stop with the repeat questions, search first...

    "Unwinder

    It is not supported yet, how do you expect a few month old beta to peek in the future and detect recently released hardware? No ETA on compatible version, it is even not in development yet."

    https://forums.guru3d.com/threads/rtss-6-7-0-beta-1.412822/page-137

    Post# 2731
     
    Andy_K likes this.
  18. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    37
    Likes Received:
    27
    GPU:
    RTX 3080
    You can use the tools provide as mentioned for 5800X,here is mine with ACV PC Game
    Assassin's Creed Valhalla Screenshot 2020.11.13 - 18.53.15.50 (2).png
     
  19. Anthoney

    Anthoney New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 2080 Super
    Got the same issue here with my 5600x literally everything else can monitor my temps except for msi afterburner, i tried everything uninstalling deleting settings disabling and enabling cpu plugins and nothing will show my cpu temp with afterburner, both the overlay and tray icon won't show.
     
  20. Andy_K

    Andy_K Master Guru

    Messages:
    541
    Likes Received:
    81
    GPU:
    MSI GTX 960 OC
    @Anthoney and you got to tell us this story, because...?
    ... because you didn't bother to even read the last two postings in this thread. :rolleyes:
     
    gedo likes this.

Share This Page