Need help with 7950. PC not starting :(

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon' started by RichieHawwtin, Apr 3, 2014.

  1. RichieHawwtin

    RichieHawwtin New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    HD 7950
    Dear Guru's,

    I just received my new GPU yesterday. It's a secondhand bitcoin mining card. VTX 7950 3gb.

    I switched it yesterday with my old card (hd 6870), conected 2 6x2 pin connectors from my PSU en started my pc. Nothing... No beep, no screen, only fans, leds and mijn 3 keyboard lights. Starting up with my old card is still possible.

    Possible fixes I tried:

    - Cmos reset via battery and jumper
    - Motherboard firmware update
    - Card in other pc (This one did startup untill the windows 8 loading screen. there it hanged. I switched the old card back in his pc, and it needed a cmos reset to work again. Also his 2nd SSD needed a format after this :3eyes: )
    - Crossfire switch on the card on 1 instead of 2
    - 6x2 pins switched on the card connectors. Tryed 1 6x2 connector. Then it did startup, but no card detected.

    Seems almost like a power problem...

    My specs:

    MB: MSI H61M-E33 (B3)
    Chip: i5 2310
    Memory: CVS 8GB1333
    Storage: SSD 120GB 500/525 Agility3 SA3 OCZ en een HDD
    PSU: Cooler Master Real Power M620 620 watt
    GPU: Sapp1GB D5 X HD6870
    OS: Windows 8

    I hope you guys can help me!
     
  2. stigbeater

    stigbeater Active Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1070 msi gaming X
    sound like the card may be faulty if you have tried the bios switch on the card.
     
  3. Fox2232

    Fox2232 Ancient Guru

    Messages:
    10,852
    Likes Received:
    2,778
    GPU:
    5700XT+AW@240Hz
    It's either power delivery or dead card.

    Good question is: Why did that guy got rid of it. Does he use other 7950s? Did he bought with your money another 7950 (or equivalent)?
    Or did he sold all of his mining cards and got something else altogether?

    As for Power delivery:
    6pin PCIe is 75W thing. So card is likely designed to get 150W through that and rest from PCIe connector via MB. And your board does not have additional 75W connector on MB to fully adhere PCIe 3.0 standard.
    And power delivery design from main MB connector may not be good enough.
     
  4. RichieHawwtin

    RichieHawwtin New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    HD 7950
    He had another card for sale and told me he was doing his mining cards away. He also told me card was working proper...

    Would a 700w PSU do the trick? Or you reckon a new MB would be the way. Either way, I've notified the seller. Hope he will take it back. Probably trying an GTX 580 then.
     

  5. Fox2232

    Fox2232 Ancient Guru

    Messages:
    10,852
    Likes Received:
    2,778
    GPU:
    5700XT+AW@240Hz
    600W PSU is enough as long as MB can deliver those additional 50W missing on 2x 6pin connectors.
     
  6. Pill Monster

    Pill Monster Banned

    Messages:
    25,216
    Likes Received:
    7
    GPU:
    7950 Vapor-X 1100/1500
    Sounds like a dead card.
     

Share This Page