1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Missing Adrenalin notification bar icon

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section' started by sheppitydawg, Feb 11, 2018.

  1. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    Hi,
    Pretty certain since the move to adrenalin (I am sure it was there before with all the crimson drivers) the small icon in the botton right notification bar is missing.
    It shows in the list of options in the customise tab but doesnt show the icon.
    If I launch the program it appears,just not at start up.
    Each recent driver update has been a clean install using DDU in safe mode and also ran CCleaner registry cleaner too.
    Windows 7 64bit MSI RX580.
    An annyoing niggle rather than massive issue,but if anyone knows a simple solution?
     
  2. Caesar

    Caesar Member Guru

    Messages:
    155
    Likes Received:
    11
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    press Win+R on your keyboard to open RUN COMMAND

    Type : msconfig

    Look for ''startup'' tab....
    -------------------------------------
    You will see list of programs that are enabled or disabled during startup....try
    -------------------------------------

    roll back to your previous driver if the issue is not solved.
     
  3. HK-1

    HK-1 Master Guru

    Messages:
    558
    Likes Received:
    217
    GPU:
    XFX RX460
    yep I also already see this behaviour but only when using Aeroglass :rolleyes:
     
  4. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    Strangely there is no AMD software in the start up list.....which is now obviously the reason...any suggestions how to include it at start up as this should be default surely?
     

  5. Chastity

    Chastity Maha Guru

    Messages:
    1,140
    Likes Received:
    166
    GPU:
    Nitro 390/GTX1070M
    There's a toggle for this in the Radeon Settings. Personally I leave it off, since I can just right-click the desktop to get the "Open Radeon Settings" option.
     
  6. Caesar

    Caesar Member Guru

    Messages:
    155
    Likes Received:
    11
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    I think it is a task

    Go to Control Panel > Administrative Tools > Task Scheduler.

    Look for STARTCN.

    Enable it

    Browse: X: Program Files\AMD\CNext\CNext\

    Add (RadeonSettings.exe) to Task scheduler or Startup
    OR

    May be driver is crashing
     
    Last edited: Feb 12, 2018
  7. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    Looked for STARTCN in task manager but i cannot find anything referring to that,
    Unfortunately I never used Task manager before ,but found all the files in the folder you mention including STARTCN in the AMDfolder as described ,just not sure how to apply them to the task scheduler.

    The settings exe works fine manually,its just not launching at startup once launched the icon is in the notification bar and fully functional.
    Appreciate your help all the same!!
     
  8. Shellar

    Shellar Active Member

    Messages:
    90
    Likes Received:
    8
    GPU:
    2 x RX 470 / 8GB
    Same. Graphics profile choices, that are available by right clicking on system tray icon, can't be accessed though through Settings alone. Video profiles can.
     
  9. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    which is why i want to rectify the issue....i dont have that option as the icon is absent.Toggling the system tray icon on or off (in the Radeon settings or in windows ) makes no difference for me.:(
     
  10. Shellar

    Shellar Active Member

    Messages:
    90
    Likes Received:
    8
    GPU:
    2 x RX 470 / 8GB
    Since it's Windows 7, check customization of notification area - maybe you have your system icons set to off.
     

  11. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    That was my first check,this is all since the Adrenalin update ,noticed a few crashes too actually...back to an earlier driver I think.
     
  12. Shellar

    Shellar Active Member

    Messages:
    90
    Likes Received:
    8
    GPU:
    2 x RX 470 / 8GB
    Mia culpa, you said that in your OP.

    RadeonSettings process, the one that 's also responsible for showing system notification area icon, starts with user logon by task "StartCN". This task will not be running permanently, so you can't see it in Task Manager, it executes, then quits.

    You should check if you have such task: WinKey+R, type: taskschd.msc, hit enter.
     
  13. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    No i dont have this task in task manager
     
  14. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    If I import the StartCN html file from the AMD folder into task manager will this then launch the settings program at start up?
     
  15. Shellar

    Shellar Active Member

    Messages:
    90
    Likes Received:
    8
    GPU:
    2 x RX 470 / 8GB
    If you mean import into Task Scheduler (not task Manager) and StartCN.xml (not html) then - yes.
    No reboot needed, just re-login.

    (Make sure you import into the root of Task Scheduler Library)
     

  16. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    Thanks I shall try this,i appreciate your advice :)
     
  17. sheppitydawg

    sheppitydawg New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI RX580
    Just as an update for those who helped to resolve this issue I have the icon back again.
    I launched the settings panel (which makes the notification icon appear) and upgraded to the latest driver from the settings window.
    From this point on settings have launched at windows boot (as normal) ,somehow the settings must have been skewed
    The last upgrades i have done ,have been in safe mode and clean instals using DDU so perhaps this had an effect,i dont know.
    Irritating problem solved by itself.:)
     

Share This Page