Low maximum volume after switching from Radeon to Geforece

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce' started by gargar, Sep 24, 2021.

  1. gargar

    gargar New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 6GB
    Hi,

    Just switched from RX 570 4GB to GTX 1060 6GB and there is something that driving me nuts, For some reason the sound on my Xonar XD sound card is now low. Even the maximum sound is much lower than it used to be.

    Any idea what can be done? Thanks!
     
  2. The Goose

    The Goose Ancient Guru

    Messages:
    2,849
    Likes Received:
    262
    GPU:
    MSIrtx3070 gaming X
    Try removing the drivers and re-installing
     
  3. gargar

    gargar New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 6GB
    Already tried so. Didn't help.
     
  4. gargar

    gargar New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 6GB
    BTW the motherboard sound is normal.
     

  5. Maddness

    Maddness Ancient Guru

    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    872
    GPU:
    3080 Aorus Xtreme
    What about the ohms settings in the Xonar drivers. My STX Xonar had it and it made a huge difference to volume. I had 600 ohm Headphones though.
     
  6. gargar

    gargar New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 6GB
    Where are those settings? never heard of gain settings.

    EDIT: Ok, found out through youtube what it is, but it doesn't show up on even when though headphones are selected. Odd.
     
    Last edited: Sep 24, 2021
  7. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    12,021
    Likes Received:
    4,553
    GPU:
    GTX 1080ti
    nvidia has nothing to do with the volume of your xonar.
     
    PPC and Maddness like this.
  8. Maddness

    Maddness Ancient Guru

    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    872
    GPU:
    3080 Aorus Xtreme
    It's to do with the amp feeding the power for the headphone. It's in a the Gain settings. Try setting it from 64-300 and see how that goes for volume.
     
  9. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,896
    Likes Received:
    768
    GPU:
    Inno3D RTX 3090
    I think you might have moved the power supply of the Xonar when swapping the GPU. If it's not powered one internal amplifier stage goes offline. Try to make sure it's got power and it's priority connected.
     
  10. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    12,021
    Likes Received:
    4,553
    GPU:
    GTX 1080ti
    o_O
    how does this not get enough power from the slot.
     

  11. SirkoZ

    SirkoZ Master Guru

    Messages:
    780
    Likes Received:
    2
    GPU:
    Radeon 9800 PRO 128MB - Mmmm, SmoothVision :drool:
    Oh easily, happened to me numerous times when changing graphics card and my Audigy/2 stopped working properly.

    gargar, take the sound card out of the slot and re-seat it and it'll be fine, most probably.
     
  12. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,896
    Likes Received:
    768
    GPU:
    Inno3D RTX 3090
    The latest stages get from the PSU, so that's 99% your issue there.
     

Share This Page