Issue with frame rate limiter in Nvidiainspector

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by Chasemo, Jan 30, 2014.

  1. Chasemo

    Chasemo New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 285
    I recently got a new motherboard, CPU and ram, reformatted, installed the Nvidia drivers (using the same video card I've used before I updated my PC just now), downloaded Nvidiainspector, etc. But there's a new problem that's happening that didn't happen before: When I limit my framerate to 58 with the framerate limiter it turns off vsync now, meanwhile vsync is on if I have my framerate limiter off. Is it possible that I need to get an older version of Nvidiainspector? I couldn't find any, the only things I can find is the latest beta and latest stable release.

    Any help would be appreciated. I figured I'd ask here since this is where I download Nvidiainspector from.
     
  2. BenYeeHua

    BenYeeHua Ancient Guru

    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 650M D3
    Nope, you will need to reverse back to old driver, it is the driver issues, after they getting G-sync support.

    And yes, you can using game FPS limit or MSI AB FPS limit to workaround it.
     
  3. RealNC

    RealNC Ancient Guru

    Messages:
    3,942
    Likes Received:
    2,148
    GPU:
    EVGA GTX 980 Ti FTW
    NVidia has confirmed that this is by design. They disable vsync on purpose in new driver versions. This is the thread where ManuelG from NVidia confirmed this:

    https://forums.geforce.com/default/...ay-driver-feedback-thread-released-1-7-14-/8/

    So I doubt it will ever work again. It seems we're stuck with third-party frame limiters. Which sucks, since they're not part of the profiles for games, and so can't be set for each game individually with inspector.
     
    Last edited: Jan 30, 2014
  4. BenYeeHua

    BenYeeHua Ancient Guru

    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 650M D3
    It will works again, as there are a open bug about this.
    https://forums.geforce.com/default/...play-driver-feedback-thread-released-1-7-14-/
     

  5. Cyberdyne

    Cyberdyne Ancient Guru

    Messages:
    3,580
    Likes Received:
    307
    GPU:
    2080 Ti FTW3 Ultra
    I don't think that means it will be 'fixed'.
    I'm getting the impression that it means they fixed a 'bug' where vsync could not meet the monitors refresh rate with the frame limiter on.

    Who else besides NVidia thinks -that- is a bug is beyond me. I used it all the time, in certain games it would allow you to trade for less input time and more juddering.
     
  6. BenYeeHua

    BenYeeHua Ancient Guru

    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 650M D3
    Yup, at least we know it might back to before, limiting the FPS by using the function from driver will not disable v-sync.
     
  7. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    857
    Likes Received:
    116
    GPU:
    ASUS RTX 4070 Ti
    I want to see screenshot of that option in AB's settings. I really do.
     
  8. yasamoka

    yasamoka Ancient Guru

    Messages:
    4,869
    Likes Received:
    255
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC
    LOL?

    [​IMG]
     
  9. BenYeeHua

    BenYeeHua Ancient Guru

    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 650M D3
    Better not starting fight for MSI AB and RTSS, I just said MSI AB because most people don't know what is RTSS, but they know it is a program that will be install while install MSI AB.
     
  10. EdKiefer

    EdKiefer Ancient Guru

    Messages:
    2,862
    Likes Received:
    326
    GPU:
    ASUS TUF 3060ti
    Yes, but you can set fps limiter per game with MSI AB 3.0/RTSS 6.0 .
     

  11. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Oh, well Nvidia's built in FPS limiter was kind of ****ty anyway. Afterburner's works just fine
     
  12. Terepin

    Terepin Master Guru

    Messages:
    857
    Likes Received:
    116
    GPU:
    ASUS RTX 4070 Ti
    LOL indeed. I don't see Afterburner on that screenshot. Do you?

    But RTSS is NOT connected to MB in any way (with the exception of who is programing it). RTSS is completely independent app that works outside MSI AB and can be installed, downloaded and running without MSI AB ever touching user's hard drive. Not to mention that past several months version included in AB's installer was older than version available for download.
     
  13. Orbmu2k

    Orbmu2k Member Guru

    Messages:
    112
    Likes Received:
    20
    GPU:
    RTX 4090
    SOLVED! (for R334)

    why the hell is nvidia communicating a simple "by design" only? why not saying blabla API has changed, change this, solved. :bang:

    API update has just arrived today and explains everything!

    they added a new switch to allow vsync with framelimiter.

    just replace CustomSettings XML file and its working again. :)

    http://www.load.to/jcnUnZor8y/CustomSettingNames_en-EN.zip
     
    Last edited: Mar 6, 2014
  14. Cyberdyne

    Cyberdyne Ancient Guru

    Messages:
    3,580
    Likes Received:
    307
    GPU:
    2080 Ti FTW3 Ultra
    Shweet. You da man wif da plan Orbmu2k-man.

    EDIT:
    Is there a new option that I'm not seeing that I need to set up, or does it just work like it did before now?
     
    Last edited: Mar 5, 2014
  15. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    17,807
    Likes Received:
    2,368
    GPU:
    3080TI iChill Black
    I just tried this new file with 331.87 driver and it disabled vsync, did I miss something?

    [​IMG]
     

  16. s/ash

    s/ash New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    780ti
    It kind of worked. It worked when I set the fps limiter to 40fps (just for the sake of testing), but it didn't when I set it to throttle at certain temperature (ie 85"C).

    Tested 1. with the VSync set to 'Force ON'
    and 2. with the default setting but forced VSync + TrippleBuffering via D3DOverrider.

    I used the latest 334.xx WHQL and the game tested was MafiaII.


    I would recommend to wait a little as NVIDIA have claimed they've fixed the problem for the upcoming driver.
     
    Last edited: Mar 6, 2014
  17. Orbmu2k

    Orbmu2k Member Guru

    Messages:
    112
    Likes Received:
    20
    GPU:
    RTX 4090
    just like before

    looks right, should work this way
    but i just tested R334t driver, maybe the switch is not available in R331

    yep i didnt modified the thermal limiter values, so it can not work, i didnt guessed someone use it. :) if you really need it just add this new switch to the thermal values as well.


    just in adition, the limiter itself has still this random freeze problems when using caps greater than 60fps.
     
  18. s/ash

    s/ash New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    780ti
    Haha it works. :D Thank you!

    http www load to FAI6LgO9ln CustomSettingNames_en-EN_fixed.zip
     
  19. mbk1969

    mbk1969 Ancient Guru

    Messages:
    13,451
    Likes Received:
    11,662
    GPU:
    GF RTX 3060TI
    When I`ve tried to download instead of 'CustomSettingNames_en-EN_fixed.zip' was offered 'CustomSettingNames_en-EN_fixed.zip.exe' and antivirus was very excited to that file.
     
  20. yasamoka

    yasamoka Ancient Guru

    Messages:
    4,869
    Likes Received:
    255
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC
    ...Not connected in any way? How exactly do you set what to show in OSD?
     

Share This Page