HBAO+ Compatibility Flags Thread

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by MrBonk, Mar 3, 2014.

  1. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    I've never seen anyone do thorough enough testing.
    I only ever was able to test 16:9,16:10 and non perfect 16:9 resolutions (like 768P)
     
  2. Guredo

    Guredo New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    970gtx
    Hello there. Are there any AO flags for Age of Conan game? Or lineage 2 (unreal engine 2)?
     
  3. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    14,455
    Likes Received:
    5,871
    GPU:
    GTX 1080ti
    Halo MCC could definitely do with a working AO profile, the games own ambient occlusion causes ugly criss cross patterning.
     
  4. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    I don't think you can even disable that in the MCC games though, so it would still look bad.
     

  5. Markie

    Markie Active Member

    Messages:
    92
    Likes Received:
    18
    GPU:
    GTX 950 2Gb
    The flags for the first Assassin's Creed game don't seem to be working anymore. I've tried 22, 60000 and 60019 with no success.
     
    Last edited: Aug 5, 2020
  6. snkykun

    snkykun New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    GPU:
    EVGA GTX 1070 SC
    considering Overwatch is its own engine, im guessing there is a slim to none chance of getting a working flag? I know CSGO disabled the flag because the game breaking bug but there is a bypass method with overwatch by simply renaming the EXE to another title. any help would be awesome :)
     
  7. Markie

    Markie Active Member

    Messages:
    92
    Likes Received:
    18
    GPU:
    GTX 950 2Gb
    PSA: The compability bits for Batman: Arkham Asylum work perfectly fine, but if you're using the "Advanced BmLauncher" to tweak graphical settings further (and have a built-in AO toggle), it'll overwrite any AO settings you've set manually in nvidia inspector. There's nothing wrong with that, but if you want to use a different AO quality setting then you should avoid using that launcher.
     
    Last edited: May 15, 2021
  8. ELKR

    ELKR New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    GPU:
    1080ti 11gb
    It is awesome to see GTA:SA being talked about right now as it is the game I was trying to fix. I don't know what bleeding is, because I was focused on the flickering. The ambient occlusion turns itself on/off. When it toggles off it completely disables on many surfaces, and other surfaces may still have ambient occlusion but much less strength or different look.

    I believe ambient occlusion may be impossible in GTA:SA. I would like the help of a professional.

    For Insertion bit 1 I tried 10 to F0. The results varied. Crashing. Lagging with or without visible AO. Better fps.
    00 disabled AO I assumed this is the expected result so I used 10 as a base as it had no issues.
    20 lagged.
    90 had better fps
    A0 had betters fps.
    Because VP1 had better performance than VP2 I naturally decided to use transposed vp1 over transposed vp2.

    I then tried 90,91,92,94,98,9E
    The only bit that had any effect at all was 91 which resulted in no AO. I then tried 9E to enable everything other than the thing that would cause a crash. No effect either.
    I decided to leave this bit as 0 as it had no desired effects.

    My resulting bit1 was 90 for performance, because why not?
    ----------------
    For insertion bit 2 i tried (00, 10, 20, 40, 80, B0) 40 caused a crash and something was causing a small copy of just AO to be seen in the top left corner of the screen. 00 Resulted in no AO I assume this is expected.
    Because this bit had no desired effect I decided to leave it 0.... (until later i realized i couldn't get AO without it)
    I then tried (01, 02, 04, 08)
    They all resulted in no AO
    I then tried (11, 12, 14, 18)
    No desired effects.

    My resulting bit2 was 10, all my testing did not fix the flickering so I just disabled as much as possible.
    ----------------------
    for insertion bit 3 matched with masking bit 3, and insertion bit 4 with masking bit 4.
    I tried all logical possibilities like before for absolutely no change to anything, ever. LOL
    B3 tests were (00 01 02 04 08 10 20 40 80)
    B4 tests were (00 01 02 04 08 10 20 0f 3f)
    -------------------------
    I then played a bunch with the parameter bits but it seems these only effect how the ambient occlusion look. What had the biggest impact was the angle bias. I tried 0 to A. I believe 0 to 5 are the only ones that have an effect. I forgot if it was 0 or 1 that had the best effect. Almost seems nvidia would have to make a new angle bias bit to fix GTA:SA possibly? What is angle bias anyways. Seems like it should only effect how it looks like the rest of the parameter bits.


    I put in about 5 hours of brute-force testing as it was the only option I had with such a lack of information. The OP guide doesn't explain anything in detail. This is a total of 53 different modes trying to get rid of the flickering to no avail. PLEASE HELP.
     
  9. R1ddick

    R1ddick New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1070Ti
    Hey there!

    League of Legends

    So, after MrBonk has found the proper flag for SGSSAA for LoL I've tested few HBAO+ flags to find will they even work on no and found that the 0x0000002D (MechWarrior Online) flag is working and applies a very strong HBAO effect without any issues (and looks fantastically beautiful if combined with SGSSAA).

    No flag enabled
    https://imgur.com/e8P9RL5
    [​IMG]

    Some screenshots with flag enabled
    [​IMG]https://imgur.com/5LOYvGJ
    https://imgur.com/nmAJwMp
    https://imgur.com/2vTVKvh
    https://imgur.com/tUP27gb
    https://imgur.com/ndievhX
    https://imgur.com/bTDiIAD
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  10. EnthusiastX

    EnthusiastX Active Member

    Messages:
    53
    Likes Received:
    3
    GPU:
    EVGA RTX 3090
    Has there been any comparison between the Borderlands Pre-Sequel Remastered SSAO and posted HBAO flags? The Remastered version is supposed to have SSAO improvements, but appears to look rather flat...
     

  11. ZabaZuu

    ZabaZuu Active Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 3080 10 GB
    Last edited: Nov 4, 2020
  12. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    I'll remove LOS2 then.
     
  13. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Not much we can do to help. Without real documentation from Nvidia it's literally just whack a mole trial and error.
    Believe me, i've spent dozens and dozens of hours attempting to tweak HBAO+ in various games. Sometimes it just doesn't pan out.
    It's a shame more games have not implemented HBAO+ and we are often still stuck with crappy SSAO. And now with the RT push it seems less likely than ever that this will be revisited and we'll be stuck with performance sucking RT modes and or shitty SSAO as our only choices.
     
  14. Markie

    Markie Active Member

    Messages:
    92
    Likes Received:
    18
    GPU:
    GTX 950 2Gb
    @MrBonk What about Assassin's Creed? Check my post on the previous page, please.
     
  15. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti

  16. Markie

    Markie Active Member

    Messages:
    92
    Likes Received:
    18
    GPU:
    GTX 950 2Gb
    Alright, thank you. I did try applying the AO flag to all the profiles and .exes and then launching the game from all .exes, nothing worked.
     
    Last edited: Dec 15, 2020
  17. nanogenesis

    nanogenesis Maha Guru

    Messages:
    1,288
    Likes Received:
    6
    GPU:
    MSI R9 390X 1178|6350
    I hope this is the right place to enquire..

    I was trying lost planet colonies. I see nvidia has ambient occlusion bits, except that the effect is only applied to a quarter of the scene. If I'm playing at 1440p its applied till 720p only, rescaled. Also its not applied in cutscenes.
     
  18. MrBonk

    MrBonk Ancient Guru

    Messages:
    3,375
    Likes Received:
    265
    GPU:
    Gigabyte 3080 Ti
    Yeah those bits are very old and were from before they switched the driver to HBAO+. Sadly they couldn't be bothered to care to make sure anything even worked or worked correctly.
     
  19. SatsuiNoHado

    SatsuiNoHado Member Guru

    Messages:
    138
    Likes Received:
    61
    GPU:
    EVGA 1080Ti FTW3
    pls PIN this thread to the first page with anti aliasing compatibility thread together
    isnt that good ?

    THNX
     
    Markie likes this.
  20. Markie

    Markie Active Member

    Messages:
    92
    Likes Received:
    18
    GPU:
    GTX 950 2Gb
    Dagda likes this.

Share This Page