GTX 780 will not work with Ryzen 7 2700x

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by darknightbacca, Oct 15, 2019.

  1. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    Hi after some extensive researching due to my gtx 780 not displaying ANYTHING on my ryzen 7 i've noticed that alot of people have this issue as well and i don't know how to fix it, i've read that using a display port adapter bypasses the issue, can anyone confirm this?

    And also has anyone gotten this to work and do you have any solutions ?

    (PS : changing the PCIE setting in the bios from 3.0 mode to 1.0 does fix it, however i don't have that option in my bios so can't do that)
     
  2. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    Try Legacy mode in bios and disable fast boot

    --------------------------------------
    Check this also:

    Ryzen 7 2700x no display on boot

    -------------------------------------

    What's your motherboard? and BIOS version>?
     
  3. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    I have disabled fast boot and it didn't work, also im pretty sure legacy mode is enabled
     
  4. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    Do you have CSM (Compatibility Support Module) in your BIOS?

    Try enabling !
    -------------------------
    GTX 780 doesnt support UEFI. So check that kinda of CSM functionality and try.
     
    386SX likes this.

  5. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    Yes i 100% have CSM enabled, still dosen't work

    btw motherboard is Asus Prime B450 Plus bios is 1804
     
  6. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    Motherboard updated to latest BIOS?

    Motherboard Model and BIOS in use???
     
  7. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    I can try updating the bios to the latest version, but i really don't think that'll make a difference.
     
  8. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
  9. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    HAve you checked with the display port:

    Member @Clouseau did the following:

    Important to make sure that fast boot option in the bios is disabled. My monitor requires that I manually select the correct input, HDMI or DisplayPort that is being utilized. What helped me was switching the cables to DisplayPort and bootup. Display was then working. Powered down and then switched back to HDMI and booted up. The display was then working with an HDMI connection.
     
  10. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    Uhh haven't got a display port cable
     

  11. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
  12. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    I will, i'll let you know what happens
     
  13. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    :( oops
     
  14. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
  15. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780

  16. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    I made sure CSM was enabled + installed the chipset drivers + updated the bios to the latest version and still no display from the gpu (and before you ask i tested it on a spare old ddr3 motherboard and booted perfectly + drivers worked so the card is fine)
     
  17. Caesar

    Caesar Master Guru

    Messages:
    789
    Likes Received:
    290
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
    :confused:
    Check with the display port ...what i can suggest so far...
     
  18. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    I'll buy a cable, it's honestly ridiculous that amd cpu's have an issue with older gtx cards
     
  19. darknightbacca

    darknightbacca Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 / GTX 780
    Do you think a displayport to hdmi adapter would work ? cause i can't exactly use a displayport to displayport cable with my monitors...
     
  20. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    3,738
    Likes Received:
    1,018
    GPU:
    GTX 1080ti
    This is not a cable issue, theres a compatibility issue involving initial run Reference 780 boards running the 80.10.xx.xx.xx bios and x370 boards when Zen+ chips are installed.

    and i don't believe it is bios correctable
     
    Last edited: Oct 16, 2019
    Caesar likes this.

Share This Page