GTA 4 Microstutter.....Need Fix.

Discussion in 'Games, Gaming & Game-demos' started by cjs007, Mar 31, 2013.

  1. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    I can't get this game to stop stuttering..:bang:

    I did have this running smooth with no stuttering on the first day when i installed it......so i thought it was a windows net framwork update so i tried reinstalling windows and it didn't work....so this shows it's not a hardware problem...like not enough vram or memory...because it did work fine for a day.



    I don't understand why i am getting this..

    No matter what i try it wont go away and run smooth..

    Are other people getten it?

    This is a mission.....now....:3eyes:......must find a way.......:3eyes:
     
    Last edited: Mar 31, 2013
  2. CronoGraal

    CronoGraal Ancient Guru

    Messages:
    4,181
    Likes Received:
    14
    GPU:
    MSI R9 390 8GB
    game has always had some problems. you can try turning down shadows to see if that helps.

    are you on an SSD?
     
  3. Sperks

    Sperks Member

    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon 3100 512MB
    Try turning off HPET in bios, a lot of people say that HPET is making games microstutter.
    I don't know if it will help on GTA, but turning off HPET stopped microstuttering on a lot of games I played. Hope it works for you bro! :)
     
  4. nikitash

    nikitash Banned

    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI R6870 HAWK
    Reinstall gaame and apply v1.7 patch and make sure ur graphic drivers are updated.
     

  5. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    i have steam version..so it's up to date.
     
  6. Uncle Dude

    Uncle Dude Ancient Guru

    Messages:
    2,312
    Likes Received:
    5
    GPU:
    GTX 1080 Ti
    Is your vram maxed out?
     
  7. PhazeDelta1

    PhazeDelta1 Moderator Staff Member

    Messages:
    15,616
    Likes Received:
    14
    GPU:
    EVGA 1080 FTW
    Dont expect any miracles. This game runs like crap, even on my rig.
     
  8. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    17,113
    Likes Received:
    1,900
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    Try this

    create a txt commandline.txt and put it in C:\Program Files (x86)\Rockstar Games\Grand Theft Auto IV <<< main gta4.exe folder

    now add this line and only this line

    -memrestrict 629145600 HIGH TEXTURES (1Gig+ Video Cards) <<< i found this the best last time i played it.

    -memrestrict 650117120

    -memrestrict 681574400



    And use lower shadows,

    night - medium or high
    normal - high
     
  9. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    tried it...
     
  10. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    no...
     

  11. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    it ran great for that first day with no studdering and frames in the 50's..
     
  12. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig

    i'm going to give this a try....but after all the **** i did so far, i don't know.
     
  13. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    made it a lot better.........almost smooth as butter....only time you get a hiccup is when you're in a high speed chase.

    The famous memrestrict and restrictApp combo.
    Put the following code in your GTA Command Line:

    -memrestrict xxxxx -restrictApp 0
    Replace xxxx with your VIDEO CARD's memory (vram) multiplied by 1024 squared.
    For example, if you have 512 megs it would be 512 x 1024 x 1024.

    my fix is......make a......"commandline.txt" ............tex document....then put in it...

    -memrestrict 1073741824 -restrictApp 0



    fix for 1024mb vram.
     
    Last edited: Apr 1, 2013
  14. PowerK

    PowerK Master Guru

    Messages:
    449
    Likes Received:
    54
    GPU:
    RTX 3090
    This is actually interesting.
    I don't have stuttering problem. But I fiddled around for fun and GTA4 happens to be installed on my PC.

    Before I had these in commandline.txt
    Code:
    -norestrictions
    -nomemrestrict 
    -percentvidmem 100
    I made the changes, according to your post,
    Now it looks like this.
    Code:
    -norestrictions
    -memrestrict 6442450944 -restrictApp 0 
    -percentvidmem 100
    The value 6442450944 comes from 6144MB x 1024^2

    The difference I notice is that higher VRAM usage.
    I play GTA4 at 4k resolution (3840x2400p) with ENB (KBL1974).
    Before the commandline.txt change, VRAM usages hovered around 1.5~1.8GB.
    After commandline.txt change, VRAM usages hovers around 1.9~2.2GB.
     
  15. PhazeDelta1

    PhazeDelta1 Moderator Staff Member

    Messages:
    15,616
    Likes Received:
    14
    GPU:
    EVGA 1080 FTW

    Hmmm. Interesting. Will have to try this out.
     

  16. PowerK

    PowerK Master Guru

    Messages:
    449
    Likes Received:
    54
    GPU:
    RTX 3090
    Performance seems little bit better. But that could be placebo.
    Anyway, here's VRAM usage after the change.
    [​IMG]
     
  17. Amaze

    Amaze Ancient Guru

    Messages:
    3,979
    Likes Received:
    1,125
    GPU:
    1070ti 2126/4350
    The solution is to buy it on console. Horrible port.
     
  18. Pill Monster

    Pill Monster Banned

    Messages:
    25,216
    Likes Received:
    8
    GPU:
    7950 Vapor-X 1100/1500
    Yeah it runs like a 3 legged dog....
     
  19. kanej2007

    kanej2007 Ancient Guru

    Messages:
    8,394
    Likes Received:
    57
    GPU:
    MSI GTX 1080 TI 11GB
    Have it on the PS3, runs worse, lol...

    Try blowing up several cars or having a huge firefight with the cops, you will find the framerate drops well below 20 on consoles...
     
  20. cjs007

    cjs007 Maha Guru

    Messages:
    1,459
    Likes Received:
    0
    GPU:
    E.V.G.A. 460 / 1gig
    Yeh, i have it on the PS3 too.

    Frames drop below 30 a lot..Plus it's blurry looking compared to the PC.
     

Share This Page