GeForce 4/FX -> Quadro 4/FX : The complete how-to

Discussion in 'RivaTuner Advanced Discussion forum' started by clokkevi, Jul 3, 2004.

  1. bovehein

    bovehein Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Leadtek 6800GT@FX4000
    Thanx, thought i was going cucu for a moment...

    Another thing that is bugging me is that I can´t get it to work with 45.28 only with 44.90 but since it was stable with 44.90 i´ll stick with them.
     
  2. devirly

    devirly Guest

    Alright, im not sure what im doing wrong. I read all the directions properly. I made sure everything was AH O.K! But, i still dont think the numbers im getting in Specperf 7.1 are high enough compared to wat others are getting:

    Run All Summary

    ---------- SUM_RESULTS\3DSMAX\SUMMARY.TXT
    3dsmax-02 Weighted Geometric Mean = 22.29

    ---------- SUM_RESULTS\DRV\SUMMARY.TXT
    drv-09 Weighted Geometric Mean = 59.93

    ---------- SUM_RESULTS\DX\SUMMARY.TXT
    dx-08 Weighted Geometric Mean = 58.97

    ---------- SUM_RESULTS\LIGHT\SUMMARY.TXT
    light-06 Weighted Geometric Mean = 28.14

    ---------- SUM_RESULTS\PROE\SUMMARY.TXT
    proe-02 Weighted Geometric Mean = 22.43

    ---------- SUM_RESULTS\UGS\SUMMARY.TXT
    ugs-03 Weighted Geometric Mean = 8.987

    I just bought this new computer: P4 2.8C / 1gig of ram / msi fx5900XT / 200g harddrive.

    If anyone has a similiar system to mine, what kind of numbers do you get in specperf when you softmod your 5900xt to a quadro fx 3000?

    thanks.
     
  3. micropico

    micropico Guest

    Hi there, i'm new here :)

    I've softquadro-ed the last nvidia drivers 61.77...
    I've just applied with Rivatuner these PatchScripts in sequence:

    -DetonatorFXDecoder
    -ForceWareAntiprotector
    -NVStrap antiprotection

    It works well and my system now sees a Quadro 700XGL (I've plugged a Ti4200)...

    The only weird thing is that i cannot install Maxtreme 6.00.07.00...

    Any suggestions ?
    :)
     
  4. AlecRyben

    AlecRyben Ancient Guru

    Messages:
    7,777
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5x580 2x590 2x780Ti 1x970
    If you cannot install Maxtreme, something is wrong - which in this case is using the 61.77 drivers.
    You should be using 42.51. Nothing higher than those will work - check the fist post of this thread, it's being pointed out quite clearly which drivers you should use. Clokkevi has done a great job writing a tutorial but unfortunately nobody seems to be reading it... :(
     
    Last edited: Sep 8, 2004

  5. micropico

    micropico Guest

    AlecRyben I've patched my drv much before reading that post :)

    Anyway I tryed to patch 42.51 (downloaded form link on first post) but at SoftQuadro4 patch step I get the error:

    Patch script has not been succesfully executed.

    The log dialog says:
    ERROR: Target sequence must be replaced 1 time(s)!


    Suggestions ?
     
  6. -pr3dator-

    -pr3dator- Guest

    Same Prob.....I followed the instructions with 42.51 and also lower, but i have still the same Target Sequence problem.....
    the NVStrap-unprotection works well.

    maybe s.o could mail me a modded nv4mini.sys ???

    predator-2002@gmx.net

    thx for replies
     
  7. micropico

    micropico Guest

  8. diDuke

    diDuke Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    GPU:
    gf8800gt
    ForceWare 65.90

    >I hard-moded my FX5700 non-ultra (Prolink) by replacing the resistors.

    >then flashed BIOS with 034E device ID

    >installed NVSTRAP driver

    >downloaded 65.90 Forceware (it's for Quadro 4000 only)
    from www.nvidia.com. It's in the Quadro section

    >added two lines in *.inf file for 034E detection
    it's something like this :
    NV36.034E.1 bla bla bla... FX1100

    >installed driver 65.90 (the advanced OpenGL features
    are missing from the control panel

    >patched c:\windows\system32\drivers\nv4mini.sys
    with NVStrapAnitiprotection, ForceWareAntiprotection
    scripts. Now the professional features are open in
    control panel (overlays, unified depth/back buffer etc...)

    >the results at ugs03 (Specview7.1.1) are around 25
    (overclocked at 485 with AMD2600+/nForce2)
    they are much better than anything I tried with
    5x.xx or 4x.xx drivers. Maya is working great (smooth
    viewport, better hardware buffer). nVidia driver for
    3d Studio 6 installed without no professional card
    errors and is working without any crashes

    >the OpenGl driver version is now 1.5.2 (verified from
    Rivatuner snapshot feature). And something unexpected
    ...Doom3 runs smoother than ever before (ultra quality
    @ 800x600)

    >a big THANK YOU goes to Unwinder for his research and
    development of Rivatuner.
     
  9. cadsultants3d

    cadsultants3d New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
  10. -pr3dator-

    -pr3dator- Guest

    does noone really have the time to send me this file???
    plz, i need to install MAXtreme drivers!!!
     

  11. AlecRyben

    AlecRyben Ancient Guru

    Messages:
    7,777
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5x580 2x590 2x780Ti 1x970
  12. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    The Whitebunny site with 42.51 is NOT down !!


    I have now edited the how-to

    Tips for the Whitebunny site (with the 42.51 drivers)


    1a. You want the latest drivers that WORK STABLE for your card:

    (For an explanation of this, why these are the latest drivers, see the bottom of this post.)

    For a GeForce FX 5200/5600 -> Quadro FX 500, that's 42.51 !!!
    http://whitebunny.demon.nl/download/?file=vid_nvidia_42.51_w2k_wxp.zip

    NB! The Whitebunny site is NOT down! You have to left-click this link, not right-click.
    Also, do not use a download manager.
    When you click this link, you will come to a new page.
    And there it will be a "real" download link
    - which you may right-click / use a download manager on / whatever.


    ----------------------------------------------------------------------------------

    Why 42.51 / 45.28 are the latest drivers.

    You may try using a much later driver - a ForceWare driver - 6x.xx
    - you may get your PC showing "Quadro FX xxxx" in the Display Properties.
    You may run your PC "as usual" - start it, surf internet, play Direct3D games - everythings fine.

    But that won't help you!

    The moment you start using an OpenGL application
    - which will actually use the patched nv4_mini.sys file...
    ...it will not work.

    It may crash, it may corrupt the display - it will not work as its suppposed to.

    The safest way to find out if your nv4_mini.sys file is good or not,
    is to download and run any of the SPECviewperf tests.

    However - if you verify that all the tests run without errors
    and that they give better results
    - by using a patched nv4_mini.sys file of a version above 45.28
    - then you'll probably be a hero...! :)
     
  13. micropico

    micropico Guest

    I downloaded again 42.51 and did again as shown in first page topic and...now it works !!! Strange, i did the same things i did last time...

    anyways thank you so much clokkevi !
    ;)
     
  14. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    -pr3dator- :


    From my how-to:
    ---------------------------------------------------------------------

    Quick Tip 1:
    Are you using Win9x? Then this how-to will not work (I guess)

    Quick Tip 2:
    I have been using RivaTuner v2.0 RC 15.0 with Hotfix for all my tests.
    I will update to RC 15.1 soon to test with that version also.

    --------------------------------------------------------------------

    PATCHING "NV4_MINI.SYS"

    5. Now you're ready for the patching.

    5a. (SoftQuadro4 patch)
    Double-click
    "C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\SoftQuadro4\SoftQuadro4 w2k.rts"
    Click "Continue" button.
    Browse to
    "C:\45.28_patched\" (or the folder you chose to expand the driver into)
    Double-click
    "nv4_mini.sys"
    Click "OK" on the "Information. Patch script has been successfully executed. Read log for details"
    Click "Close" button.


    5b. (NVStrap antiprotection patch)
    Double-click
    "C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\NVStrap antiprotection\NVStrap antiprotection w2k.rts"
    Click "Continue" button.
    You should already be in the folder
    "C:\45.28_patched\" (or the folder you chose to expand the driver into)
    ..double-click
    "nv4_mini.sys"
    Click "OK" on the "Information. Patch script has been successfully executed. Read log for details"
    Click "Close" button

    (Now you have a working driver ready to installed, after you've changed your
    "Graphics adapter identification" to "Quadro")

    --------------------------------------------------------------------------------


    To verify that this work:

    I tried the procedure with the 42.51 nv4_mini.sys file:

    5. Now you're ready for the patching.

    5a. (SoftQuadro4 patch)
    Double-click
    "C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\SoftQuadro4\SoftQuadro4 w2k.rts"
    Click "Continue" button.
    Browse to
    "C:\45.28_patched\" (or the folder you chose to expand the driver into)
    Double-click
    "nv4_mini.sys"

    This is the log from RivaTuner:

    Browsing for file nv4_mini.sys... selected 6.14.01.4251, 1219466 bytes
    0001f744> matched sequence has been replaced
    05 84 10 00 00 50 e8 83 9d ff ff 8b c8 b8 00 00 01 00
    05 84 10 00 00 50 e8 83 9d ff ff b8 00 00 01 00 8b c8
    0001f768> matched sequence has been replaced
    05 84 10 00 00 50 e8 5f 9d ff ff 8b c8 b8 00 00 01 00
    05 84 10 00 00 50 e8 5f 9d ff ff b8 00 00 01 00 8b c8
    0009e5f6> matched sequence has been replaced
    68 84 10 00 00 ff 76 14 ff 50 20 8b c8 b8 00 00 01 00
    68 84 10 00 00 ff 76 14 ff 50 20 b8 00 00 01 00 8b c8
    000b74ef> matched sequence has been replaced
    55 ff 76 14 ff 50 20 8b c8 b8 00 00 01 00
    55 ff 76 14 ff 50 20 b8 00 00 01 00 8b c8
    000b754d> matched sequence has been replaced
    55 ff 76 14 ff 50 20 8b c8 b8 00 00 01 00
    55 ff 76 14 ff 50 20 b8 00 00 01 00 8b c8
    000d94ad> matched sequence has been replaced
    68 84 10 00 00 ff 76 14 ff 50 20 8b c8 b8 00 00 01 00
    68 84 10 00 00 ff 76 14 ff 50 20 b8 00 00 01 00 8b c8
    File has been successfully patched and saved as nv4_mini.sys
    Backup copy has been saved as nv4_mini.old


    Click "OK" on the "Information. Patch script has been successfully executed. Read log for details"
    Click "Close" button.



    5b. (NVStrap antiprotection patch)
    Double-click
    "C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\NVStrap antiprotection\NVStrap antiprotection w2k.rts"
    Click "Continue" button.
    You should already be in the folder
    "C:\45.28_patched\" (or the folder you chose to expand the driver into)
    ..double-click
    "nv4_mini.sys"

    This is the log from RivaTuner:

    Browsing for file nv4_mini.sys... selected 6.14.01.4251, 1219466 bytes
    0001f6d3> matched sequence has been replaced
    bf 00 10 10 00 03 c7 50 e8 f2 9d ff ff 89 45 f4 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50
    e8 e1 9d ff ff 25 ff ff ff 7f
    bf 00 10 10 00 03 c7 50 e8 f2 9d ff ff 89 45 f4 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50
    e8 e1 9d ff ff 25 ff ff ff ff
    0005d4a1> matched sequence has been replaced
    bf 00 10 10 00 89 86 a0 01 00 00 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50 e8 18 c0 fb ff
    89 44 24 18 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50 e8 06 c0 fb ff 25 ff ff ff 7f
    bf 00 10 10 00 89 86 a0 01 00 00 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50 e8 18 c0 fb ff
    89 44 24 18 8b 86 2c 64 00 00 03 c7 50 e8 06 c0 fb ff 25 ff ff ff ff
    File has been successfully patched and saved as nv4_mini.sys
    Backup copy has been saved as nv4_mini.old


    Click "OK" on the "Information. Patch script has been successfully executed. Read log for details"
    Click "Close" button

    (Now you have a working driver ready to installed, after you've changed your
    "Graphics adapter identification" to "Quadro")

    --------------------------------------------------------------------------------

    If you do exactly the same, and don't get
    File has been successfully patched and saved as nv4_mini.sys
    - my only suggestion is that if you're using RC 15.1, then try 15.0 instead...?
     
    Last edited: Sep 12, 2004
  15. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    You're welcome! :)

    I always enjoy seeing posts from people who've successfully patched their cards!
     

  16. skeewhiff

    skeewhiff New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    PNY FX 5900 @ Quadro 3k
    Benchmarks!?

    Hey, I have been tweaking the drivers, and i cant seem to get above these numbers. I have followed this guide a couple times through (although I noticed even when I deleted the nv4_mini.sys file it would come right back in the driver folder).

    My card detects as a quadro 3000, and its clocked at 400/850

    Here are the specviewperf 7.1.1 numbers (best/most recent results):

    ---------- SUM_RESULTS\3DSMAX\SUMMARY.TXT
    3dsmax-02 Weighted Geometric Mean = 16.65

    ---------- SUM_RESULTS\DRV\SUMMARY.TXT
    drv-09 Weighted Geometric Mean = 94.55

    ---------- SUM_RESULTS\DX\SUMMARY.TXT
    dx-08 Weighted Geometric Mean = 88.34

    ---------- SUM_RESULTS\LIGHT\SUMMARY.TXT
    light-06 Weighted Geometric Mean = 17.56

    ---------- SUM_RESULTS\PROE\SUMMARY.TXT
    proe-02 Weighted Geometric Mean = 21.64

    ---------- SUM_RESULTS\UGS\SUMMARY.TXT
    ugs-03 Weighted Geometric Mean = 8.829


    I have seen others with similar cards and clock speeds get better numbers (with comparable systems). Is this a pny thing? Is there anything else I can do to boost the numbers? Vsync is off.
     
  17. theobarbosa

    theobarbosa Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Geforce 6800 Ultra @ Quadro FX 4400
    Hi Guys,

    I patched two TI4200 in my office without problem, And in my home I have a FX5200 card, I do everything ok, But when shows the Nvidia setting (on video propreties) instead the OpenGL Logo ou Nvidia Geforce FX5200 logo appears:

    Nvidia (Unknow)

    logo... (includes the tab above) (someone have seem this? It´s a problem?

    Well, some accours different of the how-to: In the last step ( 10d. to install patched driver ) It seems to do:

    ------------------------------------------------------------------------------------------
    10c. Now Windows don't know of any drivers at all (you removed the old ones, right)
    - click "Have Disk" button,
    browse your way to the
    "C:\45.28_patched\" folder,
    double-click the
    "nv4_disp.inf" file

    10d. That's it! Now you just click "OK" or "Next >" or whatever
    (I don't remember the precise words)
    - but now you've made sure Windows are using your patched drivers.
    Just reboot the PC after the finish.
    ------------------------------------------------------------------------------------------

    Well, in this part instead it do automatically, I get a list to choose a Card, I picked a Quadro FX 500, but I suppose that Quadro name is the thick do do in the inf file on step x (extra trick)

    But my Maxtreme recognize-it ok, and it´s works fine.

    Well, I´m using RT 15.1 and Detonator 45.21.

    Another Question, I can overclock my 5200 and ti4200 until what clocks?

    Thanks.
    Theo - Brazil.
     
  18. theobarbosa

    theobarbosa Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Geforce 6800 Ultra @ Quadro FX 4400
    Well guys, one image equals 1000 words:

    [​IMG]

    Does anyone have seem this before?
     
  19. Raphael PH

    Raphael PH Guest

    Hi there, I´m a brazilian 3D animator and I´m having problems with my GeForce Fx 5200 and Maya viewports.

    I was told about the transformation of a GeForce to a Quadro Family, and after searching the net I found this forum.

    My question is after doing the changes listed here, and installing the 42.51 driver, will I be able to use two monitors?

    Does the 42.51 driver has support to dual video as the 53.03 tha t I´m using?
     
  20. laufer

    laufer Guest

    53.03 ?

    Hi all

    I dont know if im wrong or what.

    I got my fx 5700 into a softquadro fx 1100 using RT 2-15.2
    Whit the nvidia 53.03, and i know its not supposed to work opengl.

    Then, my specs 7.1 runs the test on by one ok , and if u "run them all" then the test crashes before 3dmax... but it also has done some full benchamrks without crashing, always from fresh start...

    The test where 200% or more higher than normal geforce drivers.
    I could install maxtrem drivers ok.
    And have acces to profesional Quadro features.

    I abuse 3dmax whit the maxtreme driver every day and never crashes. Also i work a lot with Rhino V3 and flamingo, and they never crashed either.

    Is this a normal patter ? or do i must be using 44.03 which dosent alow me select the quadro 1100... so i have to modify the inf file to get acces, are any speed differenses.

    Thanx u all

    Have fun
     

Share This Page