GeForce 4/FX -> Quadro 4/FX : The complete how-to

Discussion in 'RivaTuner Advanced Discussion forum' started by clokkevi, Jul 3, 2004.

  1. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    I know that many people with GeForce FX 5700 Ultra and GeForce FX 5700 "plain"
    have followed all the steps,
    using a "fixed for FX 5700" 45.28 like mine in step 1,
    and patched it with the SoftQuadro script "SoftQuadro4 w2k.rts" in step 4
    etc. etc.
    until they successfully ended up with a Quadro FX 1100.

    However, you get problems already in step 1c:
    "1c. Install the new NVIDIA drivers, the ones that you downloaded."

    [​IMG]

    I can see your card has a DVI-I output.
    My guess is that your "no picture" problems comes because
    you use a flat panel LCD monitor instead of a plain old CRT,
    - especially if that flat panel LCD monitor is running in digital mode.

    Try instead with a plain old analog CRT monitor connected to the VGA 15-pin D-sub connector.

    If you have no CRT monitor, and you can not borrow one from a friend,
    you could try to set your flat panel LCD monitor in analog mode instead of digital mode.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    You have to use either 45.28 or 42.51 drivers,
    the 45.28 is the latest which will work stable after patching with the SoftQuadro script "SoftQuadro4 w2k.rts" in step 4.

    Since the NV36 chip was not yet made when 45.28 was released 18. August 2003,
    none of the NV36-based cards are recognized.

    Your FX 5700 LE should have PCI\VEN_10DE&DEV_0343 as it's PCI device ID.

    So 2 lines must be added to the nv4_disp.inf file for the driver to recognize that PCI device ID.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    The first line that is needed, is the
    [NVIDIA.Mfg] section near the start:
    Code:
    %NVIDIA_NV36.DEV_0343.1% = nv4_NV3x,                 PCI\VEN_10DE&DEV_0343
    The "nv4_NV3x" part of the line tells the installer to use the nv4_NV3x.* sections in the "nv4_disp.inf" installer information file:
    Code:
    [nv4_NV3x]
    CopyFiles    = nv4.Miniport, nv.Display, nv4.icd, nv.Panel, nv.Help, nv.nView
    DelFiles     = nv.oldrm, nv.delete.systemfiles
    RegisterDlls = nv.RegisterShell, nv.RegisterCPL
    
    [nv4_NV3x.SoftwareSettings]
    AddReg = nv_SoftwareDeviceSettings
    AddReg = nv4_icdSoftwareSettings
    AddReg = nv_ControlPanelSettings
    AddReg = Default16BPP_AddReg
    DelReg = nv_ClearRegistrySwitches
    
    [nv4_NV3x.Services]
    AddService = nv,    0x00000002, nv4_Generic_Service_Inst, nv4_EventLog_Inst
    AddService = NVSvc, 0x00000000, nv_NVSVC_Inst
    DelService = nvarch
    DelService = nvgfx
    
    [nv4_NV3x.GeneralConfigData]
    MaximumDeviceMemoryConfiguration = 128
    MaximumNumberOfDevices           = 4
    And then these nv4_NV3x.* sections tells the installer the correct sections to use for
    copying files,
    deleting files,
    registering .dll libraries,
    adding to Windows Registry,
    and installing and starting the nv and NVSvc services.

    The %NVIDIA_NV36.DEV_0343.1% part of the line assigns the variable %NVIDIA_NV36.DEV_0343.1% to the card with the PCI device ID = PCI\VEN_10DE&DEV_0343

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    The second line that is needed, is the
    [Strings] section at the end:
    Code:
    NVIDIA_NV36.DEV_0343.1 = "NVIDIA GeForce FX 5700LE"
    This tells the installer to use the name "NVIDIA GeForce FX 5700LE" to the card with the variable %NVIDIA_NV36.DEV_0343.1%.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    When these 2 lines is added to nv4_disp.inf
    the installer will know what to do when it sees the PCI\VEN_10DE&DEV_0343 PCI device ID of your card.
     
    Last edited: Mar 30, 2007
  2. Reomb

    Reomb New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus V9570/TD @ CRT Philips 107 17"
    Hi clockkevi,
    my monitor is old CRT Philips 107B still in perfect condition.

    So I can tray borrow flat LCD pannel and tray it connect to DVI output. Just wondering how I can get know which card output is primary analog or DVI? As somwher I see Unwinder note that modifications affect only primary display output. I'll tray get LCD or DVI to analog.

    Till now I instaled two mayself edited (by clocckevi and Wolverine69r metods - which in general are same) and one clockkevi suplied 45.28.

    I will tray modify some other older drivers 45.21 too.

    I already had actual card & GPU photos.

    http://www.megaupload.com/?d=SJBD0T20
    note: GPU harwire ID resistors are in somwhat compaund.
    Compare with 5700U/NU GPU image by rui
    http://www.newbietech.net/pics/5700/5700core01.jpg
    and on ixbt.com posted NV36 image.

    Asus defending from hardmode by rui? (http://www.newbietech.net/eng/qtoq/nvidia/5700/5700mod1.php)

    I get DVI-VGA adapter and 'no picture' with 45.28, digital output 'snow' was bit different. Seems i can see bottom bar with no any icons on it - just bar.

    Traying some older drivers. I guess I should continue with monitor connected to card analog output.

    Edited 45.21 exactly like explained above. => Driver cannot be installed.

    Noted string from device manger diplay adapter properties:
    PCI\VEN_10DE&DEV_0342&SUBSYS_814F1043&REV_A1\4&9FD38EF&0&0008

    Edited 45.21 again with replacing 343 to 342 in device ID. => Get driver instaleed & Win XP error message 'Cannot start device'
     
    Last edited: Mar 31, 2007
  3. AlecRyben

    AlecRyben Ancient Guru

    Messages:
    7,776
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5x580 2x590 2x780Ti 1x970
    You are confusing the display outputs with SLI. NVStrap modifications will affect only the primary card in a SLI setup. It has nothing to do with the ouputs.
     
  4. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    342..??

    But you wrote that
    And in 77.56, and all other drivers I have seen, 343 is FX 5700LE.

    NVIDIA_NV36.DEV_0343.1 = "NVIDIA GeForce FX 5700LE"

    342 means you instead have a *plain* FX 5700..:

    NVIDIA_NV36.DEV_0342.1 = "NVIDIA GeForce FX 5700"

    And this makes sense, since the link to the ASUS site you gave
    http://www.asus.com/products4.aspx?modelmenu=2&model=264&l1=2&l2=7&l3=7
    indeed says that this is a plain FX 5700:

    What I don't understand is why the 77.56 showed it as a FX 5700LE..?
    Are you 100% sure it was FX 5700LE, not FX 5700..?

    - - - - - - - - - - - -

    Regarding your "snow" picture, I assumed it was something like this:
    [​IMG]

    The only time I have seen this, is on a LCD monitor set to digital mode,
    when the card delivered analog signals instead.

    That is why I thought maybe you had an LCD set to digital mode
    (because it worked on the 77.56 driver, and it is the best quality)

    And then I speculated about that the 45.28 was so old that it could only
    send analog signals, making the DVD-I port on the FX 5700 work only in DVI-A mode.

    But when you wrote that you had a CRT..
    ..that idea was not valid anymore.. :(

    I really have no good answer about what could be wrong.

    To summarize:

    Using the reference 77.56 driver from
    ftp://download.nvidia.com/Windows/Quadro_Certified/77.56/77.56_win2kxp_english_whql.exe
    you get a good picture, without "snow"

    Using the reference 45.28 driver from
    ftp://download.nvidia.com/Windows/Quadro_Certified/45.28/45.28_win2kxp_english.exe
    with "0342" edited nv4_disp.inf
    you can install, but you get "snow"

    If the "snow" is not like in my picture, can you post a picture of it?

    Here is the link to the nv4_disp.inf file of special ASUS 52.16 driver for your card.
    http://contents.driverguide.com/content.php?id=144996&path=Win2KXP5216/ASUS/ASUSNV2K.INF

    If you compare this to the nv4_disp.inf files in the standard reference Nvidia drivers,
    you can see that there are a some differences.

    Maybe this ASUS card is so special and non-reference that it actually needs special
    ASUS-modded Detonator-/Forceware-drivers?

    Or maybe it needs Forceware-drivers, but will not work with Detonator drivers??

    Hmm.. what about special ASUS-modded Detonator drivers?
    ASUS have made GeForce cards from the beginning of time,
    so there should exist some ASUS drivers from the Detonator era.

    If you can find ASUS drivers which are based on Detonators in the 41.03 - 45.28 period,
    and try to edit their nv4_disp.inf's with the ASUS specific lines instead:

    [NVidia.Mfg] section:
    Code:
    %V9570256% = nv4_NV3x, PCI\VEN_10DE&DEV_0342&SUBSYS_814F1043
    [Strings] section:
    Code:
    V9570256 = "ASUS V9570"
    ..then maybe those will install and work with good picture?

    Or if not, maybe you can compare the nv4_disp.inf's of both 52.16 and the others,
    and try to tweak the others so they are more like the 52.16's
    - any extra files that are in 52.16 but not in the others, and different registry settings?
     

  5. Reomb

    Reomb New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus V9570/TD @ CRT Philips 107 17"
    Thx for clarification AlexRyben, I remember now... that was post was exactly about SLI.
     
  6. Reomb

    Reomb New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus V9570/TD @ CRT Philips 107 17"
    Aditional update:
    yesterday once again modify 45.28 and take look on -no picture on analog and digital outputs.

    I'll tray do above mentioned.

    So my summary:
    question about what GPU model i face - still open,
    must tray setup modified older than 45.28,
    must try find out ASUS detonator era driver.

    Aditional update:
    with some nVidia drivers RivaTuner dont show bios
    related info but show monitor EID. After install Asus drivers I get Bios version
    yesterday once more time moified 45.28 > no picture.
    NVIDIA VGA BIOS information
    $ffffffffff ----------------------------------------------------------------
    $1100000000 Title : ASUS V9570 VGA BIOS Version 4.36.20.21.AS04
    $1100000002 Version : 4.36.20.21
    $1100000001 BMP version : 5.28
    $1100000200 Core clock : 425MHz
    $1100000201 Memory clock : 250MHz
    $1100020000 VID bitmask : 00000001b
    $1100020100 Voltage level 0 : 1.30V, VID 00000000b
    $1100020101 Voltage level 1 : 1.35V, VID 00000001

    and can't read monitor EID.

    finded topic - that no frekvency change is possible, even
    for 1 Mhz and ASuS 9570 work worst.
    http://www.wirelessforums.org/alt-comp-hardware/asus-v9570-geforce-fx-5700-overclocking-bios-flashing-question-6075.html
    And there is link on bios file. I get that BIOS.

    So .. compaund on resistors + ASUS bios => aditional defence vs soft/hard modifications implemented?

    Update:
    Sorry for confusion with LE index ... that was my fault in first instalation - choseed from list of compatible devices.
    Disappeared after good clening from old drivers.
    It is plain 5700.
    Link to close-up GPU image
    http://www.megaupload.com/?d=FJNATDCS

    'no image' on analog output :
    http://www.megaupload.com/?d=RGEA8H72

    Asus produced 41.03 till 45.28 file still serching.

    Today card was installed in another (PIV) computer with LCD monitor & checked
    -with new 93.xx driver > no problems found,
    -trayed clkkevi modified 45.28 > same 'no picture',
    -trayed some self modified drivers in range 41.xx -45.28 > 'no picture'

    Planing in nearest time try update VGA bios to non-Asus version and start over all procedure.

    Again many thx to clkkevi for so wide help provided.

    Update 5 april 2007
    modified and installed from Asus ftp downloaded Win2KXP4523 driver >> 'no screen'.
    Seems drivers 45.28 and oldest dont work on this card.

    Thinking that last chance is flush nonAsus bios.
     
    Last edited: Apr 5, 2007
  7. Croat73

    Croat73 Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Sorry guys I know my ATI 9700 PRO card is from Stone Age but I am planning to do Quadro Softmod I just would like to know if somebody can give me step by step process how to do this.
    One more thing I have Dell 22” LCD monitor I just would like to know if I am going to have problem to see anything.

    Thanks in advance everyone.
     
  8. AlecRyben

    AlecRyben Ancient Guru

    Messages:
    7,776
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5x580 2x590 2x780Ti 1x970
    You can't make a NVIDIA Quadro from an ATI 9700 card, you can only make a FireGL X1.
    So, do yourself a favor and read the FAQing sticky threads.
     
  9. b00ze

    b00ze New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hi! I have a Geforce FX 5900XT. To "transform" it to Quadro FX 3000 i have done this:
    1. I patched ForceWare 91.85 (SoftQuadro4, NVStrapAntiprotection and ForceWareAntiprotection)
    2. Then in RT in Low-level sustem tweaks I changed DeviceID to 0338
    3. Uninstall old drivers and reboot
    4. I inslalled modified ForceWare 91.85 and MAXtreem 9.0.0.1(because I use Max 9)

    So all utilities now see Quadro FX 3000 instead of 5900XT. In driver settings I can select profiles like 3d studio max, 3d paint, Adobe AE... etc. In 3ds max I can choose Maxtreem 9 as driver.

    [​IMG]
    [​IMG]

    BUT
    When I'm trying to rotate 4 teapots with 64 segs (~1000000 polys) in wireframe mode, FPS falls to 30-40.

    So maybe I use unsuitable driver to patch? Or something else? Help please, cause I ready to kill myself against the wall :bang:

    Sorry for my bad english. I'm from Russia
     
    Last edited: May 26, 2007
  10. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
    @b00ze:

    If you look at page 1 of this thread,
    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=95150
    you will see that I wrote:




    So that means 45.28 is the driver you must use for your FX 5900.

    Read http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=800764&postcount=1
    - follow all the steps, and your GeForce will be modified to Quadro FX 3000.

    But: Quadro's - or Quadro-modded GeForce's - is only better in OpenGL-based programs..!

    3ds Max 3, 4, 5, 6, 7 and 8 used OpenGL-based MAXtreme drivers.
    So MAXtreme would be better (not necessarily faster, but better-looking graphics) with a Quadro, or Quadro-modded GeForce in those versions.

    However - 3ds Max 9 instead uses Direct3D based MAXtreme drivers.
    So I am not sure if - or how - a Quadro, or Quadro-modded GeForce can help for this version..?

    Anyway, you can just try it out.
    As I wrote, read http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=800764&postcount=1
    - follow all the steps, and you will have a modified card that
    will - at least - show a high increase in the OpenGL-based SPECviewperf 6.1.2 test results.

    At the end of that post, I explain why 45.28 / 42.51 are the latest drivers you can use for GeForce FX 5900 cards.
     
    Last edited: May 26, 2007

  11. b00ze

    b00ze New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    2 clokkevi
    Ok. Big thanks to you! :cheers:
     
    Last edited: May 28, 2007
  12. Tazz

    Tazz New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    7950 GX2 softmod to Quadro FX

    Hi folks,

    has anybody an idea how to softmod the Geforce 7950 GX2 to Quadro FX 4500 X2?
    This card wants to be unleashed for maya :D

    I already succeeded in softmodding my ati x1600 mobility to a firegl. :)

    Best wishes

    Tazz
     
  13. clokkevi

    clokkevi Master Guru

    Messages:
    368
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GeForce GTX 680
  14. NitroLiq

    NitroLiq New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI ti4200 128MB
    Hi guys, I need a little help here. I've got an MSI TI4200 which I've soft-quadroed in the past without problem. It may have been with an older version of Riva Tuner and a different driver set and XP SP1 as opposed to XP SP2. I've Been following the instructions here and have attempted this several times with the same results - it becomes a 700XGL in name only. One of the issues is "Use ROM straps for PCI DeviceID programming" being grayed out so I've skipped it when getting to it. Apparently, it's not available in the GF4 cards according to this thread:

    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=224302&highlight=ROM+straps+PCI+DeviceID+programming

    Is there anything else that could be affecting this? Like I said, I've done this in the past without issue so I know it's possible with my card. I don't get the extra tabs in display settings where you can select the OpenGL settings and apps being used, Maya, in this case. Any guidance would be appreciated.

    I have an old word doc on how to soft quadro so maybe I'll try that method and see how it fares. I just wasn't sure how much in RivaTuner had changed.


    EDIT: Nevermind...after the gazillionth time, I finally got it working...really had to go through and clean everything...system, registry, etc. to get back to basics.
     
    Last edited: Jul 31, 2007

Share This Page