Forza Horizon 3

Discussion in 'Games, Gaming & Game-demos' started by WhiteLightning, Jun 13, 2016.

  1. deets75

    deets75 Guest

    damn. another lost hope for some of us.

    seems like its going to take a lot more to fix this mess then. they must have known of these issues before release.... oh well, refunded me but its a real damn shame.
     
  2. Pey

    Pey Master Guru

    Messages:
    710
    Likes Received:
    11
    GPU:
    ASUS GTX 980 STRIX @ SLI
  3. Dr4Wm4N

    Dr4Wm4N Active Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    5
    GPU:
    EVGA GeForce 2080Ti
    Possible Less Stutter Fix

    For stuttering issues, in addition to disable first core of your CPU, you should also try to set both geometry quality options to minimum values : I can play now with more constant framerate with these settings.
     
  4. BuildeR2

    BuildeR2 Ancient Guru

    Messages:
    2,872
    Likes Received:
    140
    GPU:
    MSI 2080 Ti GX Trio
    Interesting note about disabling the first core. I'll have to try that on Apex. I don't own Horizon 3 because I refuse to test it out before even having a demo to try out.

    Having said that, maybe some of you with issues can try the things that made Apex run like glass for me.

    1. Try changing audio settings from the default. In my case, going up from medium to high made stuttering much worse. Going down to low removed a good amount of stutters.

    2. Disable the Nvidia Control Panel Shader Cache option globally. This also helped with those hitches that would occur in the same spot for each respective track, like it was loading the next part of the track every lap.

    3. Changing your global GPU power state through NvidiaInspector from Optimal, Adaptive, or Prefer Max to 0x00000003 PREFERRED_PSTATE_PREFER_CONSISTENT_PERFORMANCE

    4. After launching the game, go through task manager and change the games priority. Try going both directions. For me going to the lowest priority helps maintain a 99% of the time stable 60FPS with V-sync. High priority made things worse, but why not try both?

    I know apex and FH3 are different games, but why not give some of these a shot? It would be awesome if any of these managed to help somebody, especially since I do want to buy the game eventually.
     
    Last edited: Sep 25, 2016

  5. XP-200

    XP-200 Ancient Guru

    Messages:
    5,276
    Likes Received:
    845
    GPU:
    Zotac GTX 1080 Mini
    I think it is a great idea, those with more money than sense basically make it a success by throwing over silly amounts of money, then i come along a few days later, get it cheaper, and a little while later i grab the DLC on sale, work's for me a treat as in the end i usually end up with the game they are sitting with for almost half the price, and all i had to do was keep my money in my pocket a little longer, i love it. ;) lol
     
  6. Party Poison

    Party Poison Maha Guru

    Messages:
    1,371
    Likes Received:
    259
    GPU:
    Rtx 2080Ti


    Orrrrrrrrrr we have enough money to buy the game and not care?
     
  7. N1GhTW4lK3R

    N1GhTW4lK3R Master Guru

    Messages:
    598
    Likes Received:
    0
    GPU:
    SLI 980Ti
    Why custom liveries are so pixelated? :3eyes:

    In FM6 Apex they look amazing while these seem to be too much compressed.
     
  8. Kezen

    Kezen Maha Guru

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    So this game seems to suffer from quite a lot of optimization issues on the CPU side.
    That's surprising, this is a first party developper with extensive access to documentation and ressources, backed up by a most likely privileged relationship with Directx 12 teams and yet the game is plagued by a bug that maximizes one core leaving the GPU underfed.

    I don't want to sound too harsh because I have limited visibility on what developping games using low level APIs on PC is like. I seem to recall a few big names developpers highlighting lacking tools and documentation on the PC side. A bit of a surprise considering how much more GPU architecture optimization is now required, you would expect the tool suite to reflect that.

    Playground Games have managed to reproduce the issue so a fix should not take too long. I can't believe the game is genuinely poorly multithreaded this is impossible to conceive bearing in mind it was always built to run on 6.8 Jaguar cores. If you can't multithread the various components of the engine your game is dead in the water.
     
  9. JonasBeckman

    JonasBeckman Ancient Guru

    Messages:
    16,433
    Likes Received:
    2,171
    GPU:
    AMD S. 5700XT Pulse
    GameGPU benchmark. (EDIT: Seems to be missing the 480 GPU though.)
    http://gamegpu.com/racing-simulators-/-гонки/forza-horizon-3-test-gpu

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Nothing on PCGamesHardware.de yet, closest was a comparison between the PC and XBO edition of the game, next to a video about a Overwatch parody.
    (A porno. :p )

    http://www.pcgameshardware.de/PCGH-...-heutigen-Tages-bei-PC-Games-Hardware-853879/

    EDIT: CPU overkill perhaps but eh that should at least minimize any potential CPU bottlenecks. :p

    Then again going back to PCGH they have this as something of a Gears of War 4 PC.
    http://www.pcgameshardware.de/E-Commerce-Thema-223039/News/PCGH-Ultimate-PC-GTX1080-Edition-1198317/

    [​IMG]

    Might as well go for complete overkill eh? :p


    EDIT: I guess Microsoft or well maybe more AMD and Nvidia and their co-operation with developers still isn't the greatest for DirectX 12, will Epic be the one developer to have functional multi-GPU support when Gears of War 4 is released?
    (It's obviously being a problem to implement and even Nixxes who did add support for Rise of the Tomb Raider and it's DX12 render path with multi-GPU is taking their time with Mankind Divided so it must be a lot of work now that it's shifted to low-level API and the developers rather than AMD and Nvidia via drivers and compatibility profiles but maybe that could help too?)
     
    Last edited: Sep 25, 2016
  10. maxx126

    maxx126 Member Guru

    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI 980 Ti Gaming GE 6GB
    For the record, playing in cockpit camera gives me ~10 fps boost (in surfers paradise) compared to external cameras.
     

  11. Party Poison

    Party Poison Maha Guru

    Messages:
    1,371
    Likes Received:
    259
    GPU:
    Rtx 2080Ti
  12. JonasBeckman

    JonasBeckman Ancient Guru

    Messages:
    16,433
    Likes Received:
    2,171
    GPU:
    AMD S. 5700XT Pulse
    Back with Quantum Break (And more recently also ReCore.) I personally just used PrtScn ("PrintScreen") and then copied the resulting image into Irfanview for saving in uncompressed PNG or high quality JPG but by now I'm guessing at least one or two media software should be able to capture via UWP, if not well I guess it's back to using print screen. :p
    (Afterburner support would be nice but I'm guessing it won't be easy.)
     
  13. Stormyandcold

    Stormyandcold Ancient Guru

    Messages:
    5,327
    Likes Received:
    177
    GPU:
    MSI GTX1070 GamingX
  14. Kezen

    Kezen Maha Guru

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    This is very concerning :
    http://gamegpu.com/racing-simulators-/-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8/forza-horizon-3-test-gpu

    [​IMG]

    This is what some were worried about when discussing the repercussions of largely transferring the optimization responsabilities from the driver/API to the actual people writing the code. They simply can't optimize for all and offer decent performance by themselves, at least with high level APIs we can always count on solid drivers (nothing leads me to doubt Nvidia Kepler drivers, their cards perform as well as they used to in Kepler era games) but with low level APIs we are completely at the mercy of whoever is using it.....

    This is not good, this is not good at all.
     
  15. CalinTM

    CalinTM Ancient Guru

    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    4
    GPU:
    MSi GTX980 GAMING 1531mhz
    Gamegpu are some liars. They lied about doom beta too.

    Don't bother with them. They lie in everything.
     

  16. eclap

    eclap Banned

    Messages:
    31,497
    Likes Received:
    3
    GPU:
    Palit GR 1080 2000/11000
    Not necessarily lie, they just pull numbers our of their arse.
     
  17. Kezen

    Kezen Maha Guru

    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    Sorry I'm not going to completely dismiss a data point just because of some alledged mistakes in the past. Those results are shocking but they could very well be true.
     
    Last edited: Sep 25, 2016
  18. Cave Waverider

    Cave Waverider Master Guru

    Messages:
    930
    Likes Received:
    55
    GPU:
    GeForce RTX 2080 Ti
    It does play smoothly for me at 55-60FPS with Vsync on and 60FPS limit with everything maxed and the dynamic performance option disabled at 3840x2160, but that's on a Titan X.

    I also had that problem until they fixed it last night. Now all the Ultimate Edition DLC works fine for me. I've also had the same problem on our Xbox One S in the living room (aka our UHD Blu-Ray player), though, so it wasn't just a PC related issue.
     
    Last edited: Sep 25, 2016
  19. deets75

    deets75 Guest

    any official comment from the devs etc?

    my refund for the pre order was processed in seconds once I found someone who knew how to use the system, they never said I couldnt have a refund but the last person couldnt find the order!
     
  20. maxx126

    maxx126 Member Guru

    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI 980 Ti Gaming GE 6GB
    I finally managed to get pretty much completely (%99) smooth 30fps lock in all locations (Ultra @4k DSR), vip stuff is fixed as well. Now I can enjoy this...

    I used nvidia inspector with 35 fps lock (30fps lock & vsync on in game). Previously I tried the same thing but it didn't work now I used the FRAME_LIMITER_V2 one and it worked.

    By the way, I know it doesn't show OSD on UWP games but is latest afterburner beta capable of showing the frame rate on it's graph for UWP games?
     
    Last edited: Sep 25, 2016

Share This Page