F1 2010

Discussion in 'Games, Gaming & Game-demos' started by villa_youth, Aug 29, 2010.

  1. villa_youth

    villa_youth Master Guru

    Messages:
    808
    Likes Received:
    0
    GPU:
    780 Ti
    Last edited: Oct 18, 2010
  2. Darren Hodgson

    Darren Hodgson Ancient Guru

    Messages:
    16,062
    Likes Received:
    578
    GPU:
    EVGA GTX 1080 Ti SC2
    Sounds like a terrific patch (although, if you ask me, the game should have shipped with these already!):

    "Here is a quick overview of the main issues which we’re addressing:

    1. Corrupt Save Games - We have identified an over-zealous anti-cheating check that manifested as falsely identified corrupt saves, specifically the ones relating to practice and R&D upgrades, the save-games should now load without issue. However if any of you are experiencing corrupt saves outside of this then please continue to send your PS3 save game files to us (Xbox360 & PC saves aren’t of any use to us) and we can test these against the latest patch to see whether all instances of this issue have now been fixed

    2. AI not pitting in dry races where a mandatory pit stop was required (20% or more) – This has been fixed.

    3. Player held in pit-stop too long – We’ve improved exit logic so that it isn’t too cautious in holding players during a pit-stop.

    4. Puncture frequency reduced – The likelihood of players suffering punctures has been reduced.

    5. Pit-stop lock-ups - Fixed several instances which caused the pit crew to lock-up and not be able to service the cars.

    6. Automatically updating race strategy – Selecting prime tyres from the tyre menu (over default option) now updates the strategy so that the pit-crew assign options during the pit stop as opposed to re-attaching another set of primes (in a dry race of 20% or more).

    7. First lap calculates correctly – The lap time for the first lap of the race now calculates correctly, from the lights going out as opposed to the cars crossing the start line.


    In addition to these fixes we’ve also made improvements to the game based on your forum feedback:-

    1. OSD changes – showing split times rather than gap to leader – We’ve changed how the OSD timing information functions so that split times are now displayed on the OSD, showing race time and race time differences to the other cars – I.e. how far ahead/behind are at a sector boundary.

    2. AI affected more by damage received – Damage sustained by an AI’s car will have a greater effect their handling characteristics, effectively slowing damaged AI down more. AI cars that cannot maintain a racing speed will naturally yield to faster cars & come into the pits for repairs. As before, If they receive too much damage, they will retire from the race.

    3. AI yielding to other cars when not on flying lap in qualifying - Improved AI behaviour to move off the racing line or out of the player’s way when the player is on a flying lap.

    4. Increased wheel support – Increased wheel support and force feedback tweaks (where applicable) for the following wheels; Thrustmaster Ferrari F430 Force Feedback (officially supported), Thrustmaster Ferrari GT Experience (officially supported), Thrustmaster RGT Force Feedback Pro Clutch (not officially supported but will work), Fanatec Porsche 911 Turbo S & GT3 RS2 (both officially supported).

    5. Wet weather improvements - Rebalanced graphical and handling effect of cars driving on a wet track - the level of wetness has been increased as well as tyre trails being made more prominent.

    6. Improved Damage Modelling – Tweaks to the damage system so that more damage is visible / received during lesser impacts.

    7. Next lap invalidated time trial logic - In time trial the next lap is no longer invalidated for any offence committed in the 3rd sector. It is calculated per track and is predominantly based on the final corner.

    8. AI: Driver Behaviours - Addressed some issues in driver behaviour balancing that were causing occasionally unrealistic finishing positions.


    There have also been several PC specific improvements as well:-

    1. PC 'replay saving' and playback – You will be able to save out the files to replay them later or share them with others.

    2. DX11 – The F1 2010 patch will enable the game to run on DX11. All of the graphical improvements are configurable from graphical options when in DX11. Specifically, "ultra" settings for 'shadows' and 'postprocess'. (These options require a lot of processing power, and are only recommended for high-end graphics cards.

    3. Eyefinity Support – F1 2010 now supports 3 x 1 or 3 x 2 monitor display setups (minimum requirement of 3 x monitors)

    4. Optimisations – We have made better use of multi-core processors in general, which will lead to better framerates on higher end machines.

    5. Additional Support - Support for SandyBridge processors, which also adds support for currently available 'modern' processors, like Core i7, which wasn't correctly detected previously.

    This list is not exhaustive of the issues being addressed in the patch but a snap shot of the key improvements. Please keep your feedback coming though as it is invaluable both for the work on the patch and for the design of F1 2011.

    Once the patch goes into submission, we’ll try to give you guys a heads up as to when it will be live and ready to download as soon as we know.

    Thanks for your continued support & feedback.

    The F1 2010 Development Team."
     
  3. Behelit

    Behelit Master Guru

    Messages:
    344
    Likes Received:
    2
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC2 Hydro
    ok now i can buy the game :p
     
  4. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    4,142
    Likes Received:
    144
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW3
    Sounds like a great patch. Really something that should have been in the release version or day 1 patch.
     

  5. Agonist

    Agonist Ancient Guru

    Messages:
    3,407
    Likes Received:
    634
    GPU:
    Dell 6800XT 16GB
    Patch does sound great. While I agree this should have been in the game from launch. Im glad that Codies is fixing things unlike alot of other developers that dont give a crap.
     
  6. Black_ice_Spain

    Black_ice_Spain Ancient Guru

    Messages:
    4,583
    Likes Received:
    17
    GPU:
    5700XT
    reinstall everything c++ and .net and such related
     
  7. Nemes1s

    Nemes1s Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x560Ti SLI ASUS + EVGA
    Game is unplayable for me. I can't get anything above 19fps. Ultra or Low makes no difference, and GPU usage sits at about 47%. Nothing else i can do really. Gotta wait for a patch.
     
  8. Agonist

    Agonist Ancient Guru

    Messages:
    3,407
    Likes Received:
    634
    GPU:
    Dell 6800XT 16GB
    Is the only game you have had issues? Tried renaming the exe to dirt 2 if using dx11 and grid if using dx9. I have run this on my 9800gtx+ for the sake of trying in both dx9 and dx11(dx10) on the 9800 and it ran pretty smoothly. Could not max it out in dx11 but dx9 with no aa 1920x1080 99% gpu usuage constant using newest driver from nvidia. Its gotta be an issue driver wise. Have seen a few peeps with the same issue with gtx 460.
     
  9. connos

    connos Maha Guru

    Messages:
    1,248
    Likes Received:
    51
    GPU:
    AMD 5700XT
    Thats not normal. A patch will not help you..
     
  10. Nemes1s

    Nemes1s Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x560Ti SLI ASUS + EVGA
    Yup. It's the only game i have any problems with. Every other game is smooth as butter maxed out. Dirt 2 doesn't dip below 60fps, when running in dx11 maxed out. I have tried various drivers, as well as running it in dx9 and dx11 mode, and numerous re-installs. Don't know what else to do really. I highly doubt it's my card, and I have read everywhere that this game seems to have an issue with many GTX460 users. Also, my max res is only 1440x900. Really weird that only this game is an issue. I should be able to easily get at least 50fps at this res with my set-up.

    With regards to the exe, do i simply just rename it? Or is there something else I need to do?
     
    Last edited: Oct 19, 2010

  11. NoviceRei

    NoviceRei Ancient Guru

    Messages:
    2,185
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Inno3D 460 825/1079/1650
    old cards gets maxed GPU usage in F1 2010 compared to 460 users which is just bordering 50%~70%.


    edit: just to add, a little more info on CM's patch.


    1. Corrupt Save Games
    2. AI not pitting in dry races
    3. Player held in pit-stop too long
    4. Puncture frequency reduced
    5. Pit-stop lock-ups
    6. Automatically updating race strategy
    7. First lap calculates correctly

    General Improvements
    1. OSD changes
    2. AI affected more by damage received
    3. AI yielding to other cars when not on flying lap in qualifying
    4. Increased wheel support
    5. Wet weather improvements
    6. Improved Damage Modelling
    7. Next lap invalidated time trial logic
    8. AI: Driver Behaviours

    PC-specific improvements
    1. PC 'replay saving' and playback
    2. DX11
    3. Eyefinity Support
    4. Optimisations
    5. Additional Suppor


    i'm eager to see how they've addressed the time issues. i'm pretty sure it would still be faked, but less apparent this time.
     
    Last edited: Oct 19, 2010
  12. Agonist

    Agonist Ancient Guru

    Messages:
    3,407
    Likes Received:
    634
    GPU:
    Dell 6800XT 16GB

    Ya all you gotta do is rename the exe. All that does is load the driver settings for the specific game. Like I run nfs shift as grid because my gpu usuage is down right messed up without renaming it. Were talking 40-50% usuage @ 1920x1080 and its unplayable. But with GRID.exe i get 85-99% and it runs amazing.
     
  13. Nemes1s

    Nemes1s Master Guru

    Messages:
    689
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x560Ti SLI ASUS + EVGA
    Yeah it's weird man. During loading screens, my GPU usage is at 98%. Then as soon as the game starts, it drops to 40-50%. When the usage spikes to like 55-60%, my fps hits almost 40. Game doesn't know what to do with the GTX460 it seems. Sigh.
     
  14. Agonist

    Agonist Ancient Guru

    Messages:
    3,407
    Likes Received:
    634
    GPU:
    Dell 6800XT 16GB
    Im assuming your running windows 7? Id hate to see u running xp lol. Just my pref their. Also are you running the game default or having tried the dx11 tweaks yet. Id give that a go and see if it fixes it. Honestly it put my strain on my card and pegs my gpu usage. :) .
     
  15. triskele10

    triskele10 Active Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX660TI PE
    Same here, menu 98% and in a race 55% with 50fps on low or ultra makes no difference.
     

  16. wekktor

    wekktor Master Guru

    Messages:
    538
    Likes Received:
    0
    GPU:
    eVGA GTX470 SC @ 780/1620
    hi, any online players I can add to gfwl? :)
     
  17. ElDiablo2K3

    ElDiablo2K3 Maha Guru

    Messages:
    1,302
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG Geforce GTX 295
    Same here, only I've got a GTX295... poor coding or drivers?
     
  18. darrenj

    darrenj Ancient Guru

    Messages:
    1,747
    Likes Received:
    99
    GPU:
    EVGA 3080
    This question may be asked before..
    but is there a way to use different saved car setups for different tracks... in this dumb game?
     
  19. aircool

    aircool Don Aircooleone Staff Member

    Messages:
    13,760
    Likes Received:
    28
    GPU:
    Zotac GTX 560 Ti 448 Core
    Not sure about this but 4 punctures in 5 laps. :(
     
  20. darrenj

    darrenj Ancient Guru

    Messages:
    1,747
    Likes Received:
    99
    GPU:
    EVGA 3080
    More help
    Does anyone have the original .XML graphic files? I f@@ed
    mines up. Dx9 does not work any more and the text in the car setup menu cannot be seen. Example the speed limit for each gear and the engine pace settings.
     

Share This Page