Enabling GPU accelerated PhysX on an ATI + NVIDIA system

Discussion in 'Videocards vs General Purpose - NVIDIA Ageia PhysX' started by WhiteLightning, Mar 31, 2010.

  1. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,602
    Likes Received:
    3
    Graphics Card::
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    How to get Ati + Nvidia for Physx

    #1 install Ati drivers (i installed the 10.3b drivers myself , can be found here)

    #2 reboot

    #3 install Nvidia drivers (i couldnt get the latest to work, instead i got 196.34 installed,can be found here)
    DONT REBOOT!!

    #4 install physx mod 1.02 (can be found here
    press the cake button in the left lower corner
    [​IMG]
    it should output patching done.

    ** If it gives you the error the file is in use , nothing patched or something like that, you need to unload the .dll from memory.
    i used process explorer for that.
    ##1 open the program
    ##2 right click explorer.exe , choose kill process.
    [​IMG]
    ##3 from the menu choose file , run, and browse to the patch.
    [​IMG]
    patching should work now :)
    # then from the menu choose file, run, and enter explorer.exe (you should get the taskbar back now)

    Reboot

    #5 right click the desktop and choose screen resolution.

    #6 click detect in the upper right corner, it should detect the cards outputs.
    click the Nvidia one and choose always connect vga.
    [​IMG]
    press apply

    #7 Choose Extend desktop from the Multiple displays selection screen.
    press apply.

    #8 Right click the desktop , and choose nvidia control panel.
    from there, set physx gpu acceleration on.
    [​IMG]
    press apply , and it should work then.

    You can try fluid mark to see if it works or not.

    Physx OFF
    [​IMG]

    Physx ON
    [​IMG]
     
    Last edited by a moderator: Apr 2, 2010
  2. lee_ann_power

    lee_ann_power New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    MSI GT240 1GDDR5
    How to enable PhysX in Nvidia GT240 with 197.45 driver? I wonder why I cannot enable it again after I updated the driver from 191.07 to 197.45..help please I'm a newbie
     
  3. WhiteLightning

    WhiteLightning Don Illuminati Staff Member

    Messages:
    26,602
    Likes Received:
    3
    Graphics Card::
    Inno3d GTX 1070 iChill x4
    For newer drivers the 1.02 patch doesnt work anymore. you will have to use the 1.03 patch instead.

    check out for instructions and the download here:


    http://www.ng ohq.com/graphic-cards/17706-hybrid-physx-mod-v1-03-a.html


    without the space after the g
     
  4. Scorch666

    Scorch666 Ancient Guru

    Messages:
    2,755
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    GTX 1060 6GB.
    Great guide.

    Very easy to follow.:)
     

  5. Remekra

    Remekra Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    N/A
    I've got Radeon 5770 as a main card for graphics, but my second computer that got GeForce 9600GT is not used at this time, I don't have an SLI/Crossfire motherboard with 2xPCI-E, so I wonder can I somehow plug 9600GT to PCI slot?
     
  6. teleguy

    teleguy Maha Guru

    Messages:
    1,210
    Likes Received:
    1
    Graphics Card::
    GTX 1070/290X
    I don't know about PCI but if your mobo has PCIe x1 Slots you can use a x16->x1 Risercard with ribbon cable (that's what I did) or break out the end of a PCIe x1 slot and put your card there though there is a chance of your mobo getting damaged.
     
  7. Remekra

    Remekra Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    N/A
    Last edited: Jun 21, 2010
  8. teleguy

    teleguy Maha Guru

    Messages:
    1,210
    Likes Received:
    1
    Graphics Card::
    GTX 1070/290X
  9. Remekra

    Remekra Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    N/A
    Heh, I think it's a little too hardcore:).
     
  10. teleguy

    teleguy Maha Guru

    Messages:
    1,210
    Likes Received:
    1
    Graphics Card::
    GTX 1070/290X

  11. mrscontrol

    mrscontrol New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    ATI 5970/2048mb
  12. Tukaram

    Tukaram Member

    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    MSI 980 GTX
    In order to make my hybrid physx setup, I had to delete some of the physx archives in the directories of the games.

    The archives are: "physxcore.dll", "physxdevice.dll" or "physxloader.dll" but not "physxextensions.dll".

    As a side effect it fixed the dreaded mass effect physx bug I had, the one that made other physx games go slower after running mass effect.
     
  13. Mineria

    Mineria Ancient Guru

    Messages:
    3,766
    Likes Received:
    1
    Graphics Card::
    Asus Strix GTX 1080
    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=322616

    Noticed something with Batman AA, some of the PhysX things they use are possible to make without PhysX and that even without a huge impact on performance, seen it in done in many other games, makes one wonder how much of it is a sales trick...
     
    Last edited: Sep 14, 2010
  14. amieneel

    amieneel Master Guru

    Messages:
    890
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    XFX 5770 + 240 GT PhysX
    Unable to find 'physx mode 1.02' .. Can u provide me another link/direct link ?
     
  15. cliffgamerz

    cliffgamerz Master Guru

    Messages:
    295
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    Zotac GTX 660 2GB

  16. amieneel

    amieneel Master Guru

    Messages:
    890
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    XFX 5770 + 240 GT PhysX
    Ok .. I got a 8500 gt .. And i found that some of guys here using it as a physx card .. So bro did u followed this thread ? Or any other guide ?
     
  17. johnny87au

    johnny87au Ancient Guru

    Messages:
    1,795
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    2x EVGA 480's / Wc'd ek
    awesome guide mate, cheers!
     
  18. PhazeDelta1

    PhazeDelta1 Moderator Staff Member

    Messages:
    15,611
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    EVGA 1080 FTW
  19. Valken

    Valken Maha Guru

    Messages:
    1,269
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    Forsa 1060 3GB Temp GPU
    Using 10.12a RC3 + installing physX, and got it working, but have you guys noticed that opengl may be affected? As if there may be a conflict with ATI and Nvidia's opengl? The cuda, physX and better opencl performance is a plus!
     
  20. seancasey

    seancasey New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    ACER Aspire 3GB
    Last edited: Feb 28, 2011

Share This Page