Download and Discussion - AMD Radeon Crimson 16.8.1 Drivers

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by vase, Aug 8, 2016.

  1. asder00

    asder00 Don Di Driver Staff Member

    Messages:
    1,193
    Likes Received:
    2
    GPU:
    RX VEGA 64 Liquid
    WattMan still crashes randomly with this.
     
  2. spyre

    spyre Master Guru

    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD 6990 and 6970 TF
    Yeah that is being looked into too as a priority.
     
  3. AlleyViper

    AlleyViper Master Guru

    Messages:
    473
    Likes Received:
    64
    GPU:
    Strix 2070S A|480 X
    Btw, right after installing in an HD7870 before reboot, I get a message saying there was a problem with wattman setting, so they went back to defaults.
     
  4. Romulus_ut3

    Romulus_ut3 Master Guru

    Messages:
    670
    Likes Received:
    138
    GPU:
    AMD RX 570 4GB
    ^You can safely ignore the message as Wattman isn't applicable on older cards.
     

  5. AlleyViper

    AlleyViper Master Guru

    Messages:
    473
    Likes Received:
    64
    GPU:
    Strix 2070S A|480 X
    Yes of course, just reporting the weird message. Thanks :)
     
  6. Martin.v.r

    Martin.v.r Active Member

    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD 7970 1200/1500
    nice driver here win 7 64bit U..
     
  7. Flano

    Flano Banned

    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x AMD R9 FURY X 4GB HBM
    Thanks so much for this info!!! I've been doing my nut in trying to discover what went wrong.... I had freesync perfect then it went to **** !! thanks.
     
  8. MerolaC

    MerolaC Ancient Guru

    Messages:
    3,430
    Likes Received:
    296
    GPU:
    MSI 5600XT G. MX
    CONSTANT crashes at end of matches in Overwatch with this driver.
    Rolled back to 16.7.3 and all is good.
     
  9. cookieboyeli

    cookieboyeli Master Guru

    Messages:
    300
    Likes Received:
    43
    GPU:
    Gigabyte 1070 @2126
    I'm done.

    I hope they fix this within a few days. This was a REALLY frustrating issue to troubleshoot that ultimately prevented me from going full UEFI without CSM on a new image of W10 1607. Now I have to wait to do a reinstall AGAIN once a proper driver is released since the system has been rendered COMPLETELY unbootable even with safemode! :bang:

    To make matters more annoying, the 280X I was using needed some bios modding to get the UEFI portion to work, but it still only works with CSM on my MB. ??? Worse still it throttles if set at the boost clock of 1100/1500. I have to set it to anything but 1100 on the core to prevent it from clocking down to 1000MHz by 65c. But if I do it's not stable with anywhere between 1183mv to 1300mv. Then, there's still the fact that I've got the sh'it Elpida memory giving the -9% perf hit because of bad timings. Current drivers also won't let me OC my Korean panel without CRU or if I even touch overdrive (if I do it's fuc'ked and a DDU and reinstall is needed to stop major down clocking issues - I did forget to apply clockblocker though).


    But why go through all this??? I'm only getting 33-50% GPU usage with the G3258 at 4.3GHz on this rig.

    Fuc'k it. I'm selling it and getting a 970. Pre 400 series AMD can kiss my ass! :thumbdown I've spent far too much time on this card. Swapping out thermal pads for copper shims, putting higher power 970 G1 fans on it (damn though! 3500rpms, this thing could fly if it weren't screwed down!) I even remounted it a few times with Thermal Grizzly Kryonaught until I got it just right and hit the lowest temps. And yet, it's still unstable at 1100/1500 and throttles despite my best efforts in software.

    IMO AMD and their drivers still need a year to catch up to or overtake Nvidia. If they can launch their products on time and keep them in stock at competitive, reasonable prices then I have no problem with buying an AMD card again. Just as long as it's new AMD. Not OLD AMD.
     
    Last edited: Aug 10, 2016
  10. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,728
    Likes Received:
    329
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Upgrade worked fine this time for me unlike previous drivers, in fact it said I needed to reboot but I didn't and The Division still worked fine! Rebooted now though as there were a bunch of MS updates :)
     

  11. passenger

    passenger Master Guru

    Messages:
    399
    Likes Received:
    58
    GPU:
    Sapphire RX580 8GB
    Massive stuttering with 16.8.1s in Rise of Tomb Raider in Win7, but game/oc profiles are saved and working ok now, witch were messed up in 16.7.3, so +/- situation. :(
     
  12. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,466
    Likes Received:
    495
    GPU:
    Sapphire 7970 Quadrobake
    If you're gaming with a Radeon, Windows 10 is the way to go.
     
  13. Romulus_ut3

    Romulus_ut3 Master Guru

    Messages:
    670
    Likes Received:
    138
    GPU:
    AMD RX 570 4GB
    Ever tried maxing out the power tune? And sounds like you messed around too much without knowing what you are doing.
     
  14. Raider0001

    Raider0001 Master Guru

    Messages:
    439
    Likes Received:
    19
    GPU:
    PowerColor RX 6800
    SAME HERE, not only crashed Overwatch it also failed uninstalling making full screen artefacts at boot, I had to recover my OS.

    JOKE DRIVER from AMD for the first time :banana:
     
  15. cookieboyeli

    cookieboyeli Master Guru

    Messages:
    300
    Likes Received:
    43
    GPU:
    Gigabyte 1070 @2126
    Yes I tried that too. I do know what I'm doing, I spent a lot of time with this card and read a TON about it. I will double check, maybe I missed a step or something. Still it's so irritating how you have to do 1000000 things to prevent these cards from throttling. :bang:
     

  16. Chastity

    Chastity Ancient Guru

    Messages:
    2,645
    Likes Received:
    861
    GPU:
    Nitro 5700 XT
    Curious as to what brand of 280X you have?
     
  17. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    785
    GPU:
    Gigabyte 3060 Ti
    No problems until now on my 380.. (16.8.1) & w10 AU update.

    Update through crimson.
     
  18. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    8,516
    Likes Received:
    2,556
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    I was getting horrible performance with these in Warframe.. I went back to 16.7.3 whql and Warframe is all smooth again..
     
  19. Seren

    Seren Master Guru

    Messages:
    297
    Likes Received:
    16
    GPU:
    Asus Strix RX570
    Weird, afaik I was running Warframe fine after install of 16.8.1, will update WF and check now.

    EDIT: Using max settings except motion blur and AA set to SMAA (temporal and temp + smaa look too blurry for me but they don't drop fps):

    All tilesets I tested were capped at 120 fps (in driver) when there's little or no combat, I didn't drop under 60fps once. GPU usage was 50-90% throughout testing.

    Ice tileset = 110fps light combat, 90fps with ~50 enemies and lots of spell fx.

    Earth tileset = capped at 120fps without drops whole time

    Indoor OLD tileset = 100 fps light combat, 75 fps heavy combat with drops to high 60s.

    Indoor NEW tileset = 120 fps light combat, 110 fps heavy combat with drops to 90s
     
    Last edited: Aug 11, 2016
  20. emsir

    emsir Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA GTX 1070 FTW
    Upgrade install here. No issues at all.
     

Share This Page