Download: AMD Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.8.2 Drivers

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by Newbie2012, Aug 24, 2017.

  1. Alessio1989

    Alessio1989 Ancient Guru

    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    627
    GPU:
    .
    Does anyone know why AMD disabled Direct3D FP16 support on GCN3/4 GPUs since 17.2.x? Any vanguard user here?
     
  2. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    2,390
    Likes Received:
    832
    GPU:
    Gigabyte 3060 Ti
    I read that GCN3/4 DONT support FP16.

    I dont know if its true, but yea.
     
  3. Alessio1989

    Alessio1989 Ancient Guru

    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    627
    GPU:
    .
    GCN3/4 GPUS (they have the same isa) support FP16... They do not support packed operation (while GCN5/Vega Does), and the FP32:FP16 ratio is stil 1:1, but FP16 is still usefull for development purpose, it also save power and heat, might help on bandwidth a little too. On OpenCL the driver still suppoer FP16.
     
  4. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,869
    Likes Received:
    736
    GPU:
    Inno3D RTX 3090
    Have you by any chance tried Far Cry Primal, especially with the 280x? I lost 2/3rds of my frame rate and I have tried literally everything.
     

  5. Valerys

    Valerys Master Guru

    Messages:
    392
    Likes Received:
    18
    GPU:
    Gigabyte RTX2080S
    I've tried it on 290 and it's indeed noticeably lower but not even close to 2/3 (46 AVG 1070/1400 vs 50 a while back at 1000/1300).
     
    Last edited: Aug 27, 2017
  6. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,869
    Likes Received:
    736
    GPU:
    Inno3D RTX 3090
    For me it's 18fps from 58fps, same settings.
     
  7. Apparatus

    Apparatus Master Guru

    Messages:
    391
    Likes Received:
    45
    GPU:
    Aorus 1080 ti
    I don't have the game anymore, but i remember having differences in performance between various versions of drivers.
    And i remember it, because i used to check the performance of the newly installed drivers with the built-in benchmark of the game.
    I am talking about 5-10 fps though.

    Did you tried reseting, or even removing, the game profile from AMD Radeon settings ?
     
  8. Chastity

    Chastity Ancient Guru

    Messages:
    2,799
    Likes Received:
    983
    GPU:
    Nitro 5700 XT
    Try wiping out the Shader Cache. I had a weird issue like this before with another game, and wiping the cache fixed it back to previous performance. And no, upgrading the driver doesn't wipe the cache.
     
  9. Montville

    Montville Master Guru

    Messages:
    308
    Likes Received:
    39
    GPU:
    Aorus RX 570 4GB
    How lucky I must be coz I am not in Xfiring or overclocking and don't have any problems :)
     
  10. LocoDiceGR

    LocoDiceGR Ancient Guru

    Messages:
    2,390
    Likes Received:
    832
    GPU:
    Gigabyte 3060 Ti
    You are not lucky, drivers are solid.
     

  11. prazola

    prazola Member Guru

    Messages:
    177
    Likes Received:
    16
    GPU:
    R9390XSOC / R9290DCU2OC
    I don't have any FC other than the first one.
    This is my game list http://steamcommunity.com/id/prazola/games/?tab=all
    Plus BF3-4-1. If you see something you're interested in, just ask. ;)

    Uh, I have FC2 too, HumbleBundles fault. :D
     
  12. Rambo

    Rambo Master Guru

    Messages:
    291
    Likes Received:
    197
    GPU:
    RX 560 w8 4 Vega 56
    Glad to see. I know what you are feeling 'cuz I have not any problems since 17.7.2. Bad luck.
     
  13. PrMinisterGR

    PrMinisterGR Ancient Guru

    Messages:
    7,869
    Likes Received:
    736
    GPU:
    Inno3D RTX 3090
    I have wiped out the whole driver multiple times, nothing works.
     
  14. Framani

    Framani Member

    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire Nitro+ RX 470 8G
    I was having some issues with the frame rate fluctuations once in a while until I realized my overclock (on the cpu) was the culprit. Try to reset your bios to its defaults. Far cry Primal is very sensitive to those minuscule changes.
     
  15. NvidiaFreak650

    NvidiaFreak650 Master Guru

    Messages:
    509
    Likes Received:
    280
    GPU:
    AMD Radeon 6900 XT
    Two weeks gaming with RX Vega 64, I change Tessellation from x16 to AMD Optimized. just wow, the Tessellation on the rocks & surface look way better then x16 mode. RX Vega has no hit in Frame Rate with AMD Tessellation now after playing Ghost Recon Wildlands.
     

  16. AlleyViper

    AlleyViper Master Guru

    Messages:
    482
    Likes Received:
    70
    GPU:
    Strix 2070S A|480 X
    I thought AMD optimized was just a built in preset that reduced tesselation applied on some game profiles to alleviate low fps problems in those games where tesselation only seems to run fine on NV cards (fallout 4 comes to mind). Could it be that amd optimized for that game is something like 32X (or maybe leaving the game at default 64x if there's nothing set to be forced on that game profile for the optimized setting), so it looks better than your forced 16x?
     
  17. Seren

    Seren Master Guru

    Messages:
    297
    Likes Received:
    16
    GPU:
    Asus Strix RX570
    Interested in seeing the comparison screenshots, please. Also can you do it with AMD Optimized, 16x and 32x?
     
  18. NvidiaFreak650

    NvidiaFreak650 Master Guru

    Messages:
    509
    Likes Received:
    280
    GPU:
    AMD Radeon 6900 XT
    AMD Optimized, look at the Rock & Ground, it's popping. going to try x16
    [​IMG]
     
  19. Turanis

    Turanis Ancient Guru

    Messages:
    1,779
    Likes Received:
    475
    GPU:
    Gigabyte RX500
    I see your post and try this new driver.
    In Far Cry Primal,all good as 17.7.1,nothing changed.
    In The Witcher 3(Tessellation 8x) tests: Novigrad the same fps,in the wild almost 1fps+.

    MSI AF 4.3.0 works at stock clocks,I try a little OC to Gpu and I have artefacts on desktop.
     
  20. BAZOKA1942

    BAZOKA1942 Member Guru

    Messages:
    171
    Likes Received:
    4
    GPU:
    sapphire r9 390
    i test it 1000mhz min 36 - avg 46
    2- with 1050mhz 1st run min 34 - avg 47 - max 57
    2nd run min 38 - avg 48 - max 59

    vs old build November 2016 youtube asus 1070 mhz
    39-53-64
    so about 2 to 8 percent less maybe max 10 percent
    try power limit max +20 or ... and make sure other games run good and go to gpu z see if power consumption and gpu usage is normal
    those driver yes there are less stable so the best way is roll back to old drivers then you confirm its not hardware and driver issues maybe those are less efficient with certain cpu or they use new code build like avx or something to push vega drawcalls or thier zen hh cause everything is possible with amd :D
     

Share This Page