DLSS 3 workaround for 20 and 30 series found!?

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce' started by CPC_RedDawn, Oct 13, 2022.

  1. CPC_RedDawn

    CPC_RedDawn Ancient Guru

    Messages:
    9,712
    Likes Received:
    2,192
    GPU:
    PNY RTX4090
    https://wccftech.com/nvidia-dlss-3-...rtedly-bypassed-rtx-2070-gets-double-the-fps/

    [​IMG]

    [​IMG]

    https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/y1gx4s/comment/irxa6s8/?context=3
     
  2. Mufflore

    Mufflore Ancient Guru

    Messages:
    13,840
    Likes Received:
    2,013
    GPU:
    Aorus 3090 Xtreme
    Saw this earlier, looks fake.
    They said double framerate but also changed from Quality to Balanced DLSS, no directly equivalent results were posted.
    And no evidence of any form was presented.
     
  3. mikeysg

    mikeysg Ancient Guru

    Messages:
    3,142
    Likes Received:
    663
    GPU:
    MERC310 RX 7900 XTX
    May or may not be fake, the Reddit poster should have kept settings the same, comparing older DLSS 2.x set at 'Quality' and the alleged hacked DLSS3 setting at 'Balanced' is messed up. I guess he did it for the results to look more impressive, I suspect at 'Quality' setting, he may net about 50fps or so. It'd be more interesting to see this done on a more capable card than the RTX 2070, an RTX 3070 or higher would be a more interesting xard to test.
     
  4. cucaulay malkin

    cucaulay malkin Ancient Guru

    Messages:
    7,178
    Likes Received:
    4,206
    GPU:
    RTX 3060 Ti
    frame generator can't double the fps by itself.
     
    tunejunky likes this.

  5. bobnewels

    bobnewels Master Guru

    Messages:
    953
    Likes Received:
    634
    GPU:
    RTX 3080
    Did the guy on reddit not use a beta Cyberpunk and did wccftech blow it out of proportion .I thought Nvidia said it just does not work as good on RTX2xxx/RTX 3xxx. I am old my memory not the best.

    I just checked Frame Generator on DLSS 3.0 ,it gives around 35% boost in FPS alone.

    Quick video frame gen boost in spiderman DLSS 3.0 on rtx 4090
     
    Last edited: Oct 17, 2022
  6. GoldenTiger

    GoldenTiger Master Guru

    Messages:
    206
    Likes Received:
    57
    Yeah, Nvidia said it wouldn't work well with 2/3000 series, not that it couldn't technically work at all.
     
    bobnewels likes this.
  7. cucaulay malkin

    cucaulay malkin Ancient Guru

    Messages:
    7,178
    Likes Received:
    4,206
    GPU:
    RTX 3060 Ti
    bobnewels likes this.
  8. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    20,744
    Likes Received:
    9,072
    GPU:
    RTX 3070 OC
    Do you believe them or its a marketing trick to sell you the 40 series?
     
    Last edited: Oct 18, 2022
    Agonist likes this.
  9. NoLikes

    NoLikes Active Member

    Messages:
    87
    Likes Received:
    37
    GPU:
    1080TI
    its like if the image flow integrity done by the macro management is begin statically forced to reuse a manipulated odd from a discarded bucket. Run like sh*t right now with explicit support anyway and may hamper unsupported path, ask nvdia why ray-tracing is not 2D viewpoint based.
     
    Last edited: Oct 18, 2022
  10. bobnewels

    bobnewels Master Guru

    Messages:
    953
    Likes Received:
    634
    GPU:
    RTX 3080
    LOL I am actually using frame generator on A Plague Tale Requiem as DLSS is borked and has bad stutter. DLSS off/DLAA/Frame generator stutter almost gone.
     

  11. xinelo

    xinelo Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    2
    GPU:
    EVGA FW3 3080
    How did you do that ? Same steps as CP2077 ?
    I guess it's only for Steam version.
     
  12. bobnewels

    bobnewels Master Guru

    Messages:
    953
    Likes Received:
    634
    GPU:
    RTX 3080
    A Plague Tale Requiem has DLSS 3 with the frame generator.This was on the microsoft version of gamepass
     
  13. Shadowdane

    Shadowdane Maha Guru

    Messages:
    1,461
    Likes Received:
    90
    GPU:
    Nvidia RTX 4080 FE
    Digital Foundry mention DLSS Frame Generation started to have issues with stutter and frame pacing when FPS dropped below 80fps in Spiderman in their testing. Not sure what FPS you were getting but this could be a case of the tech needing further optimizations and improvements to make it work good at any frame rate.
     
  14. bobnewels

    bobnewels Master Guru

    Messages:
    953
    Likes Received:
    634
    GPU:
    RTX 3080
    I do not think I have seen 80FPS in Spiderman or A Plague Tale Requiem. I think always over 100FPS 4K max setting on rtgx 4090.Frame generator is working fine so far,I could see problems happening on lower FPS. Maybe I try the games in 8k.
     
  15. BlindBison

    BlindBison Ancient Guru

    Messages:
    1,747
    Likes Received:
    689
    GPU:
    RTX 3070
    I might be misremembering, but didn't he say that was when he forced V-Sync ON via the control panel? I may have to go back and rewatch that video. In any case I imagine if a game is getting CPU bound stutter or stutter from weird camera jitter/input reading DLSS frame interpolation probably wouldn't get rid of it I'd think. Of course I've not tested the tech so if it did that would be pretty incredible.
     

  16. BlindBison

    BlindBison Ancient Guru

    Messages:
    1,747
    Likes Received:
    689
    GPU:
    RTX 3070
    CPC_RedDawn likes this.
  17. gQx

    gQx Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    10
    GPU:
    2060/6144
    dlss 3 or dlss5259 no thanks no need
     
  18. cucaulay malkin

    cucaulay malkin Ancient Guru

    Messages:
    7,178
    Likes Received:
    4,206
    GPU:
    RTX 3060 Ti
    the uplift has to be the same, they're alternating game generated and ai generated frames.
    it's the quality that will be worse without ada's optical flow accelerator.
     
    BlindBison likes this.
  19. GoldenTiger

    GoldenTiger Master Guru

    Messages:
    206
    Likes Received:
    57
    Or the previous gen optical flow accelerators aren't fast enough to do it.
     
    cucaulay malkin likes this.

Share This Page