Crucial m4 010G Firmware Download

Discussion in 'Frontpage news' started by Hilbert Hagedoorn, Oct 5, 2012.

  1. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    30,140
    Likes Received:
    279
    GPU:
    AMD | NVIDIA
  2. Ven0m

    Ven0m Ancient Guru

    Messages:
    1,764
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ASUS GTX 970 STRIX OC
    I'll check it out once my m4 gets back from RMA. It should be a little snappier with this FW and hopefully won't die again after 3 months.
     
  3. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    30,140
    Likes Received:
    279
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    I installed it over the weekend, so far pretty good, then again .. never had any issues with the old Firmware either.
     
  4. harkinsteven

    harkinsteven Ancient Guru

    Messages:
    2,782
    Likes Received:
    1
    GPU:
    GTX 1080
    There are issues with this firmware. Alot of people have installed this bios and after a while the SSD will not be detected in the bios. At first i installed this and everything was fine but after a while it stopped being detected.
    The fix for this issue is to power cycle the drive. What you do is connect only the sata power cable, turn pc on and enter bios and leave it like that for 20mins then turn off and remove power cable for 30 seconds. Repeat 2-3 times.
    It fixed it for me, I then downgraded to 000F.
     

  5. Keitosha

    Keitosha Ancient Guru

    Messages:
    4,721
    Likes Received:
    4
    GPU:
    RX580 8GB \ GT1030
    I was having that problem in the beginning 2 times. Was shocked like hell and i thought i've bricked my SSD. Did the ISO upgrade. After power cycling, the issue is gone and i never had a problem since. I never had this with the previous firmwares. Still better than Sandforce though. :p
     
  6. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    30,140
    Likes Received:
    279
    GPU:
    AMD | NVIDIA

    Fuuuuuuu** this just happened to me. Downright nasty. System crashed and the SSD will not come alive. Had to revert to a disk image backup on another SSD.

    Still trying to revive the M4. Wow, there goes the #1 reliability for Crucial. I feel a news story coming up soon.
     
  7. iancook221188

    iancook221188 Ancient Guru

    Messages:
    1,716
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 670 SLI / GTX 460 SLI
    i don't like the news of this ive just go one for a client build update the firmware a week ago, when does this problem start just after update, a week down the line, randomly or just after a reboot does the power cycle fix it for good. im not impressed:bang: hope this deos not happen to me
     
  8. PhazeDelta1

    PhazeDelta1 Moderator Staff Member

    Messages:
    15,614
    Likes Received:
    1
    GPU:
    EVGA 1080 FTW
    Aww poor Crucial. There goes the one thing good they had going for them.
     
  9. Ven0m

    Ven0m Ancient Guru

    Messages:
    1,764
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ASUS GTX 970 STRIX OC
    Crucial guys left a message that they sent my m4 512GB. I wonder if they fixed it (when I sent it, it was freezing on some files slowing down on others, had read errors, some bad sectors, and occasionally was causing computer to hang) and what firmware it'll return with.

    I still have OCZ Vertex 1 in my desktop machine, abused for 3. years and working flawlessly. m4 lasted for 3 months. Maybe I'm unlucky with Crucial or maybe their quality control had holidays.
     
  10. Hydro28

    Hydro28 Member

    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus GTX 780
    I had to power cycle and then switch to IDE mode to get my bios to detect the drive after updating to this. Downgraded to 000F then switched back to AHCI, rock solid once more.
     

  11. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    Did you use the Windows installer or an ISO?
     
  12. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    30,140
    Likes Received:
    279
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    Windows installer
     
  13. harkinsteven

    harkinsteven Ancient Guru

    Messages:
    2,782
    Likes Received:
    1
    GPU:
    GTX 1080
    Hilbert, a power cycle should fix it. I did it 3 times to make sure.
     
  14. Sharoth

    Sharoth Master Guru

    Messages:
    716
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus GTX 980 Ti 6GB Strix
    I'm using a Crucial M4-CT128M4SSD2 128GB SSD with firmware 0309. Should I leave mine alone or flash it to a newer bios ? I haven't had any problems with it yet. Built this rig in Feb of this year with this SSD as my boot drive. Recommendations?
     
    Last edited: Oct 10, 2012
  15. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    30,140
    Likes Received:
    279
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    Nasty, took me four power cycles ... but it came back alive.
     

  16. Chillin

    Chillin Ancient Guru

    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    GPU:
    -
    So far all the people that posted that they had problems used the Windows Installer, I personally used the ISO and have had no issues.
     
  17. Jagman

    Jagman Ancient Guru

    Messages:
    1,956
    Likes Received:
    2
    GPU:
    8GB RX480 Red Devil
    Leaving mine on 0309 for now then :(
     
  18. TheDeeGee

    TheDeeGee Ancient Guru

    Messages:
    5,145
    Likes Received:
    9
    GPU:
    MSI GTX 1070 AERO OC
    0309 is fine, but if you can find 000F id say flash it to that and leave 010G alone for now.
     

Share This Page