CPU fan stops spinning = CPU meltdown, HWinfo bug or?

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by Grimbarian, Dec 27, 2020.

  1. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,782
    Likes Received:
    395
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Howdy,

    Had an issue crop up in the last couple of weeks where my CPU fan is randomly stopping leading to of course CPU massively overheating and PC locking up/shutting down.

    These are my specs:

    Ryzen 2700x (stock)
    Stock AMD Wraith cooler
    Asus Prime x470-Pro (with latest firmware)
    16gb Gskill Ram (tweaked timings)
    Windows 10 Pro

    I've googled a bit and seen mention that there's some kind of issue with Hwinfo and Asus both trying to probe the motherboard at the same time to read the temp and that may have caused the issue in the past for some people but my understanding is that should have been fixed quite some versions ago (I'm using Hwinfo 6.41-4335).

    Just wondering if anyone has experienced the issue themselves on a similar spec as me and know of any cause/solution?

    In the meantime I'll order a new fan in case it's that but doesn't seem likely but it's an easy and inexpensive way to rule that part out at least!

    Thanks in advance for any replies :)
     
  2. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    16,471
    Likes Received:
    5,413
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    If the fan stops randomly it could be a hardware issue. Try another fan header in the motherboard. Could also be wrath cooler itself.
     
    jbscotchman likes this.
  3. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,782
    Likes Received:
    395
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Aha yeah hadn't thought of that, should be some spare fan headers in there, there's 2 alone for the CPU so worst case I put case fans in there instead. Will try that now.

    And yeah definitely going to replace the Wraith, decent cooler but not the quietest or most efficient, about to order the Arctic Freezer 34 eSports DUO.
     
  4. erouz

    erouz Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    3
    GPU:
    1070ti
    are you using HWinfo?? that software is know to have this bug and I had it too with exactly same board
     

  5. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,782
    Likes Received:
    395
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Woke up this morning and CPU fan was off so changing to a different header wasn't the solution, but good to rule that out at least :)

    Maybe you didn't read my post fully? :)
     
    erouz and Undying like this.
  6. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    11,380
    Likes Received:
    4,272
    GPU:
    GTX 1080ti
    Last edited: Dec 28, 2020
  7. Grimbarian

    Grimbarian Ancient Guru

    Messages:
    1,782
    Likes Received:
    395
    GPU:
    AMD RX5700 8gb
    Aha nice thanks I'll give that a try! :)
     
  8. erouz

    erouz Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    3
    GPU:
    1070ti
    you have right I reply before think and properly ready it happen to me
     
    Grimbarian likes this.

Share This Page