Controlling fan speed on an Ati HD 4850

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section' started by badigel, May 24, 2012.

  1. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    Hi,
    I'm trying to lower the fan speed on my gpu. I used to do it with Ati tray tools but I recently reinstalled Windows 7 and it does not work anymore. I tried Rivatuner which doesn't work also.

    I finally that Msi afterburner and fanspeed work, but the minimum fan speed is 50%, which wasn't the case before.

    Any ideas?

    Thanks
     
  2. kn00tcn

    kn00tcn Ancient Guru

    Messages:
    1,603
    Likes Received:
    0
    GPU:
    570m / MSI 660 Gaming OC
    cant you do it in CCC?

    or just flash bios (i raised my idle speed)
     
  3. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    CCC has the same problem. can't go below 50%.

    I just reinstalled windows 7, so it's weird I should flash the bios...

    How do I do it?
     
  4. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    Google for readydriver plus (I can confirm it works) or use this www. n g o h q.com/home.php?page=dseo (Remove spaces - or google "Driver Signature Enforcement Overrider 1.3b") (I haven't used it). They will disable dirver signing and you can run ATI tray tools.

    Also read this http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=306676 (Although that might be redundant now as they've updated ReadyDriver Plus.)
     
    Last edited: May 25, 2012

  5. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    I tried using both but it seems very complicated.

    Is there an easier method? and how come I didn't have to bypass windows beforehand?

    Thanks in advance
     
  6. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    Hmm it's been a while since I had my HD4870. What version of ATI tray tools are you using? This link says ATT supports win 7 x64 out of the box now. As does the Guru3d link. Can you check your version?
     
  7. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    I'm using the latest beta but when I try to run the program I get an error: Access violation at address 00000000. Read of address 00000000.
     
  8. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    And what happens with Rivatuner?

    And 64 bit or 32 bit windows (Your previous windows installation when it was working as well)?
     
  9. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    Both 64. Rivatuner gave me an error which I don't quite remember.
     
  10. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    Are you running with admin privileges? What AMD driver version do you have installed? Do you have any games working with reasonable frame rates?
     

  11. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    I run it as admin, yes.
    Games run smoothly and I downloaded from ati's website the drivers a week ago, so I guess the latest.
     
  12. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    The error you're getting could mean anything. Is there a chance you can use system restore to a point before you installed any AMD drivers? And have you tried some older drivers like 10.x? I think you have a corrupted install somewhere but from what I don't know :(

    Also worth having a quick look at event viewer after launching ATT, and also for any other windows problems, especially during start-up.
     
    Last edited: May 27, 2012
  13. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    No restore points but I can uninstall them and install older ones, but aren't the 10.x really old?
     
  14. Norezar

    Norezar Active Member

    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire 5970 4GB
    ATT never worked right with 4870's in their day.
     
  15. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    But it did work for me before reinstalling.

    Anyhow I don't mind using another program, I just wanna stop the horrible factory noise I have in my room.
     

  16. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    Worked fine for me except for needing signed drivers for x64. x000000 is not a specific error code, and Rivatuner also gives an error.

    If you're not too familiar with troubleshooting then I would just re-install windows and try again (assuming you don't have too much other stuff on there yet). Because ATT should work, you should be able to control the fan-speed on your card and I highly doubt it's a hardware problem.

    The only thing I would do different is install older drivers before trying the latest.
     
  17. Outrance

    Outrance Ancient Guru

    Messages:
    1,701
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x HD6950 950Mhz/1350Mhz
    Can you try this?

    And try this http://www.almico.com/speedfan446.exe
     
    Last edited: May 27, 2012
  18. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    I think I did it try it once. I'll check again.

    I also tried speedfan a week ago. It works, but doesn't go below 50%(I can set the bar lower than 50% but I don't hear the fan speed changing).

    edit: doesn't work. Note that I didn't have those line in there and I had to add them.

    :bang:
     
    Last edited: May 28, 2012
  19. kn00tcn

    kn00tcn Ancient Guru

    Messages:
    1,603
    Likes Received:
    0
    GPU:
    570m / MSI 660 Gaming OC
    question, this card always is at 50% ever since you bought it? it's 50% in the bios itself? (if you export the bios from gpuz, load it in RBE, what would the fan settings have?)

    stock cooler? custom?
     
  20. badigel

    badigel Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ati hd 4850
    When I bought it, it was 50%. I installed ATT and got it down to 35%. It's been like that for 1.5 years. Last week I reinstalled a fresh copy of Windows 7 and that's where the problem started.

    Stock cooler.

    I can extract the bios with gpuz if needed, of course.
     

Share This Page