ClockTuner for Ryzen (CTR) - and introduction guide and download

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by Hilbert Hagedoorn, Sep 29, 2020.

  1. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    41,069
    Likes Received:
    9,333
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    Tim24, fry178, Netherwind and 2 others like this.
  2. DarkGreenDragonite

    DarkGreenDragonite Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    GPU:
    9800GT
    First, thanks for uploading the new version.
    Should we keep posting results/issues on this thread? Just wondering if there's a public issue tracker or something similar.
     
    Stalast likes this.
  3. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    41,069
    Likes Received:
    9,333
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    You should, however, 1usmus is extremely busy at this time, but I am sure he'll read it.
     
  4. erm

    erm Master Guru

    Messages:
    396
    Likes Received:
    1
    GPU:
    GeForce GTX 560 1GB
    thanks for the info, but I have a problem.... I put llc in the bios at level 3 but now the program tell me :

    ***ClockTuner for Ryzen 1.0r by 1usmus***
    AMD Ryzen 5 3600 6-Core Processor (870F10)
    Micro-Star International Co., Ltd B450 TOMAHAWK MAX (MS-7C02)
    BIOS ver. 3.72 SMU ver. 46.62.00
    DRAM speed 3200 MHz
    09/30/2020 21:58:22
    AVX light mode
    Cycle time: 30000 ms
    Reference frequency: 4050MHz
    Reference voltage: 1225 mV
    Voltage step: 6 mV
    Manual overclocking mode enabled
    Sets overclocking parameters...
    CCX1 Quality 127 Frequency 4050 MHz Voltage 1225 mV
    CCX2 Quality 116 Frequency 4050 MHz Voltage 1225 mV
    Step# 1
    Diagnostic VID voltage: 1225 mV
    Stress test started! 09/30/2020 21:58:36
    CPU Vdroop: 0.5 % CPU Temperature: 53.5°
    There is a need to reduce LLC!
    Stress test stopped! 09/30/2020 21:59:10
    Step# 2
    Diagnostic VID voltage: 1219 mV
    Stress test started! 09/30/2020 21:59:11
    CPU Vdroop: 0 % CPU Temperature: 55.1°
    There is a need to reduce LLC!
    SOC SVI2 1.087
    Thread# 13 fall down, usage 61.8%
    Stress test stopped! 09/30/2020 21:59:42
    Step# 3
    Diagnostic VID voltage: 1225 mV
    Diagnostic results:
    Energy efficient: 3.31
    AMD Ryzen 5 3600 6-Core Processor - Bronze sample
    Recomended values for Overclocking:
    Reference frequency: 4100 MHz
    Reference voltage: 1275 mV
    Recomended values for Undervoolt:
    Reference frequency: 3900 MHz
    Reference voltage: 1175 mV

    what should I do? putting it on automatic tells me the same thing... hmmmmm
     

  5. Evildead666

    Evildead666 Maha Guru

    Messages:
    1,306
    Likes Received:
    275
    GPU:
    Vega64/EKWB/Noctua
    So I ran this first V1 version lots of times, and got to a Silver chip, every time. Not changed from 3200/C14 yet. (3800X)

    4.375MHz at 1.345V all core OC.

    Currently folding to see if stable.

    My Asus Mobo had to have LLC (Load Line calibration, CPU) to 'Higher', one under 'Extreme'.
    And the CPU Phases to 'Extreme' (All Phases in use' rather than the default, which doesn't seem to use all of them).

    I have an Asus TUF B450M-PRO Gaming mobo, with Watercooled VRM's, CPU and GPU, in that order.
     
    Last edited: Sep 30, 2020
  6. WhiskeyOmega

    WhiskeyOmega Master Guru

    Messages:
    237
    Likes Received:
    8
    GPU:
    RTX 3090 MSI GXT
    Ouch Apparently my 3950x is silver sample.
    Considering this "Silver" sample 3950x got 169000mbps 7zip & 10356 on CB20 on hwbot Im not sure how you class the 3950x's.

    [​IMG]
     
  7. Karsten Vinding

    Karsten Vinding New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    2
    GPU:
    RX480
    Thanks for the new version, which I decided to try out.

    Sadly I'm back to the "old" behaviour, where no errors is reported, and the system keeps bumping the clocks, until the computer restarts.

    Whatever caused it to work earlier, it was not the things I tried, as I did the same this time, and it did not work.

    I'm very curious as to what makes it work once in a while.
     
    MattyAu and Decks like this.
  8. Kaltern

    Kaltern Active Member

    Messages:
    53
    Likes Received:
    5
    GPU:
    Gigabyte 2080 Super
    ***ClockTuner for Ryzen 1.0s by 1usmus***
    AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor (870F10)
    ASUSTeK COMPUTER INC. TUF GAMING X570-PLUS
    BIOS ver. 1407 SMU ver. 46.54.00
    DRAM speed 3000 MHz
    09/30/2020 21:19:43


    AVX Light mode
    Cycle time: 240000 ms
    Reference frequency: 4075 MHz
    CCX delta: 25 MHz
    Reference voltage: 1250 mV
    Target voltage: 1250 mV


    Cinebench 20 started
    Cinebench 20 finished with result: 3203
    Voltage: 0 V PPT: 0 W Temperature: 0°
    Manual overclocking mode enabled

    Step# 1
    Sets overclocking parameters...
    CCX1 Quality 137 Frequency 4075 MHz Voltage 1250 mV OC+
    CCX2 Quality 122 Frequency 4075 MHz Voltage 1250 mV OC+
    Stress test #1 started! 09/30/2020 21:22:00
    FFT: 2048 CPU Vdroop: -Infinity % CPU Temperature: 0°
    Stress test stopped! 09/30/2020 21:23:27
    Stress test #2 started! 09/30/2020 21:23:28
    FFT: 1344 CPU Vdroop: -Infinity % CPU Temperature: 0°
    Stress test stopped! 09/30/2020 21:24:54
    Stress test #3 started! 09/30/2020 21:24:55
    FFT: 4096 CPU Vdroop: -Infinity % CPU Temperature: 0°
    Stress test stopped! 09/30/2020 21:26:21​

    I suspect this isn't working quite right... Temps next to CCX1 and CC2 register, but C01 C02 etc just show zero.

    Just me?
     
  9. Evildead666

    Evildead666 Maha Guru

    Messages:
    1,306
    Likes Received:
    275
    GPU:
    Vega64/EKWB/Noctua
    Bios Update ?

    https://www.asus.com/Motherboards/TUF-GAMING-X570-PLUS/HelpDesk_BIOS/
     
    Kaltern likes this.
  10. Kaltern

    Kaltern Active Member

    Messages:
    53
    Likes Received:
    5
    GPU:
    Gigabyte 2080 Super
    Oh dear god.

    I didn't have Ryzen Master installed. I forgot... I'd reinstalled Windows a few weeks back and while the AMD folder in the Start menu was still there... I'd not reinstalled it.

    *hides under closest rock*
     
    Evildead666 and Stalast like this.

  11. Phoenix616

    Phoenix616 New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1060 6GB
    Just for the record: The Beta 2 fixed my program start crash issues. Nice work!
     
  12. Kaltern

    Kaltern Active Member

    Messages:
    53
    Likes Received:
    5
    GPU:
    Gigabyte 2080 Super
    Evildead666 likes this.
  13. galax

    galax New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    GPU:
    2070 Super
    Thank you! Every time I have updated the reference frequency and voltage per the overclocking recommended values in the diagnostic, the computer crashes and reboots. Using the undervolt recommendations though, it does look like I get improved perf at lower consumption. Very cool!
     
  14. galax

    galax New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    GPU:
    2070 Super
    Potentially dumb question - how does one uninstall beta 1? Just delete all of the extracted files in the destination folder?
     
  15. pae777sano

    pae777sano New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    2
    GPU:
    2070 Super 6GB
    So now that the new version states the LLC message can be ignored, what is our best preference? Do I keep trying different LLC Modes until I don't get any messages about needing to increase or decrease? Or just stick with Mode 3 as per recommendation?

    MSI x570 Tomahawk
     

  16. Chopsting

    Chopsting New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 980
    I was hopefull reading this. However I am still crashing at around the same mark as before. :(
     
  17. fersnake

    fersnake New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Zotac GTX 980 Amp X
    just update it and now im getting this

    Too high voltage!
    Immediate system reboot required!

    dont know what to do, restart and redo the diagnostic and start again?
     
  18. Max(IT)

    Max(IT) Active Member

    Messages:
    50
    Likes Received:
    8
    GPU:
    Zotac RTX3080 Holo
    Great.
    What about already applied profile ?

    How can update the beta 1 without losing my already applied profile (if possible) ?
     
  19. MattyAu

    MattyAu New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Galax RTX 2060 Supe
    Updated to Beta 2, Reference Frequency still >6000MHz after running diagnostic. Using a Ryzen 3 3100 on a Asrock B550M Steel Legend mobo. I assume the mobo is the issue.
    *Followed all steps, BIOS correct, confirmed running Beta 2, reread the guide 3 times over to ensure I didn't miss anything.
     
  20. Hootmon

    Hootmon Maha Guru

    Messages:
    1,232
    Likes Received:
    6
    GPU:
    XFX THICC III Ultra
    I upgraded to beta 2, and I cant even run diagnosis anymore. The fields are greyed out.
    It would at least run in the first beta

    ***ClockTuner for Ryzen 1.0s by 1usmus***
    AMD Ryzen 5 3600X 6-Core Processor (870F10)
    Gigabyte Technology Co., Ltd. X570 AORUS ELITE
    BIOS ver. F30a SMU ver. 46.64.00
    DRAM speed 3600 MHz
    10/01/2020 01:48:14


    Critical error. Core tags are not defined correctly!
    You should read the guide.

    The only thing that seems relevant is all the cores have a value of '100' to the right of the clock speeds. Was getting different numbers there in previous beta. Other values are being populated via Ryzen Master seem OK.
     

Share This Page