Guru3D Content ClockTuner 2.0 for Ryzen (CTR) Guide and download

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by Hilbert Hagedoorn, Feb 3, 2021.

  1. Hilbert Hagedoorn

    Hilbert Hagedoorn Don Vito Corleone Staff Member

    Messages:
    40,821
    Likes Received:
    9,211
    GPU:
    AMD | NVIDIA
    In this article, we will talk you through ClockTuner for Ryzen version 2.0, a helpful tool that allows you to further refine ZEN2, ZEN3 and Ryzen 3000/5000 performance. Yuri has been hard at work with...

    ClockTuner v2.0 for Ryzen (CTR) Guide and download
     
  2. Miguel Chua

    Miguel Chua New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 2080 Super
    Hello, guys weird because after opening CTR, it's open in my task manager but no window is popping out.
    I'm pretty sure I have framework .net installed.

    Okay nvm got it working.
     
    Last edited: Feb 3, 2021
  3. SmokusPokus

    SmokusPokus New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX RX 6800 XT
    How did you get it working?
     
  4. pombiiin

    pombiiin New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD Radeon RX6800 F
    That happens to me too. It does not load me anything, could you solve it?
    It happens to me with 2.0 and 2.1, with versions 1.X it does not happen to me.

    I have a 3900XT and Asus X570E
     

  5. pombiiin

    pombiiin New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    AMD Radeon RX6800 F

    How did you solve it? thanks.
     
  6. kapu

    kapu Ancient Guru

    Messages:
    4,716
    Likes Received:
    411
    GPU:
    Radeon 6800
    Gona test soon with new BIOS (agesa 1.2.0.0 ). I'm counting my sample is golden or better :D
     
  7. anthos

    anthos Member Guru

    Messages:
    105
    Likes Received:
    21
    GPU:
    -
    I tried to have a quick run before I head off to work. When running diagnostic, it opens up CB20 and when it starts to render it closes down, CRT states "PPT limit reached! 200 something watt (-not always the same number-) OC Terminated!" I don't know why as otherwise when I run CB20 on my own it runs just fine. Also I think at some point it automatically started trying to tune and gave me a hard reboot with a WHEA error. I'll have another look when I get back home but something seems to be off.

    Ok just figured it out, saw that there were some settings not showing up at first for PPT/EDC/TDC that were limiting
     
    Last edited: Feb 3, 2021
  8. wisebear

    wisebear Member

    Messages:
    24
    Likes Received:
    6
    GPU:
    MSI RTX 2080 Duke
    @1usmus
    I gave CTR 2 a go, unfortunately (or luckily? who knows...) i'm one of those 5800x-with-2 CCDs owners and i'm getting these messages in the log window:
    pic.png
    Should i hold on using it until AMD releases their updated chipset drivers?
    For reference, F33a BIOS is AGESA 1.2.0.0, the latest available for my board.
    (CPPC and so on are enabled in BIOS)
     
  9. SmokusPokus

    SmokusPokus New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX RX 6800 XT
    According to Igorslab.de, if the CTR doesn't start, you need to delete following directories: %LOCALAPPDATA%/A, %LOCALAPPDATA%/Nemesis_UIv2
    However, I don't have those directories, and it still won't start...
     
  10. ViperXtreme

    ViperXtreme Ancient Guru

    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    20
    GPU:
    GTX 1070 Super Jetstream
    yay, time to test the 5800X

    Ugh, i might have this as well. I assume those 2 CCD ones are the 5900/5950 that failed the test on one of the CCDs?
     

  11. Netherwind

    Netherwind Ancient Guru

    Messages:
    7,684
    Likes Received:
    1,547
    GPU:
    MSI 3080 Gaming X
    Great that it's finally out! But I guess it will take some time before the major issues are ironed out, just like with the last version.
     
  12. wisebear

    wisebear Member

    Messages:
    24
    Likes Received:
    6
    GPU:
    MSI RTX 2080 Duke
    Apparently yes, which also causes Ryzen Master not to be able to see cores and (according to CTR 2) windows scheduler not be able to see preferred cores (although hwinfo does seem to see them and several games/application seem to use them correctly, at least in my experience).

    AMD said they would release updated chipset drivers (and Ryzen Master) at some point in February to fix the problem, to be paired with an AGESA 1.2.0.0 BIOS, but as far as i've seen BIOSes are still deeply in beta and no drivers are out yet. But then again, it's only the 3rd of February anyway.

    Moreover, Gigabyte has completely jumped 1.9.0.0 versions, going from several 1.1.0.0 revisions to a lonely 1.2.0.0 one which, as far as i've read, might have problems on its own, so I probably should just wait for an updated BIOS and chipset drivers before toying with CTR.

    Edit: i just saw another double-CCD guy posting a screenshot in which cores seem to be correctly recognized by the OS, which kinda points me to the conclusion that my current BIOS is an asshole.
     
    Last edited: Feb 3, 2021
    ViperXtreme likes this.
  13. Dizziee

    Dizziee New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GPU:
    RTX 3090 24GB
    I HIGHLY suggest for those who are asking question and want answer to actually READ the article as it plainly answers 90-100% of your questions IN DETAIL.
     
  14. kanenas

    kanenas Master Guru

    Messages:
    210
    Likes Received:
    113
    GPU:
    rtx 2070 aurus
  15. SmokusPokus

    SmokusPokus New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX RX 6800 XT
    I solved CTR not starting by disabling Vanguard from Valorant.
     

  16. ViperXtreme

    ViperXtreme Ancient Guru

    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    20
    GPU:
    GTX 1070 Super Jetstream
    upload_2021-2-3_19-5-4.png
    I assume i dont have that special one that has CCD2 enabled?

    upload_2021-2-3_19-5-30.png
     
  17. Berend Koops

    Berend Koops New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5700 xt
    ehm. i noticed that if i do enable loadline balancing (accourding to the new guide not needed anymore) to extreme my 3600xt goes from a bronze sample to a golden sample. just for info.
     
  18. DaLoona

    DaLoona Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    GPU:
    GB GTX1060 6GB
    loadline calibration/balancing should be left on auto as per instructions in guide, otherwise the cpu could get too much voltage and that can damage your cpu.
     
  19. guilamu

    guilamu Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    GPU:
    rx 580
    Hello,

    So I read everything and I pressed the "DIAGNOSTIC" button.

    After 20 minutes the computer crashed.

    I ran CTR again and got these:

    What should I do now? It seems I can't press the FILL P1 Profile nor FILL P2 buttons.

    How do I apply the undercloking profile recommanded? (This is really unclear in the guide)

    Since it crashed, should I run the DIAGNOSTIC again?

    Thank you very much!
     
  20. Tarasus

    Tarasus New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    GPU:
    Rtx 3090
    5600x on Asus B550-F with latest bios here.

    With recomended settings i get the same experience, and i get Vdroop warnings at test 2 and it does not go beyond step 11 for me.
    I tried LLC 3 and i got no warnings and i was able to complete the tests.

    Trying LLC 4 now just to see if there is any noticable difference.

    Something else that is weird is my Core 0. It's raiting 15 CPPC 140, but that one runs at 3500 mhz all the diagnostic, the other 5 cores is at 4375 mhz all the time.
     

Share This Page