Cannot establish connection

Discussion in 'Rivatuner Statistics Server (RTSS) Forum' started by NOEL THOMAS, Oct 13, 2020.

  1. NOEL THOMAS

    NOEL THOMAS New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA GeForce RTX
    Every time I start W10 I get two boxes with:
    RivaTunerStaticsServer Cannot establish connection with the update server!

    I installed RTSS 7.2.3 and Afterburner on the 23rd Sept 2020 (following the release of MSFS 2020)

    Traceroute produces various results, one is below, however sometimes nearly all the attempts are timed out.

    Any advice/comments would be very welcome.

    Many thanks
    Noel

    Tracing route to rtss.guru3d.com [62.141.36.213]

    over a maximum of 30 hops:


    1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.254
    2 4 ms 3 ms 6 ms 172.16.10.97
    3 * 7 ms 7 ms 31.55.185.181
    4 8 ms 8 ms 8 ms 31.55.185.180
    5 9 ms 8 ms 7 ms core1-hu0-6-0-6.colindale.ukcore.bt.net [213.121.192.0]
    6 9 ms 8 ms 8 ms core3-hu0-8-0-0.faraday.ukcore.bt.net [195.99.127.36]
    7 9 ms 8 ms 9 ms 166-49-209-132.gia.bt.net [166.49.209.132]
    8 13 ms 13 ms 13 ms t2c3-et-7-3-0.nl-ams2.gia.bt.net [166.49.195.174]
    9 * * * Request timed out.
    10 * * * Request timed out.
    11 22 ms 23 ms 23 ms po101.agr1-dus6-vz.bb.as24961.net [62.141.47.27]
    12 * * * Request timed out.
    13 21 ms 21 ms 21 ms trop.guru3d.com [62.141.36.213]
    Trace complete.
     
  2. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    2,789
    GPU:
    GTX 1080ti
    rtss is up to 7.3.0
     
  3. NOEL THOMAS

    NOEL THOMAS New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA GeForce RTX
    Thanks Astyanax.
    Uninstalled and reinstalled Afterburner and rtts, and no more ‘can’t contact’.
    In addition it also sorted an FPS problem, although I had set the limit in 2020 to 60, rtts reported up to 300, which did not really affect anything, but was obviously wrong.
    Cheers Noel
     
  4. NOEL THOMAS

    NOEL THOMAS New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA GeForce RTX
    Hi Astyanax.
    Unfortunately the fix appears to have expired, a couple of days ago the RivaTunerStaticsServer Cannot establish connection with the update server box reappeared. Apart from the updates to FS2020 nothing else has changed.
    Any suggestions would be appreciated.
    Many thanks Noel
     

  5. CrazY_Milojko

    CrazY_Milojko Ancient Guru

    Messages:
    2,004
    Likes Received:
    291
    GPU:
    Asus STRIX 1070 OC
    Both in MSI AB and RTSS there are options for each of these apps to make checks if new version is available. Go to RTSS settings and turn off this settings if everything else about RTSS works OK and you're bothered with message you're mentioning above.

    [​IMG]


    Latest MSI Afterburner 4.6.3 Beta 4 (Build 15910):
    https://download-eu2.guru3d.com/afterburner/[Guru3D.com]-MSIAfterburnerSetup463Beta4Build15910.rar

    Latest RivaTuner Statistics Server 7.3.0 Beta 9 (Build 24084):
    https://download-eu2.guru3d.com/rtss/RTSSSetup730Beta9Build24084.rar
     
  6. NOEL THOMAS

    NOEL THOMAS New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA GeForce RTX
    Hi Crazy. Many thanks for the reply and the picture. I now realise that I needed to get onto the RTSS settings page to alter the ‘check for updates’ options. My problem was that I haven’t got a task bar RTSS icon.
    I’d tried everything I could think of to add one, but failed. Then I stumbled on a webpage which directed me to the Afterburner settings pages. I’d looked at them many times before, but had never noticed that on the second page there is a ‘More’ box. When I clicked it, the page shown in your reply opened, and there was the option to change the updates option.
    Sorry if I’m a bit vague regarding the descriptions, but the PC is off and I’m relying on my memory.
    Suffice to say, without your help I doubt I would have known what the RTSS setting page looked like, and would eventually have given up again.

    So to repeat, many thanks Noel.
     
  7. Andy_K

    Andy_K Master Guru

    Messages:
    540
    Likes Received:
    81
    GPU:
    MSI GTX 960 OC
    @NOEL THOMAS you set that option yourself to not have two separate icons, it is not activated by default:
    upload_2020-11-22_14-12-41.png
     
  8. NOEL THOMAS

    NOEL THOMAS New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    GPU:
    NVIDIA GeForce RTX
    Hi Andy. In all honesty I can’t recall if I set single, and it wouldn’t have mattered had the everyday warnings that RTSS couldn’t access the server not displayed. I have afterburner set to don’t start on boot, it starts when I open FS2020 and then RTSS displays on screen.
    Thanks to all for the help.
    Much appreciated Noel
     

Share This Page