Battlefield 1

Discussion in 'Games, Gaming & Game-demos' started by XenthorX, Dec 15, 2015.

  1. mbm

    mbm Member Guru

    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2080TI
    experience big frame drops on every map now.
    sometimes it 150 dropping to 80.
     
  2. rogue221979

    rogue221979 Master Guru

    Messages:
    625
    Likes Received:
    4
    GPU:
    Gigabyte 2070 GTX
    Games been running smooth for me so far. I get 60 to 100FPS on a 64 player server with ultra preset @1440p so I can't complain.

    Whats with the CPU utilization though, its like 80 to 100% at times? Is it a driver issue of some sort?

    I know BF1 has steep CPU requirements, but the kicker is I loaded up Dragon age Inquisition the other day as well. Strangely I get the same 80 to 100% CPU use when before it was more like 50 to 60%.

    Before I had a 7990 vs the 1070 during the Dragon age play thru. So is it possible my GPU pushing my CPU to the max? and would Hyper threading help? I've got a chance to swap to a 4790k for dirt cheap.
     
  3. AMD4Life

    AMD4Life Member Guru

    Messages:
    177
    Likes Received:
    4
    GPU:
    NV GTX 980 TI 6GB
    I see other people are still experiencing 100% CPU usage at times on 64-player Conquest servers. Seems like a widespread issue even with newer I5 & I7 CPUs. I just now started playing BF1 the past couple days and this is the only game to bring my CPU usage so high. I'm hoping there will be a patch to fix this, anyone know if this is in the works? Setting the frame rate limiter to 60 fps definitely reduces the CPU load, but this obviously isn't a good option for people running high refresh rates.
     
  4. sverek

    sverek Ancient Guru

    Messages:
    5,891
    Likes Received:
    2,714
    GPU:
    NOVIDIA -0.5GB
    I don't think CPU utilization is a bug. BF1 is one of the most CPU demanding game.

    Utilization is maxed cause its actually processing all frames it can. And I think even if GPU is not able to process 60 frames, CPU still pushing it limits to process as much as possible.

    V-Sync (better with triple buffering) should limit max fps to your panel refresh rate, saving CPU from rendering limitless frames.
     
    Last edited: Jan 17, 2017

  5. Xtreme512

    Xtreme512 Master Guru

    Messages:
    675
    Likes Received:
    8
    GPU:
    GTX1060 6GB
    + rtss for fps cap to refresh rate and nvidia pre-render to 2.
     
  6. Solfaur

    Solfaur Ancient Guru

    Messages:
    7,275
    Likes Received:
    787
    GPU:
    MSI GTX 1080Ti Ga.X
    I absolutely agree, I have no other game that pumps my CPU like BF1 does. You could easily use it as a OC stability benchmark.
     
  7. TaskMaster

    TaskMaster Maha Guru

    Messages:
    1,184
    Likes Received:
    323
    GPU:
    Strix 2080TI 11gb
    Does anyone suffer from game crashes as they ALT-TAB back into the game? It happens EACH time I do it, so I'm forced to stay in game and its all over if I need to check my desktop.
     
  8. Pelzimus

    Pelzimus Active Member

    Messages:
    94
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Strix GTX 970 4GB
    No problems here, do you have Origin enabled in-game? If so, try turning it off.
     
  9. TaskMaster

    TaskMaster Maha Guru

    Messages:
    1,184
    Likes Received:
    323
    GPU:
    Strix 2080TI 11gb
    Yep its off, just can't figure it out.
     
  10. Pelzimus

    Pelzimus Active Member

    Messages:
    94
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Strix GTX 970 4GB
    I see you are using SLI so I suspect that because people running Nvidia cards in SLI mode are having all kinds of weird problems.
     

  11. AsiJu

    AsiJu Ancient Guru

    Messages:
    6,279
    Likes Received:
    1,463
    GPU:
    MSI RTX 2070 Armor
    Yeah SLI/CFX aren't officially supported.

    The "funny" thing is from what I've read that SLI worked flawlessly with the release version and even beta.
    Since Fall patch SLI started having issues for many people and the latter patch did little to nothing to improve things AFAIK.
     
  12. Solfaur

    Solfaur Ancient Guru

    Messages:
    7,275
    Likes Received:
    787
    GPU:
    MSI GTX 1080Ti Ga.X
    It was only a matter until this would happen. I mean, nvidia themselves dropped SLI support with 3-4 cards to "focus" on 2-way. Well, I guess that if big fish like DICE can't be arsed to support it properly anymore, then the future of multi-gpu is indeed grim.

    And yes, frostbyte engine is perfectly capable of running multi-gpu, I had 2 cards back in the BFBC2 days, same for BF3, same for BF4, same for DA:I and any other frostbyte powered game I played. They just don't WANT to support it anymore...
     
  13. TaskMaster

    TaskMaster Maha Guru

    Messages:
    1,184
    Likes Received:
    323
    GPU:
    Strix 2080TI 11gb
    Performance is great for me. They only issue I've run into so far is this Alt-Tab thing.
     
  14. ramthegamer

    ramthegamer Ancient Guru

    Messages:
    4,044
    Likes Received:
    263
    GPU:
    GTX 1070 G1 Gaming
    bf1 showing 3000mb vram usage, is that normal?
    running 1080p high settings.
     
  15. signex

    signex Ancient Guru

    Messages:
    8,744
    Likes Received:
    144
    GPU:
    AMD FirePro M6100
    That's very normal, BF games use alot of ram.
     

  16. Agonist

    Agonist Ancient Guru

    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    197
    GPU:
    RX Vega 56 8GB
    Its using 3500mb vram for me, 2560x1080, ultra settings with reshade.

    TXAA for AA.
     
  17. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    3,933
    Likes Received:
    92
    GPU:
    Aorus 1080 TI
    A lot? CoD uses a lot, for whatever reason. I always found Frostbite to be very reasonable in that regard.
     
  18. signex

    signex Ancient Guru

    Messages:
    8,744
    Likes Received:
    144
    GPU:
    AMD FirePro M6100
    My bad, i thought he was talking about RAM. :)
     
  19. zimzoid

    zimzoid Maha Guru

    Messages:
    1,435
    Likes Received:
    23
    GPU:
    2xEVGA980TiSC+(H20) Swift
    Hey all how's the game going after the new update?
     
  20. big ROBOT bill

    big ROBOT bill Maha Guru

    Messages:
    1,493
    Likes Received:
    741
    GPU:
    ROG Strix 1660Ti
    Seems OK to me, only had a quick play. Got a ribbon for 5 kills with an auto loading rifle
     

Share This Page