Auzentech Prelude Discussion Thread

Discussion in 'Soundcards, Speakers HiFI & File formats' started by davaid, Aug 28, 2007.

  1. xankazo

    xankazo Ancient Guru

    Messages:
    2,839
    Likes Received:
    7
    GPU:
    EVGA 1060 SC (6GB)
    finally! only waiting for W7 support.
     
  2. Zyrocenus

    Zyrocenus Master Guru

    Messages:
    677
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Saph 4890@1033\1200@1.45V
    Doesnt REALLY seem to have alot changed. I hope theres more to it then whats listed cuz I dont give a damn about Korean language issues or right click menu additions.

    Just like 8.1 made my lag condition slightly better without mentioning it and then DanielKs pack seeming to further that effect, I hope this new 1.1s will continue this tend of improving my only glitch.....even if secretly -lol no mention in changelogs-

    Not to piss and moan but if thats all th fixes they've hammered out in 5-6 months I'm not impressed at all. Maybe I should resume my X-Fi Forte driver project. I was tryin to graft as much of the then fresh forte driver into the prelude as possible without breakin it. Life came up and I moved away from the idea. If I end up infuriated enuf....it just might push me back into that crackpot project with renewed zeal

    Zyro
     
  3. Pyr0

    Pyr0 Master Guru

    Messages:
    592
    Likes Received:
    2
    GPU:
    EVGA 1080ti FTW3
    oh cool, they only mentioned yesterday that there would be new drivers this week :)
    anyone with the MIC strobing/dalek effect tested them yet?

    they say not for another couple of months :(

     
  4. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    4,208
    Likes Received:
    170
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW3
    I'm not too impressed either. I still get the same problems in Fallout 3. Sound crackling without Alchemy, nice sound and frequent crashes with Alchemy. Yee-haa...
     

  5. Zyrocenus

    Zyrocenus Master Guru

    Messages:
    677
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Saph 4890@1033\1200@1.45V
    Might be an idea to mix and match DanielKs pack into the new driver. Alchemy works in that pack out of the box if I remember correctly. Could be possible to install the pack and then form control panel manually update the 1.1 drivers over the DanielK drivers. This way the THX \ Alchemy etc from the pack will all function but the latest driver will be pushing the card. This is somethin else I may try. Also, theres no reason this approach wouldnt work in Seven.

    Zyro
     
  6. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    4,208
    Likes Received:
    170
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW3
    Sounds like a good idea. Do you have that pack installed, maybe even have the Alchemy version number handy?
     
  7. Zyrocenus

    Zyrocenus Master Guru

    Messages:
    677
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Saph 4890@1033\1200@1.45V
    I do have the pack installed and have played around swapping in and out various driver files from both the 8.1 RC and the Forte drivers -much less time spent on "bending" the forte drivers tho-

    Sadly I cant give you any version info off the top of my head cuz I'm stuck at work. Fastest way I can direct you to that info is to get the pack yerself and see what version of ALchemy Daniel used. "X-Fi support 1.0" from google will get you to it. Avoid the 64 bit only pack.... nothin but problems for me with that one....although its slated to be disected and injected....so much to do....so lil time

    Zyro

    EDIT: did some diggin.... from the 64 bit pack the included version of ALchemy is 1.20.04, my best shot in the dark is that this is the version in the support pack.....although it wasnt listed on the packs page here:
    http://forums.creative.com/creative...hread.id=135215&view=by_date_ascending&page=1

    Maybe I got ALchemy from some other pack.... I was sure it was this one tho that got me up and running....

    Oh an i found out why the 64 bit pack wasnt workin ofr me.... I was tired and had a few beers in me.... completly missed that the 64bit pack is intended for SB Xtreme Audio, Audigy Value/SE/LS & Live! 24-bit Not the X-Fi or Prelude :stewpid: sorry about that

    the alchemy version within may still help you tho..... or the one I seem to think is in the X-Fi support pack i link above
     
    Last edited: Feb 20, 2009
  8. Ratix

    Ratix Active Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    GPU:
    radeon 9600 xt
    I want the thx panel...
     
  9. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    4,208
    Likes Received:
    170
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW3
    @zyrocenus: Thanks alot! I'll give it a try to dig through it :) If there's a working Alchemy, I guess it's worth finding it :D
     
  10. nam

    nam Master Guru

    Messages:
    620
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA 1080 FTW ICX
    1.1 :) pity only one link takes ages to download.. that thx panel mm is that included in the daniels drivers or is it a reg string? or a small update i can download?

    this ALchemy i thought the only thing they add is auto detect games i.e add more games , the driver is the same i think.. anyone had alook at driver version? on the Creative version of ALchemy..
     
    Last edited: Feb 21, 2009

  11. Zer0K3wL

    Zer0K3wL Banned

    Messages:
    3,073
    Likes Received:
    0
    GPU:
    gtx 480 850/1700/2000 h2o
  12. cricket bones

    cricket bones Master Guru

    Messages:
    784
    Likes Received:
    147
    GPU:
    EVGA 980 TI FTW
    Well, I am pissed about how little difference there is between drivers considering the length of time between releases. Regardless of Creative's 3-toed sloth approach to development and support.

    In device manager, it still says version 6.0.1.1281. That number has been unchanged for a good long while, unless I'm doing something wrong.
     
  13. nam

    nam Master Guru

    Messages:
    620
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA 1080 FTW ICX
    can conferm the +20db mic boost probelm is not fixed , had to do the usual and tick mic +20db then swap to entertainment mode and back to game mode for the mic +20db stay ticked after reboot..

    this problem was not there on R7 drivers.. other than that they seem ok ..

    software update over driver ..
     
    Last edited: Feb 22, 2009
  14. Radical_53

    Radical_53 Ancient Guru

    Messages:
    4,208
    Likes Received:
    170
    GPU:
    EVGA RTX 3080 FTW3
    I just installed Daniel K's package over these drivers.
    The drivers themselves were updated and the Alchemy definitely is a newer, better working version. THX console can't be installed separately, at least it refused to when I tried to before a full install :D
    I'll have to check version numbers, at least this combination worked well for everything I threw at it so far.
     
  15. Ratix

    Ratix Active Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    GPU:
    radeon 9600 xt
    In order to use winamp with asio, must i install asio4all + a winamp plugin, or is it enought to just install a winamp plug in? Because if i go to output plugins, i only see auzen output driver, and primary driver.
     

  16. cricket bones

    cricket bones Master Guru

    Messages:
    784
    Likes Received:
    147
    GPU:
    EVGA 980 TI FTW
    There's an asio plugin for winamp.
     
  17. Ratix

    Ratix Active Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    GPU:
    radeon 9600 xt
    So i don't need asio4all?
     
  18. cricket bones

    cricket bones Master Guru

    Messages:
    784
    Likes Received:
    147
    GPU:
    EVGA 980 TI FTW
    Well no, because the Prelude drivers have asio, but you need a plugin for winamp to use it properly. Asio is normally advantageous for latency in music production, but I think it also directly accesses the hardware, possibly giving better sound quality. Not really sure.


    http://forums.winamp.com/showthread.php?postid=1881437
     
    Last edited: Feb 23, 2009
  19. Noggli

    Noggli New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Nvidia GTX260
    Help! No auxiliary sound although signal can be seen?

    Hello,

    maybe someone can help me with this problem...

    I have a source connected to the auxiliary-in of the Auzen X-Fi Prelude soundcard, and the spdif-out of the card is connected to my dolby digital receiver (Cambridge Soundworks DTT3500) via optical cable. Problem is: I can see the signal of the auxiliary-source reaches the soundcard, since the EQ shows the amplitude, but it's not being played via my speakers. Listening to mp3s, watching movies with sound etc. all work fine (even without dolby digital live enabled), the only thing that won't work is getting that signal from the aux-source routed to my speakers. why is that? I can even record the signal from the aux-in and listen to it afterwards, works great – it's just that I can't hear it while its coming in. Thank you in advance! :)

    Sincerely
    Noggli
     
  20. Ratix

    Ratix Active Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    GPU:
    radeon 9600 xt
    The audio had problems with just the winamp plugin, so i had to install asio4all too.
    Anyway, i DON'T hear ANY difference. Anyone who tried asio with the prelude who can confirm this?
    Some people say they hear nice differences with other sound card and ASIO, i can't hear any...
     

Share This Page