1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ATI FireGL/FireProSoftmod - Discussion Thread for new members

Discussion in 'Rivatuner Statistics Server (RTSS) Forum' started by schoko, Jan 11, 2010.

  1. dassoubarna

    dassoubarna New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon HD 550v
    It's same for me. So I try to clean all the elements installed during installation of CCC and the modified driver. Then I will repeat the process and let you know what happens.
     
    Last edited: Jan 3, 2012
  2. danielvcp

    danielvcp Member

    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX 4870
    Cad, i believe that you should replace the W7 x64 8.723 section script by the posted for Schoko on prev page (for 8.85.7.3) I believe that we have to continue changing the inverted Dev ID, as we did always
     
  3. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    @danielvcp

    Yeah I thought it could be that way but as schoko always posted complete scripts and didn't mention anything I only tried it the directly.. But I will try!

    Update:

    Doesn't work.. If replace the lines from 8.723 patch with the new ones it throws an error message when patching.. If I remove "Force XXX Capabilities" it works but it doesn't show any improvement..
     
    Last edited: Jan 4, 2012
  4. dassoubarna

    dassoubarna New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon HD 550v
    @CAD

    I have uninstalled all the drivers and apps related to ATI with Driver Uninstaller Pro and then installed the patched driver again. There is no problem at all in the installation procedure. When I try to install CCC2 from FirePro_8.85.7.3_Win7x64_129445 package, it shows a successful installation of Pro version of CCC, but it is not starting after reboot. Then I check the installation folder. It's empty, though I find the registry entries of CCC2.

    My default CCC shows my patched card as a FirePro, but it doesn't unlock the workstation option.

    I am trying to solve those problem. And as soon as I get it, I'll post it here.
     
    Last edited: Jan 4, 2012

  5. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    Hi dassoubarna,

    I think the problem is that the driver is not properly modded.. Did you take the patchscript as schoko posted it or did you include it in the old patchscript as danielvcp suggested?

    Everything I tried didn't result in higher performance, and if there is no performance gain the patch wasn't successful..

    Btw. tried also with HD4890, got CATIA score (ViewPerf 10) of around 30, where I get 60-70 with modded drivers..
     
  6. dassoubarna

    dassoubarna New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon HD 550v
    I modified schoko's new patch script with the old one. The complete script is something like below
     
  7. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    OK interesting,

    you took 8.634 script as a basis, I took 8.723 and RivaTuner stopped patching with error.. I try your approach and post back..

    Here the three scripts from Schoko for comparison, I edited them a little for better comparing (same card and dev id, deleted other cards)..

    Patchscript FireGL 8.634

    Code:
    [Common]
    SrcFile = atikmdag.sys
    BakFile = atikmdag.old
    MakeCRC = 1
    Packed = 1
    
    
    ;script for FireGL driver 8.634 _ win 7_x64
    
    DstVar0 = force ATI FireGL V5600 capabilities
    
    Src0 = B8 94 00 00 00 E8 F2 6D 00 00 3B C5 74 46
    SCM0 = FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF 00
    Dst0 = B8 94 00 00 00 E8 F2 6D 00 00 3B C5 EB 46
    DCM0 = 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 FF
    
    Src1 = B1 46 38 0B 75 B4 48
    Dst1 = B1 46 88 0B 90 90 48
    
    Src2 = BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 F2 A4 FF FF 85 C0 0F 84 62 01 00 00
    SCM2 = FF FF FF FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
    Dst2_0 = BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 F2 A4 FF FF C7 03 81 95 00 00 90 90
    
    Patchscript FirePro 8.723

    Code:
    [Common]
    SrcFile = atikmdag.sys
    BakFile = atikmdag.original
    MakeCRC = 1
    Packed = 1
    
    
    ; script for win7_x64 driver 8.72
    
    DstVar0 = force ATI FireGL V5600 capabilities
    
    Src0 = B8 94 00 00 00 E8 86 5B 00 00 3B C5 74 46
    SCM0 = FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF 00
    Dst0 = B8 94 00 00 00 E8 86 5B 00 00 3B C5 EB 46
    DCM0 = 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 FF
    
    Src1 = B1 46 38 0B 75 B4 48
    Dst1 = B1 46 88 0B 90 90 48
    
    Src2 = BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 36 BA FF FF 85 C0 0F 84 88 00 00 00
    SCM2 = FF FF FF FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
    Dst2_0 = BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 36 BA FF FF C7 03 81 95 00 00 90 90
    DCM2 = 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
    
    Patchscript FirePro 8.85.7.3 (partly)

    Code:
    [Common]
    SrcFile = atikmdag.sys
    BakFile = atikmdag.old
    MakeCRC = 1
    Packed = 1
    
    ;script for 8.85.7.3_win7x64
    
    
    Src0 = B8 94 00 00 00 E8 5E 72 00 00 3B C5 74 46
    SCM0 = FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF 00
    Dst0 = B8 94 00 00 00 E8 5E 72 00 00 3B C5 EB 46
    DCM0 = 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 FF
    
    Src1 = B1 46 38 0B 75 B4 48
    Dst1 = B1 46 88 0B 90 90 48
    
     
    Last edited: Jan 4, 2012
  8. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    OK tried to patch driver with your script, but I get following message:

    Log

    Code:
    Browsing for file atikmdag.sys... compressed file selected
    Depacking atikmdag.sy_... succeeded
    Browsing for file atikmdag.sys... selected 8.01.01.1152, 9321472 bytes
    Using native patch installation mode 0
    WARNING: Certified patch script not found, using common patch script...
    000b7100> matched sequence has been replaced
    b8 94 00 00 00 e8 5e 72 00 00 3b c5 74 46 
    b8 94 00 00 00 e8 5e 72 00 00 3b c5 eb 46 
    000b7154> matched sequence has been replaced
    b1 46 38 0b 75 b4 48 
    b1 46 88 0b 90 90 48 
    ERROR: Target sequence must be replaced 1 time(s)!
    ba 2e 00 00 00 48 8b cb e8 f2 a4 ff ff 85 c0 0f 84 62 01 00 00
    
    Are you sure you didn't get the same message? Even in this case it will throw out atikmdag.sys, maybe you didn't notice that an error has happened?

    Update

    Did some investigation, and I think the error happens here:

    Code:
    Src2 = BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 36 BA FF [B]FF[/B] 85 C0 0F 84 88 00 00 00
    He can replace "BA 2E 00 00 00 48 8B CB E8 36 BA FF" and "85 C0 0F 84 88 00 00 00" but not as one string, so I think there must be some other Hex number instead of "FF" between..
     
    Last edited: Jan 4, 2012
  9. dassoubarna

    dassoubarna New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon HD 550v
    @ schoko
    I think your newer version of patch script needs some modifing.

    @ CAD
    I think I have managed to solve the problem. In first look I think I am able to unlock my card. But need more time to examined the full functionality of it.

    [​IMG]

    The steps is as follows.

    1. Download old "FirePro_8.634_Win7x64_86103" as the older script can successfully patch it.

    2. Install CCC2 package from latest "FirePro_8.85.7.3_Win7x64_129445" drivers folder with original unpatched driver installed in your system.

    3. Now install the old "FirePro_8.634_Win7x64_86103" patched driver with "have disk" method.
     
  10. schoko

    schoko Member Guru

    Messages:
    178
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Hd2600 Mobility
    Hi Cadcat,

    well the script does not completely unlock the opengl-features. I haven´t had the any Ati-Hardware around when i updated the script. So more or less i´m flying blind. Luckily i have my 8510p back now, so i am now again able to test if the scripts are working of not. For now please don´t use teh script i have posted a few days ago. It will not give you any performance boost.

    I am currently comparing two drivers. One original from ati and one modified by HP to work with the mobility cards in HP´s worstation notebooks.
    Luckily Ati provided both drivers. Since the workstation driver for HP is quite new it is not available as a driverdownload at HP. I just searched a little bit at the Ati/AMD - Homepage and found the current driver 8.85.7.3 modified for HP´s Workstation models.

    What i am hoping to find there is how the driver is modified for HP´s Notebooks ( eg. the 8560w with the 6770m aka firepro m5950). There might be an easier way than patching the drivers atikmdag.sys all the time.

    Probably next week i´ll get my 8560w. Then i´ll be able to find out if this driver i obtained at Ati is fully functional ( has full opengl properties) with the 6770m ( aka firepro m5950). I hope this will give some insight on a different approach to unlock the opengl pro features.


    In the meantime i have a little workaround for you guys. You can install the 8.85.7.3 - Driver without modifying / patching the atikmdag.sys and replace the installed atikmdag.sys with the one from 8.723, which is perfectly working. Just add your cards id to the C7129445.inf and install via the "have disk"-method.
    For those of you that still have trouble installing CCC,HDMI.. you can trick the installer, by adding your card´s device id to the list of included / supported cards to the installer.

    For this you would need to download orca, a database editor : - start orca

    - open the installer.msi, in this case the C7129445.msi

    - in the left menu click on "ATI-ASIC_Include"

    - enter your card´s device id or simply edit a complete row to your needs.
    Dev_Id = your graphics card id ( if needed SS_id = motherboard id)

    - after you have entered the correct values you should try to validate -> Tools ->Validate -> Press the Go-Button

    - now you should be abled to save the installer under a new name in the same directory.

    - if everything is correct you can double-click the new installer and install CCC, HDMI-Driver, Hydravision....

    hope this helps some of oyu guys. and remember not to use the posted patchscript for now.
     

  11. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    @dassoubarna

    OK but then you have very old driver and new CCC ;)

    @schoko

    Hi,

    good to hear from you, I was about to try every combination for the bit I found as the problems cause :pc1: :eyes:

    In the meantime thanks for the workaround, can't wait to see real mod in action! If you need some1 to test, write me a pm..

    Greetings
    CADCAT
     
  12. lunoxododin

    lunoxododin Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 8800GTS
    Sorry if the question of children 's, but I can not install patched driver. When I install by "have disk" method, Windows say-not supported in this version of Windows. Drivers both 8.732 and 8.85 for Windows 7x64. My Windows is 7x64 SP1. Tried to put just after F8 and with started dseo13b. The result of a steady one - windows does not want to install the driver. The card itself, the system determines how 4670 WDDM 1.1 - install catalyst and wddm 1.1 anyway. Explain please what am I doing wrong?
     
  13. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    Hi lunoxododin,

    did you mod the driver correct?

    This means, patch the atikmdag.sys with the correct patch script, rename/repack it to atikmdag.sy_ and overwrite the original one.. Second you need to add your cards device ID to the driver inf file.. Pick one from the list which is equal to your card (some RV730GL) and change the device ID to the one your card has, you can also change the name which is displayed in device manager..

    Then before installing the driver you have to start dseo and enable testmode! If you did this before (testmode has to be present on the bottom right corner of the desktop) you should do the following:

    Uninstall (and delete) current driver from device manager
    Reboot press F8 and disable driver signing enforcement (or similar, I only know the German expression..), if he wants to reboot again do it but don't forget f8..
    Install driver the manual way from device manager..
    Reboot and press f8 again (else it can't load the modified atikmdag.sys)
    If driver was installed correct and everything is working start dseo again and click "sign a system file" then paste following path: "C:\Windows\System32\drivers\atikmdag.sys"
    Now the file is signed and Windows can load it without pressing F8 and disable driver signing enforcement..

    Now you are (hopefully) ready to go, the only thing left (optional) is install Catalyst Control Center and (also optional) remove the testmode warning on desktop (don't deactivate testmode, it is still required as long as you want to use the modded driver..)..

    If anything is unclear feel free to ask again :)
     
  14. dassoubarna

    dassoubarna New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ATI Radeon HD 550v
    @schoko

    When I try to modify "C7129445.msi" with orca it shows some error messages. And rest of the procedure not working smoothly.

    I'll wait for the new version of the patche script.
     
  15. lunoxododin

    lunoxododin Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 8800GTS
    Thanks for the detailed reply, it is nice to see such support.
    But I already did. And patch atikmdag.sy_ without errors. But I did not file .sys's packed, but simply renamed. sy_, removing the original. INF edited. Not knowing what FirePro is derived from my 4670, made three folders under three versions-3750, 5700, 7550. There is modification of the driver brought to automatism:)
    And still Windows writes driver found but not supported by this version of Windows.

    Without dseo13 - system minutes two pretends that installs a driver before failure.
    With Dseo13-enabled - system instantly produces a failure.
    My system is a Russian, a screenshot is useless post.
     

  16. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    What do you mean with "dseo enabled"? You have to enable (and never ever disable) testmode with dseo.. Then you have to press F8 on boot and select something like "disable force driver signing" before installing the driver.. After installing driver you have to reboot and also press F8 and select "disable force driver signing". Then you have to sign the atikmdag.sys with dseo and you're done..

    If this doesn't work, you could have done something wrong with editing inf or patching atikmdag.sys.. Remember you have to insert your ID in both!
     
  17. lunoxododin

    lunoxododin Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus 8800GTS
    Yes, ID 9498 i put in tail of INF string (Instead of 949E for example) and use 2_8 string for patching atikmdag.sys. Rivatuner says "OK", sstart dseo13, press Testmode, reboot, F8 with "disable signing" and when i try install driver for 4670 with Disk, i receive previous message - not supported. OK i will try to clear current driver with some cleaner right now and repeat (in hundred times). But don't beleive in happy

    Update - same S.H.I.T. Windows is Win 7 64 Ultimate. Driver 8.732 for Win 7x64.
    I don't know - maybe driver is fake? For x86 for example? Can anybody give me link for direct downloading of really worked (not patched) driver for Win7x64?

    May be screenshot something explain http://saveimg.ru/show-image.php?id=8372caab611c84fcd1da36a4db90a726
     
    Last edited: Jan 5, 2012
  18. slon1024

    slon1024 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    GPU:
    PowerColor HD6950 2Gb
    lunoxododin
    Don't worry, bro
    Win-7 x64 (FirePro, FireGL, FireMV):
    http://support.amd.com/us/gpudownload/fire/Pages/fire_win7-64.aspx (current 8.85.7.3)
    http://support.amd.com/us/gpudownload/fire/previous/Pages/fire_win7-64.aspx (old version)

    Win-7 x86 (FirePro, FireGL, FireMV):
    http://support.amd.com/us/gpudownload/fire/Pages/fire_win7-32.aspx (current)
    http://support.amd.com/us/gpudownload/fire/previous/Pages/fire_win7-32.aspx (old)

    Another drivers:
    http://support.amd.com/US/Pages/AMDSupportHub.aspx

    Maybe problem with SP1? I'am use Win7 x64 16385 7600 without SP1. atikmdag.sys patched, maybe not full (CCC2 not starting), but drivers 8.85.7.3 will installed and working.
     
    Last edited: Jan 6, 2012
  19. CADCAT

    CADCAT Master Guru

    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Mobility HD5870 1GB GDDR5
    SP1 is no problem, I have SP1 since it came out.. Looks like you took the wrong driver e.g. XP/Vista driver or 7 x86..
     
  20. Rekka3000

    Rekka3000 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    GPU:
    6970 / 4870x2
    Hey guys, been a long time follower of this thread. Great to see theres some more work coming along on a new patchscript. I see talk of the 6000 series cards, etc.

    I have a 6950 / 6970 (dual bios switch) card and was wondering, although there doesnt seem to be an equivalent card it should still work right? Someone above me was trying to do his 6950. Which device would I put in the inf file?

    Also my old graphic card was a 4870x2 card that I got working on the previous driver set. Is it possible to use both the 4870x2 and the 6970 card? Use the 6970 for gaming and the 4870x2 for modelling? I'm using a dual monitor setup. I'd rather just use the 6970 for all of the tasks but I realize the firepro drivers arent the best for gaming. I could just switch between the two.

    What would you guys do?

    edit: seems its a v7900 what RV is that? Might be worth a try?
     
    Last edited: Jan 6, 2012

Share This Page