AMD Radeon Adrenalin Edition 20.5.1 driver download & Discussion

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by Hilbert Hagedoorn, May 27, 2020.

  1. PrEzi

    PrEzi Master Guru

    Messages:
    664
    Likes Received:
    530
    GPU:
    AMD 6900XT
    I installed the driver on 1909 and then did an upgrade. Works without any issues atm.
    Have not noticed any Black Screens yet, but on the other hand I was using the Workstation a little bit less yesterday.
     
  2. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    10,575
    Likes Received:
    3,869
    GPU:
    GTX 1080ti
    You should do the upgrade and then install the driver, because following the update several aspects of the driver will no longer work and require a reinstall anyway (usually vulkan and opencl)
     
    Undying, OnnA and boombastik like this.
  3. Dekaohtoura

    Dekaohtoura Master Guru

    Messages:
    336
    Likes Received:
    44
    GPU:
    Sapphire V56 Pulse
    How did you monitor fps, core frequency etc?
     
  4. Jumy

    Jumy Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    6
    GPU:
    9700pro to 5900xt
    amd go fast in his roundup.... back to the future, getting worse so next driver acclaim +20% boost:D
    new driver = old problem with + new problem
    new card = alot problem
    but it is good to add useful services
    my next card is a matrox :eek:
     
    Last edited: May 29, 2020

  5. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,748
    Likes Received:
    520
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
    RTSS as always mate

    And factory reset install did infact fix the issue its now 220 to 250fps with 50-60 percent usage
     
    HD64G, Krteq and Dekaohtoura like this.
  6. Dekaohtoura

    Dekaohtoura Master Guru

    Messages:
    336
    Likes Received:
    44
    GPU:
    Sapphire V56 Pulse
    Good to know! Happy gaming!
     
    Passus likes this.
  7. BlitzTown

    BlitzTown Member Guru

    Messages:
    115
    Likes Received:
    17
  8. Eastcoasthandle

    Eastcoasthandle Ancient Guru

    Messages:
    2,883
    Likes Received:
    506
    GPU:
    Nitro 5700 XT
    Hmm, just as I thought. You got a couple things going on causing that stutter. I can walk you through Step 1 for now.

    The 1st one is to disable gamebarpresencewriter.exe by renaming it. However, you have to take ownership in order to do so because it's part of the OS. Bare in mind It's not associated with Gamebar or Game Mode.

    -Type Your Info in win10 search box
    -Write down the name you gave your version of win10 when you installed it
    -Go To windows/system32/gamebarpresencewriter.exe
    -Right click on it and select properties
    -Select Security Tab
    -Select Advance
    -Owner: TrustedInstaller Change <----Select Change
    -Enter the object name to Select (examples)
    ...................."Use the name you used for win10"
    -Check Name to make sure win10 Identifies it.
    ....................Caution: If you don't have a local account this will not work as you tied in to Microsoft which demotes you from admin to just a "user" access level, etc.
    -OK
    -OK again for the "Advanced Security Settings for GameBarPresenceWriter.exe
    -Select Edit for GameBarPresenceWriter.exe Properties
    -Add
    -Again add the name you used for win10
    -Check Name then Ok
    -OK again if another popup screen comes up
    -Highlight your name under Permissions For GameBarPresenceWriter.exe and below select Full Control.
    -Apply
    -Ok...ok again to exit out as needed.
    (if you want you can restore Owner back to Trusted Installer by using NT Service\TrustedInstaller)

    That's pretty much it. Now you can just go back to windows/system32/gamebarpresencewriter.exe and rename it to GamebarPresenceWriter_old.exe.
    Then Reboot the PC.

    That was Step 1. The other is to disable ASLR/CFG's that also cause stutter but that's enough for now.
    You should notice a marked improvement in smoothness when you Irace.
     
    Last edited: May 29, 2020
  9. Astyanax

    Astyanax Ancient Guru

    Messages:
    10,575
    Likes Received:
    3,869
    GPU:
    GTX 1080ti
    gamebarpresencewriter.exe doesn't cause stutter.
     
  10. Krteq

    Krteq Master Guru

    Messages:
    770
    Likes Received:
    325
    GPU:
    RX Vega 56 +64 BIOS
    Seems you have different driver installed. Yours is from January 30th with different build number than 20.5.1

    Correct 20.5.1 driver:
    [​IMG]

    Driver you have installed:
    [​IMG]
     
    Last edited: May 29, 2020
    Passus likes this.

  11. passenger

    passenger Master Guru

    Messages:
    427
    Likes Received:
    71
    GPU:
    Sapphire RX580 8GB
    Videos are to bright on RX580 while using same color space and settings like with previos drivers, so don’t know what is happening there, switching back to 20.3.1 issue is fixed.

    Also AMD Link app for iPhone is not fixed still want connect, tried all the settings with disabled Windows firewall and nothing. AMD mentioned something about amd link in release notes so I was just hopping that they got it sorted.
     
    Lipici likes this.
  12. Passus

    Passus Ancient Guru

    Messages:
    1,748
    Likes Received:
    520
    GPU:
    RX 5700 Mech OC
  13. Lipici

    Lipici Member

    Messages:
    48
    Likes Received:
    13
    GPU:
    580
    I observed this in odissey. Kassandra is white. Blasfemy. Good find out.
     
  14. Watcher

    Watcher Ancient Guru

    Messages:
    2,604
    Likes Received:
    244
    GPU:
    Gigabyte R9 380
    Updated Win 10 x64 to 2004. I Noticed a new entry in "Control Panel" , "Programs and Features" entry named "AMD Radeon Settings" with a version number of "2019.0816.1152.21357" that was installed today, May 29 2020?

    Registry location:

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\WUCCCApp]
    "DisplayIcon"="C:\\WINDOWS\\system32\\msiexec.exe"
    "DisplayName"="AMD Radeon Settings"
    "DisplayVersion"="2019.0816.1152.21357"
    "Publisher"="Advanced Micro Devices, Inc."
    "UninstallString"="\"C:\\Program Files\\AMD\\WU-CCC2\\ccc2_install\\WULaunchApp.exe\" -uninstall"

    The Following folder : C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install , contains a WUCNLog file and a WULaunchApp.exe file. The log file has the following information:

    Log file created and initiating the pcrocess...
    Starting the process..

    Checking for previous instances of CCC installed through WU.
    Check for any CN instance, installed through CIM.
    got uninstall strings in szUninstallStrings list and passing for uninstallation..
    Successfully uninstalled existing CN from WU using PerformWUCCCUninstall.
    CCC2App(64) is present in the location C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\Support64\CCC2App64.exe
    CCC2App(64) launching commanld line is "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\Support64\CCC2App64.exe" -detectionC:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\Support64
    Successfully performed "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\Support64\CCC2App64.exe" -detection
    install.ini is present in the location
    got vc package(s) to install
    got CN package(s) to install
    vc launching commanld line is "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\VC15RTx86\vcredist_x86.exe" /q /norestartC:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\
    Successfully performed "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\VC15RTx86\vcredist_x86.exe" /q /norestart
    vc launching commanld line is "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\VC15RTx64\vcredist_x64.exe" /q /norestartC:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\
    Successfully performed "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\VC15RTx64\vcredist_x64.exe" /q /norestart
    CN package launching commanld line is msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\CCCSlim\Core-Static-Net4\ccc-slim.msi" /quiet /norestart C:\WINDOWS\system32
    Successfully performed msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\CCCSlim\Core-Static-Net4\ccc-slim.msi" /quiet /norestart
    CN package launching commanld line is msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\CNext\cnext64\ccc-next64.msi" /quiet /norestart C:\WINDOWS\system32
    Successfully performed msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\CNext\cnext64\ccc-next64.msi" /quiet /norestart
    CN package launching commanld line is msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\wvr64\wvr64.msi" /quiet /norestart C:\WINDOWS\system32
    Successfully performed msiexec.exe /i "C:\Program Files\AMD\WU-CCC2\ccc2_install\CN\wvr64\wvr64.msi" /quiet /norestart
    WU64 - CN installed properly and RadeonSettings.exe is present
    Installation is completed successfully without any interruption
    Deleted CNInstalledCompletely value from registry
    got disaplay name AMD Radeon Settings
    Created WUCCCApp entry in ARP list
    Process is successfully complted. Performing clean actions and exiting
    validated CCC installation, deleting ccc flag and exiting
    Deleted CNInstalledCompletely value from registry


    I am running an older version of AMD Radeon driver software 19.20. It seems that Windows Update installed some AMD Radeon files.

    I wonder why?
     
    Last edited: May 30, 2020
  15. Supertribble

    Supertribble Master Guru

    Messages:
    869
    Likes Received:
    118
    GPU:
    1080Ti/RadVII/2070S

  16. Max

    Max Member

    Messages:
    22
    Likes Received:
    7
    GPU:
    R9 390X
    I'm fine with this drivers, no issues at all
    And now i'm free of black screens, interesting thing is that nothing has changed completely but maybe some windows updates contributed to this i dont know but they are just gone
     
    HD64G likes this.
  17. Undying

    Undying Ancient Guru

    Messages:
    15,743
    Likes Received:
    4,767
    GPU:
    Aorus RX580 XTR 8GB
    its only the benchmark. Radeon 7 outperforms XT in games.
     
  18. Supertribble

    Supertribble Master Guru

    Messages:
    869
    Likes Received:
    118
    GPU:
    1080Ti/RadVII/2070S
    more so at 4k from what i've seen. many bandwidth.

    just noticed the mem seems to be clocking higher that it's supposed to be. i left it at stock (1000mhz)but it's clocking to 1162?
     
    Last edited: May 30, 2020
    HD64G likes this.
  19. GamerBoyManuel16

    GamerBoyManuel16 Member Guru

    Messages:
    134
    Likes Received:
    66
    GPU:
    RX Vega 56 Pulse
    Did the Upgrade to 2004, was done in like 30 mins without any problems.
    Windows update showed the Information about the upcoming version but said my computer is not ready for it, so i manually downloaded the update tool

    Also no problem with 20.5.1 & Vega 56 so far, in the few games tested no performance difference to 1909
     
    Undying likes this.
  20. Watcher

    Watcher Ancient Guru

    Messages:
    2,604
    Likes Received:
    244
    GPU:
    Gigabyte R9 380
    After performing some troubleshooting, it appears that while updating to Win x64 Version 2004, the AMD settings manager was removed from the Windows installation.
    I uninstalled the recently installed Windows update AMD setting manager, re-installed the same version of the AMD display driver over the existing installation V19.6.3.
    During the re-install, I had to remove the option to install the HDMI audio driver or the installation would end indicating failure due to that package not installing. That was caused by a newer HDMI audio driver version already being installed.
    Everything is working correctly after I performed these steps.
    I was experiencing severe pauses in game play due to the Windows installation of the "AMD Radeon Settings".

    You might be asking why I am running an older version of AMD Adrenalin driver? It is the last version that allows MSI Afterburner to work correctly with my GPU and my current hardware.
    Any other AMD Adrenalin driver causes Wattman to freeze the screen and indicate that the settings had to be reset due to an unexpected error? I'm not even using Wattman so there is some driver from Wattman that is conflicting with the MSI Afterburner drivers. I have tried updating a number of times to a newer versions but have never been able to resolve the issue. If anyone knows what is causing this and what the resolution is, I would appreciate either a reply to this thread or send me a PM with the information.


     
    Last edited: May 31, 2020

Share This Page