AMD Curve Optimizer 5800X 5100Mhz

Discussion in 'Processors and motherboards AMD' started by bobnewels, Nov 12, 2020.

  1. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
    Assassin's Creed Valhalla 4K HDR 60FPS AMD 5100Mhz


    Cinbench R20 full run default settings recorded desktop Nvidia shadowplay

    Single core -656 -upto 5100Mhz
    Multi Score - 6179 -all core 4750
    Full multi AVX load -76.5°C



    Video same overclock with AMD curve optimizer showing HWinfo64 effective clocks for non believers


    PC used
    ♦ CPU - AMD 5800X With MasterLiquid Lite ML240L RGB AIO
    ♦ GPU - Nvidia RTX 3080
    ♦ RAM - G.Skill 32 GB DDR4
    ♦ Mobo - MSI MAG X570 TOMAHAWK(E7C84AMS v140)
    ♦ SSD - NVME SSD 1TB
    ♦ DSP - LG B9 65" 4K UHD HDR OLED G-Sync Over HDMI
    ♦ PSU - Antec High Current Pro 1200W
     
    Last edited: Nov 13, 2020
  2. CyberSparky

    CyberSparky Member Guru

    Messages:
    101
    Likes Received:
    58
    GPU:
    EVGA RTX 3080 XC3
    NIce! Can't wait to get my hands on one.
     
  3. SplashDown

    SplashDown Master Guru

    Messages:
    709
    Likes Received:
    110
    GPU:
    EVGA 980ti Classy
    As long as I get a bios update for my Asus 470x board I'll be grabbing one too, a 5800x.
     
  4. Lily GFX

    Lily GFX Active Member

    Messages:
    94
    Likes Received:
    83
    GPU:
    AORUS 3090 Master
    Very nice result, looking forward to try the Curve Optimizer feature too. :)
     

  5. Netherwind

    Netherwind Ancient Guru

    Messages:
    7,573
    Likes Received:
    1,490
    GPU:
    MSI 3080 Gaming X
    Wow, super impressive results! Temps and frequencies are exactly what I'd wish for.

    I've just read about the curve optimizer but what is it exactly?
     
    Valken and Lily GFX like this.
  6. Lily GFX

    Lily GFX Active Member

    Messages:
    94
    Likes Received:
    83
    GPU:
    AORUS 3090 Master
    Was curious too so I did a Google before going to sleep and
    found this explenation by elmor over at overclock net^^
    https://www.overclock.net/threads/r...izer-to-5-1-ghz-pbo-and-overclocking.1774434/

    ASUS DOS overclocking is also explained there, but it is only on the
    ASUS ROG Crosshair VIII Dark that have it at the moment I think.
    All brands/500 series (not sure about 400) motherboards should
    have Curve Optimizer I think since AMD added it with the latest AGESA.
    (Not sure but I guess they did with 1.1.0.0 Patch B or C).

    Elmor also mentioned a little about manual overclocking and possible
    FCLK/memory. :)
     
    JonasBeckman, Netherwind and Valken like this.
  7. Netherwind

    Netherwind Ancient Guru

    Messages:
    7,573
    Likes Received:
    1,490
    GPU:
    MSI 3080 Gaming X
    I read that some time earlier but honestly didn't understand what it meant until now. Quite nifty! Wonder if Gigabyte has that option. Guess I'll see once I update to the latest version. (This time it feels like I must do a "real flash" using a bootable USB and all)
     
    Lily GFX likes this.
  8. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
    Ahhh what a relief my epeen is back in tack after being question on validity of Ryzers users not knowing how to use there CPU.:D Reading the wrong clocks

    Made video for effective clock showing on this particular AMD curve overclock in multi cinebench 20

    While doing benchmarks all core hitting 4900Mhz on this overclock
    4900.png
     
    Last edited: Nov 13, 2020
    Lily GFX likes this.
  9. Lily GFX

    Lily GFX Active Member

    Messages:
    94
    Likes Received:
    83
    GPU:
    AORUS 3090 Master
    All brands will have Curve Optimizer for their 500 series motherboards
    because it is added by AMD in their Overclocking tab I think. :)
     
  10. Illyrian

    Illyrian Master Guru

    Messages:
    217
    Likes Received:
    12
    GPU:
    2080 Super
    whats the point of OC'ing so much in a game like this when the CPU usage is just over 10% ?
    Ubisoft updated Valhalla to DX12 as opposed to Odyssey and Origins which are Dx11, so it's not CPU heavy anymore, it's all GPU power now as you can see by the usage
    I also have a 5800x btw
     

  11. Netherwind

    Netherwind Ancient Guru

    Messages:
    7,573
    Likes Received:
    1,490
    GPU:
    MSI 3080 Gaming X
    Yea, that's true :) Good to know.
     
    Lily GFX likes this.
  12. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
    So let me get this straight, I am not allowed to overclock my CPU in a PC game because there is no point.
    You did not say anything about Cinebench20 so that is OK.
    Please send me a list of PC games and applications I should and should not overclock or just a CPU clock I should leave my CPU at 24/7 so I do not upset you.
    What about 4250Mhz that looks like a great number to set my CPU to.

    Some links from AMD if anyone wants to read.

    Beyond AGESA 1.1.0.0 for Ryzen 5000 Series:


    • Returning support for negative core voltage offsets (“undervolting”) with all-new AMD functionality for better frequency, voltage, and performance tweaking
    • Additional AMD optimization for performance and stability at ~2000MHz fabric clock. While not all processors are innately capable of reaching this frequency, our tuning is intended to help stabilize the overclock on capable samples2 —good luck!
    • Additional functionality tuning for benchmarking under extreme OC conditions (e.g. LN2)
    [URL unfurl="true"]https://community.amd.com/t5/gaming...ard-for-the-amd-ryzen-5000-series/ba-p/414274[/URL]



    Robert Hallock twitter

    1) Ryzen 5000 Series doesn't need a power plan. Don't expect to see one.

    2) Yes, it can clock to DDR4-4000 1:1 if you have a good sample. Upcoming AGESA work will make this easier.

    3) But you CAN tweak Ryzen perf vs. power with the Win10 Power & Sleep sider AFTER you install the chipset driver.

    4) Is the memory controller the same? YES.

    5) Do you need a new AGESA for pre-5000 Series CPUs? No. Not really. Stay on the BIOS you have.

    6) But ROBERT what about the VOLTS and the CELSIUSES. WHAT IS NORMAL?!?!!?! ROB HELP. See below.

    [URL unfurl="true"]https://pbs.twimg.com/media/EmHKqLuXIAAdJLq?format=jpg&name=large[/URL]

    7) What is the best memory to buy? TOUGH QUESTION

    8) I see this a lot: "precision boost is automatic overclocking." No. False. Wrong. Precision Boost is our boost technology. Every processor has a boost technology. But ours is unique in that X THREADS do not equal Y CLOCKS. Why? Because that is SLOW.

    [URL unfurl="true"]https://pbs.twimg.com/media/EmHS-6QW0AEFA7N?format=jpg&name=large[/URL]

    9) But Robert, where is undervolting? Answer: IT'S GONE. j/k. Temporarily gone for 5000 series. It'll be back in an upcoming AGESA with new functionality. upload_2020-11-17_10-49-15.gif It's gonna be HYPE. Y'aint never seen undervolting quite like this.
     
    Lily GFX likes this.
  13. BoxChevy

    BoxChevy Active Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    16
    GPU:
    EVGA 2080TI
    what overlay are you using, is that fpsmonitor?
     
  14. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
    MSI Afterburner ,check out the MSI Afterburner section. The creator has videos posted and he is a moderator here also. He is very helpful to those who ask genuine questions.
    Alexey Nicolaychuk(AKA unwinder) his tutorials on youtube.https://www.youtube.com/channel/UCxiprKylFVUB-Zx2CJHc5sg
     
  15. BoxChevy

    BoxChevy Active Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    16
    GPU:
    EVGA 2080TI
    Wow I stopped using it because it was behind fps monitor in customization I might need to check it out again. Would you mind sharing your setup file?
     
    Last edited: Nov 20, 2020 at 11:03 PM

  16. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
  17. BoxChevy

    BoxChevy Active Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    16
    GPU:
    EVGA 2080TI
    Thanks for taking the time to set this up, the editor is very similar to the program I have been using so Im having no problems with the function. Only one I cant figure out how to get going is min avg max and time played what data sources are you pulling that from?
     
  18. bobnewels

    bobnewels Member

    Messages:
    32
    Likes Received:
    26
    GPU:
    RTX 3080
    I have been asked over hundred times for OSD,so I did quick guide for people to get up and running. Hopes this help you out

    Time-<BTIME>
    Framerate Max-<G=Framerate Max,-2,-2,1,0,300,28>
    Framerate Average-<G=Framerate Avg,-2,-2,1,0,300,28>
    Framerate min- Min\n<FRMIN> You can remove the /n

    Can be used in MSI configs also

    [## Tags, variables ##]
    # <C> ------- color:
    # <Cn=yyxxxxxx> -> <Cn>
    # n ----------------- index number
    # yy ---------------- alfa canal in hex
    # xxxxxx ------------ color in hex
    # <B=x,y> --- background
    # <S> ------- text size in %:
    # <Sn=50> ----------- superscript (íàäñòðî÷íûé);
    # <Sn=-50> ---------- subscript (ïîäñòðî÷íûé).
    # <A> ------- text alignment:
    # <An=10> ----------- 10 symbols, left;
    # <An=-10> ---------- 10 symbols, right.
    # <P=x,y> --- position in pixels:
    # x ----------------- horizontal;
    # y ----------------- vertical.
    # <APP> ----- used API ("VULKAN","OGL","D3D*")
    # <FR> ------ FrameRate
    # <FRMIN>, <FRAVG>, <FRMAX>,
    # <FR10L>, <FR01L>
    # <FT> ------ FrameTime
    # <OBJ> ----- ?
    #
    # \n -------- line break (ïåðåíîñ ñòðîêè)
    # \b -------- new column
    # \t -------- indent (îòñòóï)
    # \r -------- ?
    #
    # %CPU%, %FullCPU%, %RAM%, %GPU%, %FullGPU%, %Driver%, %Time%
    # %FRAMETIME%, %FRAMERATE%,
     
    BoxChevy likes this.
  19. Netherwind

    Netherwind Ancient Guru

    Messages:
    7,573
    Likes Received:
    1,490
    GPU:
    MSI 3080 Gaming X
    I still have one :) Even when I'm on the 5900X. Should I switch over to Windows Balanced?
     
  20. BoxChevy

    BoxChevy Active Member

    Messages:
    69
    Likes Received:
    16
    GPU:
    EVGA 2080TI
    Thanks for this I found some but not all of these, I'm not getting any info though for min avg max or time played, is that aida64 info?

    Nether wind, yes AMD stated windows balance is best
     

Share This Page