AMD Catalyst 14.12 Omega WHQL (14.501.1003.0 November 20)

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by shadow_craft, Dec 9, 2014.

  1. PieEyedPiper

    PieEyedPiper Master Guru

    Messages:
    624
    Likes Received:
    10
    GPU:
    RX 580
    One word: NEAT!
    I want to try and put something like that together.

    As for my timings, I will literally have to scour through the backwards facing hex again to tell you. But essentially, I borrowed from a few of the mining guys and changed a couple bits to better suit my needs (gaming vs. crypto hashing). I do know for sure that it is awfully close to the stock timings that already exist in the bios, it's just that I've tuned them to work for 1500MHz instead of 300 or whatever the fastest strap is. I did require an extra .05v on vram to make stable.

    EDIT: mmm! http://www.overclock.net/t/1530583/fta-frame-time-analyzer-v1-0-1-supports-bf4-civ-be-da-i
     
    Last edited: Jan 8, 2015
  2. snip3r_3

    snip3r_3 Ancient Guru

    Messages:
    2,983
    Likes Received:
    0
    GPU:
    1070
    Yep just use the tool, its super fast! Ah, I probably won't try to bother with the timings then, I remember reading about that a long time ago and it was a massive pain to test stability for.
     
  3. the9quad

    the9quad Master Guru

    Messages:
    855
    Likes Received:
    4
    GPU:
    1080ti MSI Gaming-X
    There is another tool just like this that provides additional information and some prettier graphs. I use both tools.

    It is called FLA calculator

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    it's actually two tools, one is the calculator that gives you basic functionality like FTA, and another tool called presenter where you can pretty up your graphs and tweak them to look professional.

    he also released another program called bench studio that looks absolutely amazing.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZTHbGSiQGnY
     
    Last edited: Jan 9, 2015
  4. DiceAir

    DiceAir Maha Guru

    Messages:
    1,368
    Likes Received:
    15
    GPU:
    Galax 980 ti HOF
    What resolution?
     

  5. signex

    signex Ancient Guru

    Messages:
    8,823
    Likes Received:
    176
    GPU:
    Asus TUF RTX 3080
    1920x1200
     
  6. lycanwrath

    lycanwrath Member Guru

    Messages:
    124
    Likes Received:
    11
    GPU:
    AMD RX480 8GB ref
    No issue for me either with Single R9 280X on Mantle (BF4)
     
  7. DiceAir

    DiceAir Maha Guru

    Messages:
    1,368
    Likes Received:
    15
    GPU:
    Galax 980 ti HOF
    exactly. on 2560x1440 you need more vram so then i sit with the issue. I tried completely new os install and same issue
     
  8. RzrTrek

    RzrTrek Ancient Guru

    Messages:
    2,550
    Likes Received:
    740
    GPU:
    RX 580 ♥ MESA 22.1
    I don't know what's up with these drivers (all source games have been running great without any issues for a month).

    ARMA 3 on the other hand white screens (freezes) after about two-six hours of gameplay before all textures turn white no matter my graphical settings.

    https://imgur.com/a/Crwix
     
    Last edited: Jan 10, 2015
  9. Octopuss

    Octopuss Master Guru

    Messages:
    866
    Likes Received:
    72
    GPU:
    -
    I think the black screens problems are unrelated to drivers.
    I experienced my first black screen WHILE PLAYING a game today. I was playing BF4 and all of a sudden my FPS went to hell, and GPU usage to 0%, and then adios. Then the entire PC became completely unresponsive. Not frozen, but I couldn't do anything but hard reset.

    This is with 14.4 Catalyst. I am starting to think R9 290/x is bugged piece of **** hardware really.
     
  10. haz_mat

    haz_mat Master Guru

    Messages:
    243
    Likes Received:
    1
    GPU:
    1070 FE
    I picked up a new Gigabyte 290x on sale last week for $300, its running great so far on the Omega drivers. The only issues I've seen were when I was finding the overclock limits - random blank frames or a frame with an artifact pattern. Crashes entirely if pushed too far, but no surprise there. Seems stable at 1150/1380 core/mem. Core temps in the 70s most of the time, yeah this thing definitely puts out some heat but my HAF-XM is up to the job.

    One of my VRM temps is typically 10c higher than the other, but its still reasonable under load. 82c on the first vrm is about the highest Ive seen under BF4. Furmark shot the temp on the first vrm to 90 so fast that I killed the app. I checked the heatsink, seems secure but I'd rather not remount unless it becomes a problem. The weird part is the VRM with the high peak temp also has the lower idle temp :confused:

    At 1180 core it can hit 5515 in firestrike extreme, but its not completely stable at that speed. Scores 5300 at the stable 1150/1380 speeds.

    VSR works great in Starcraft 2 and DOTA (downscaling 2560x1600 to 1920x1200). I can finally run the Witcher 2 with everything max'd except ubersampling and keep 60fps with vsync :) - VSR in the Witcher cant keep 60 all the time so I hope we will see an option for something closer to a 25% oversample instead of the current 50% available to me.

    BF4 @ 1920x1200 with everything ultra, 2xMSAA, and 120% resolution scale holds 60/vsync'd except for a few specific map areas on 64 player. On Siege of shanghai 64 conquest many areas stutter considerably when the viewport is pointed towards the center of the map. My friend sees the same problem on his 4790k + dual 7970s, and I think its been like this since the game was released.

    No complaints for my first week with this new card. Yep, its hot alright. Like hot buttery frames pouring from my monitor, melting my eyeballs and scalding their sockets. :eek:c:
     

  11. Pixel format again does not stick in these drivers... Also I agree about the rare artefacts.
     
  12. Rich_Guy

    Rich_Guy Ancient Guru

    Messages:
    12,764
    Likes Received:
    732
    GPU:
    MSI 2070S X-Trio
    Black screens aren't related to the drivers, as Nvidias 9 series get them as well.
     
  13. Octopuss

    Octopuss Master Guru

    Messages:
    866
    Likes Received:
    72
    GPU:
    -
    What are they related to, and which black screens do you mean anyway? There are two types as far as I can tell.
     
  14. Rich_Guy

    Rich_Guy Ancient Guru

    Messages:
    12,764
    Likes Received:
    732
    GPU:
    MSI 2070S X-Trio
    Not sure, could be hardware, as lots of people have RMA'd their cards for new ones, which has sorted it.
     
  15. The Mac

    The Mac Ancient Guru

    Messages:
    4,404
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire R9-290 Vapor-X
    Most of them are memory releated. Poor voltage controllers.

    adding 25mv seems to fix a great majority of them.
     

  16. Sueisfine

    Sueisfine New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ASUS Strix GTX960 2GB
    Hey guys, just a quick question.

    I have a 6950 and recently installed 14.12.

    I was wondering if anyone here also plays ESO with 14.12. I'm asking because I started seeing some texture corruption appear for just a second before everything goes back to normal. It can happen anywhere in the game, no pattern. Saw it inside Elden's Hollow, Cyrodiil, etc.

    Being playing since beta and never had any issues. Can't be overheating since temps are maxing way below 60º.

    Can it be the drivers? Didn't notice any issues with previous drivers.

    Just wanted to know if anyone else got this issue.

    Thanks a lot for your time!
     
  17. MSIOCGenie

    MSIOCGenie Member

    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x 280X
    I'm still having a lot of issues with 280X crossfire in BF4. A singe card works great, but in crossfire, I have extreme drops with Mantle, and with DX my CPU bottlenecks like crazy.

    Anyway, how's crossfire support for Far Cry 4 and Sleeping Dogs Definite Edition coming along? Also, regarding VSR for GCN 1.0, could we get an ETA? Like, which quarter of this year, or perhaps which half of it?

    Thanks
     
  18. jaju123

    jaju123 Master Guru

    Messages:
    355
    Likes Received:
    3
    GPU:
    2x AMD R9 290 Crossfire
    Far Cry 4 Crossfire flickering was fixed with update 1.6 or 1.5, but if you have that version of the game you can use AFR friendly mode now and have working Xfire, but SMAA becomes weird and you have to turn that off and use MSAA or no AA instead.
     
  19. signex

    signex Ancient Guru

    Messages:
    8,823
    Likes Received:
    176
    GPU:
    Asus TUF RTX 3080
    I thought VSR isn't coming to GCN 1.0 cards?
     
  20. MacT

    MacT Member Guru

    Messages:
    184
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2 x Sapphire HD 7970 OC
    Have you ever deleted the 2 MantlePipelineCache files?

    Since you say that one card works great, when dropping in the second card (or enabling second card) you should be deleting these 2 files before restarting game. These files are initially created at first game start using the current GPU configuration and Mantle version. When you then change GPU configuration and/or mantle version, then there may be incompatibilities/inconsistencies encountered when your new config/mantle version loads using these cached files created under your old configuration.

    Files are found in your Documents / Battlefield 4 / cache folder.
     

Share This Page