AMD Catalyst 14.1 BETA 1.6 (13.350.1005.0 January 31)

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by asder00, Feb 2, 2014.

Tags:
  1. pereprimus

    pereprimus Member

    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    GPU:
    gigabyte r9-290x oc
    Well i have 2 sets of 8g ram, one is in my computer the other is in another one, i installed this driver when 8 gb then for testing i put the other 8. Gb to make 16 (as some people say that a lot of ram is used with mantle) then i did the bench again and surprise i lost 15 fps, i tried to launch tomb raider's bench and it crashed (with 8 GB it didn't) so i did a clean install again (with16Gb ) and i got back my perf and tomb raider doesn't crash anymore
     
    Last edited: Feb 2, 2014
  2. Same thing happened to me, same solution, just hit default and colors did back to normal. Thank you (never had this problem before).
     
  3. Bogeyx

    Bogeyx Active Member

    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2070 RTX @ 2050Mhz
    Had the same issue with every driver >13.10.
    But 14.1 fixed it for me. Have you done a clean install?
     
  4. Elite3540

    Elite3540 Master Guru

    Messages:
    668
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 970 GAMING 4G OC
    Thanks! :^)
     

  5. putino

    putino Active Member

    Messages:
    68
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x AMD Radeon 8970M / 4gb
    Map - Lancan Dam - Conquest Large 64 players

    Huge stuttering sometime (especially while in presence of smoke), still a very high perfomance

    FPS
    Minimum: 1.6 fps
    Maximum: 197 fps
    Average: 90 fps

    GPU/CPU load

    [​IMG]

    FPS Graph

    [​IMG]

    From my graphs it's very clear that everytime I stuttered, it was due from a CPU load spike.
     
  6. haz_mat

    haz_mat Master Guru

    Messages:
    243
    Likes Received:
    1
    GPU:
    1070 FE
    Not a bad driver for Mantle's arrival on the scene. I was able to play through several round of BF4 last night with only a few issues.

    For the most part the framerate was stable and fluid - input lag seems reduced too (a very welcome improvement for a shooter game). There were a few stutters when moving around the map, I figure it is similar to the load stutter we've seen in the past and will likely be addressed in the coming updates.

    That being said, I did roll back to 13.12. I had a couple CTDs and even a black screen freeze, and a black screen with the game still playing (i could hear the audio). A friend of mine was also having issues with other games (Hearthstone) freezing, crashing, or rebooting the driver. So it still has some rough edges to be ironed out.

    Overall, I give it a thumbs up. This debut could have been a LOT worse. I'm surprised that it ran as well as it did considering how new all this is. If they can get the nasty crashes cleaned up and eliminate the load stutter then I will certainly use Mantle over DX simply because less input lag is awesome in the era of deferred renderers.
     
  7. Alph4Dawg

    Alph4Dawg Member Guru

    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire R9 280X Vapor OC
    Reporting back, BF4 keeps crashing for an unknown reason.
    Anyone else having 'Battlefield 4 has stopped working' issue with BF4 x64 + Mantle enabled?
     
  8. connos

    connos Maha Guru

    Messages:
    1,248
    Likes Received:
    50
    GPU:
    AMD 5700XT
    Very good performance here. Much smoother and a few fps up. Finish a couple of rounds no problem very stable, all large conquest. A few cpu spikes here and there.
     
  9. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    9,737
    Likes Received:
    3,622
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    Yesterday I tested Mantle and it had a stutter.. today I am testing again and it seems to have no stutter.. very odd.. I haven't changed anything.

    The only thing I've done since yesterday is turn off my computer, and then turn it on again this morning.

    Going to try some FPS tests.
     
  10. Espionage724

    Espionage724 Guest

    I recall seeing in some press article about these drivers, and one of them mentioned a chipset driver set (14.1) also being included. Any chance for a link to these?
     

  11. Extraordinary

    Extraordinary Ancient Guru

    Messages:
    19,562
    Likes Received:
    1,627
    GPU:
    ROG Strix 1080 OC
    Yesterday I had 100+ FPS in BF4, today same part of the game, 40FPS, all I did was shutdown > boot up too (Mantle)
     
  12. The Mac

    The Mac Ancient Guru

    Messages:
    4,404
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire R9-290 Vapor-X
    someone said in another forum, said if you dont install as admin, it will screw something up on reboot.
     
  13. jpcc

    jpcc Member

    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus R7-260X 2GB
    might be relevant, i dont know:

    Directx 11.1: 1920x1080 (Internal 1920x1080), Job Threads = 2
    Mantle: 1918x1078 (Internal 1918x1078), Job Threads = 3

    you guys seen this?
     
  14. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    9,737
    Likes Received:
    3,622
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    I've been testing on test range.. I know not the best way to test it. Just watching fps while looking down at ground while flying in circles around the island in little bird.

    In DirectX the fps is above 60 and sits around 68-90

    In Mantle the fps is about 70 and sits around 80-95

    Both DirectX and Mantle go above 100 sometimes, it really depends on what is being rendered.. but I can see that Mantle goes higher than DirectX more often for me.

    So it feels like the min fps is much more consistent on Mantle

    I am not experiencing the stutter that I was getting yesterday... which is really strange because I tried a few times yesterday with mantle and was getting very noticeable stutter.

    I really need to do some multiplayer tests but I am unable to at the moment.
     
  15. MikeMK

    MikeMK Ancient Guru

    Messages:
    11,121
    Likes Received:
    95
    GPU:
    Nvidia RTX 3090
    Just installed these and tested a little in BF4. Certainly getting around 10% performance increase at 2560x1440, so pretty pleased. Definately feels smoother than DX too. Not a bad start!
     

  16. Zarich

    Zarich Member Guru

    Messages:
    159
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Galaxy GC 670
    Can some of you do IQ screenshots mantle on and mantle off?
     
  17. sovietwarbear

    sovietwarbear Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1070 2012/9100
    hi

    do i need turn Mantle onlye in game on or is there some thing in CC center to ?
     
  18. shadow_craft

    shadow_craft Member Guru

    Messages:
    189
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ASUS StiX OC 1070
    Mantle seems to have better effects in BF4

    It seems there is something different about the lighting, shadows, smoke effects, even the grass seems to pop out more.
     
  19. Extraordinary

    Extraordinary Ancient Guru

    Messages:
    19,562
    Likes Received:
    1,627
    GPU:
    ROG Strix 1080 OC
    Just the game
     
  20. KissSh0t

    KissSh0t Ancient Guru

    Messages:
    9,737
    Likes Received:
    3,622
    GPU:
    ASUS RX 470 Strix
    Turn Mantle on in the game.. exit game.. go back into game and Mantle will be active.
     

Share This Page