AMD Catalyst 14.1 BETA 1.6 (13.350.1005.0 January 31)

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by asder00, Feb 2, 2014.

Tags:
  1. robertmor52

    robertmor52 Master Guru

    Messages:
    220
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1070 Gaming G1
    There should be an option in the graphics menu (the first one) that lets you select the API...

    BTW... how can I be sure mi IGP is disabled??...in CPUz/GPUz I have only the 7950 but I dont know if that sure enough...
     
  2. gexxy lord

    gexxy lord Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    GPU:
    r9 280x
    ingame? for api selection? thnkz will look.
     
  3. Deathchild

    Deathchild Ancient Guru

    Messages:
    3,970
    Likes Received:
    2
    GPU:
    -
    Renderer: DX11 or Mantle, in video settings on the top left side.

    Robertmor do it in BIOS.
     
  4. Deathchild

    Deathchild Ancient Guru

    Messages:
    3,970
    Likes Received:
    2
    GPU:
    -
    IQ is the same, it's the brightness that is the problem right now but that is on DICE's side. They'll be fixing it soon enough hopefully.
     
    Last edited: Feb 2, 2014

  5. Civrock

    Civrock Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Gigabyte 970 G1 Gaming
    I was able to correct the brightness/contrast issue by resetting my display profile via Color Management in the Windows settings. It seems to change each reboot since installing 14.1, requiring re-application of my custom display profile (ASUS VG248QE).
     
  6. squirrel007

    squirrel007 Master Guru

    Messages:
    421
    Likes Received:
    2
    GPU:
    XFX RX 480
    Anybody else have a memory leak problem while playing BF4? I was starting to get only a few frames per second so I alt-tabbed and opened up afterburner to see what was going on. The video card memory was completely full. So was the ram and pagefile.

    Is this a problem with the game or the drivers?
     
  7. yasamoka

    yasamoka Ancient Guru

    Messages:
    4,856
    Likes Received:
    246
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC
    Screenshots.
     
  8. robertmor52

    robertmor52 Master Guru

    Messages:
    220
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 1070 Gaming G1
    Yeah!!, I did it long time ago so it should be disabled but just to be sure I wondered if there is any app that can tell you its disabled.

    I can confirm now that all the stutters are because of the brutal jerks of the CPU...maybe you guys with nice perf is due to a better CPU, I dont know...
     
  9. gexxy lord

    gexxy lord Member

    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    GPU:
    r9 280x
    runs like butter,,,i only have one monitor everything on ultra and mantle enabled runs great so far thnkz guys for your help.
     
  10. zer0_c0ol

    zer0_c0ol Ancient Guru

    Messages:
    2,976
    Likes Received:
    0
    GPU:
    FuryX cf
    the gamma bug in mantle bf4 is from amd side i hope it will be corrected soon
     

  11. Deathchild

    Deathchild Ancient Guru

    Messages:
    3,970
    Likes Received:
    2
    GPU:
    -
    Maybe your overclock is unstable or something? I dunno man, mantle enabled it utilizes the cores much more. And yes mantle rocks.. the performance improvement and consistent framerate is ****ing awesome.

    Robertmor try without OC on cpu. And make sure you did a CLEAN driver install for the 14.1 drivers.

    It's not AMDs side, it's a bug on DICE's side, confirmed.
     
    Last edited: Feb 2, 2014
  12. yasamoka

    yasamoka Ancient Guru

    Messages:
    4,856
    Likes Received:
    246
    GPU:
    EVGA GTX 1080Ti SC
    Game does not override color profiles and the brightness slider does not touch the color profile. Didn't seem to me like there were any brightness differences, but if there were, you can probably adjust the brightness slider without loss, since the transformations are done in-game (in software) and not loaded into the graphics card gamma table.
     
  13. Alph4Dawg

    Alph4Dawg Member Guru

    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire R9 280X Vapor OC
    Been playing whole day, good and neat performance boost.
    Now all of a sudden 'Battlefield 4 has stopped working' 7 times in a row.
    Also there's FPS drop where FPS drops to 4-5 for a split second at least once up to two times per round.
     
  14. ArgonV

    ArgonV Master Guru

    Messages:
    371
    Likes Received:
    1
    GPU:
    AMD XFX R9 295x2
    Can any of you gents confirm that OpenGL is indeed working? The Minecraft screenies worry me, and I have a lot of legacy OpenGL games I still play...
     
  15. putino

    putino Active Member

    Messages:
    68
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x AMD Radeon 8970M / 4gb
    Hello all, I'm using LeekM modded driver. These are my complete results of Star Swarm benchmark. I think they're very interesting because it's one of the first laptop benchmark at all.

    My configuration

    Scenario Follow - Extreme

    DirectX results

    Mantle results

    That's a 27.59% perfomance gain!

    Scenario Attract - Extreme

    DirectX results

    Mantle results

    That's a 77.54% perfomance gain!

    Scenario RTS - Extreme

    DirectX results

    Mantle results

    That's a staggering 185.56% perfomance gain!

    Scenario SHMUP - Extreme

    DirectX results

    Mantle results

    That's a 67.78% performance gain!

    Average perfomance gain in Star Swarm benchmark using Mantle over DirectX is: 89.62%!

    What else to do after these numbers? Just WOW!
     

  16. Deathchild

    Deathchild Ancient Guru

    Messages:
    3,970
    Likes Received:
    2
    GPU:
    -
    There's some minecraft fix or something, have you looked that up? (If you even have that issue? :D)

    Nice numbers putino, thanks for the post. :D
     
  17. romul

    romul Master Guru

    Messages:
    340
    Likes Received:
    9
    GPU:
    MSI RTX 2070 Super
    well I have better image quality and higher performance with directx and not mantle...
    also with MSAA on x4 I have locked 30 fps with mantle and 60 with directx
     
  18. tensai28

    tensai28 Maha Guru

    Messages:
    1,416
    Likes Received:
    366
    GPU:
    2080ti MSI X TRIO
    My setup doesn't seem to like these drivers. Lost 10fps on tomb raiders minimum fps and bf4 stutters like crazy even on directx. Reverted back to 13.11 beta 9.5 which is and still is the best performing driver for my setup until now. I had high hopes for mantle since it was designed with my exact setup in mind but we'll see if they improve anything down the road.
     
  19. G-lad21

    G-lad21 Master Guru

    Messages:
    270
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA 1070@ACX3.0
    i have massive fps drops on BF4!!! when it smooth its definetly smoother than last drivers but every couple secs i get an fps drops!!!
     
  20. romul

    romul Master Guru

    Messages:
    340
    Likes Received:
    9
    GPU:
    MSI RTX 2070 Super
    right now mantle performs like **** and image quality is ****
    directx forever!!!
    at least on my setup
     

Share This Page