ambient occlusion not working ?

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce Drivers Section' started by ginj, May 9, 2009.

  1. ginj

    ginj Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA gtx470
    ok i tried to enable AO with cod4 and codWaW with the new 185.85 WHQL drivers, but it doesnt seems to work.
    i took screen shots, compared them and there is absolutely NO changes.
    with the beta 185.68 it was the same thing either.

    thats why i wonder if there are some other settings we need to change for AO to work ?
    maybe some ingame settings or in the nvidia CP ?

    i dont get why it wouldnt work, im on vista 32bit btw, and yes, i got AO turned on for cod in the CP, or is there something im missing ? or its sounds like a hardware problem ?

    any help/advices would be greatly appreciated as i really wanna try this feature.
     
  2. TheHunter

    TheHunter Banned

    Messages:
    13,408
    Likes Received:
    1
    GPU:
    MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
    try nhancer 2.5.1 and then enable it by profile, you will see it AO is not ticked, only supported and the right AO profile selected now enable it completely.
     
  3. ginj

    ginj Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA gtx470
    i tried with nHancer 2.5.1
    with AO ticked on cod4 profile

    still no changes

    i dont get it, i may have some ingame settings that may interfere with this AO ?
    im lost
     
  4. BababooeyHTJ

    BababooeyHTJ Member Guru

    Messages:
    139
    Likes Received:
    0
    GPU:
    7950 crossfire
    Works for me with Far Cry 2. I'll give CODWAW a shot later.
     

  5. OniKeaton

    OniKeaton Member Guru

    Messages:
    137
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 295 OC
    I had the same problem. Try uninstalling and reinstalling your drivers and see if that helps.
     
  6. Hog54

    Hog54 Maha Guru

    Messages:
    1,152
    Likes Received:
    29
    GPU:
    Asus Tuf RTX 3070
    AO isnt even worth turning on.I lose between 75-100 fps with it on in cod4 and codwaw.:mad:
     
  7. ricardonuno1980

    ricardonuno1980 Banned

    Messages:
    4,407
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 780Ti Classified :D
    it's normal because AO is much heavier than AA or TAA. ;)
    I got same drop fps. :)

    Recommend for AO: gtx280 or new chip gt300 or better! :)
     
  8. Darren Hodgson

    Darren Hodgson Ancient Guru

    Messages:
    16,006
    Likes Received:
    528
    GPU:
    EVGA GTX 1080 Ti SC2
    Ambient Occlusion is a waste of time IMO as the visual difference is only slight while you're playing yet the framerate penalty is often severe. I can't say I've really noticed AO in-game at all and to appreciate the differences you tend to have to stare at comparison screenshots with the effect on and off, and quickly switch between them!
     
  9. ginj

    ginj Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA gtx470
    still no changes
    i can post the ss if u wanna see, but as its exactly the same, ...
    what the hell is wrong ?

    i can agree it may be a waste of time, as it will drop my fps too much, but if it doesnt work, there must be something wrong with the card, the drivers, the way those are installed, or something else
    also i dont have the CP in the taskbar on this vista 32bit, im not sure its normal or not as im new to vista and its a fresh install.
    but i have the nvidia CP in the windows control panel.
     
    Last edited: May 12, 2009
  10. Mchart

    Mchart Master Guru

    Messages:
    435
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA GTX470
    Only games i've noticed AO in are the source engine games - But thats because the engine is getting dated now to begin with. Most other games, it's a complete waste.
     

  11. Fguillotine

    Fguillotine Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Xfx Gtx 285
    i thought AO only works with dx10 games. Maybe i'm wrong...
     
  12. Brian the King

    Brian the King Maha Guru

    Messages:
    1,300
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA GTX 1080 SC
  13. H.A.M.mer

    H.A.M.mer Member

    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Matrix HD7970
    If AO is activated correcly additional shadows will show up which are quite nice (to my mind for example in Left 4 Dead).

    For some reason AO does only work on my system if I activate it in the nvidia control panel under the global settings. If I use nhancer or the nvidia panel and try to turn AO on via the single game profiles it does not show up in the game.

    Perhaps this helps.

    H.A.M.mer
     
  14. Pill Monster

    Pill Monster Banned

    Messages:
    25,216
    Likes Received:
    8
    GPU:
    7950 Vapor-X 1100/1500
    You need to enable the "override predefined settings" option.

    Don't stress about it the NCP is broken anyway with this set. I don't trust NCP anyway.
     
    Last edited: May 13, 2009
  15. ginj

    ginj Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA gtx470
    i tried that, without success :(

    also tried and still no success :( :( :(
     

  16. DarthRevan

    DarthRevan New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG GTX280 OC
    I´m having the exactly same problem here. I had and old 185.xx (beta) installed (it had AO, but the options had been already removed, I could choose only between on and off, as it is now). Today I installed 185.85, thinking the AO would work, as it isn´t beta anymore. I took some Counter Strike Source screenshots (with it on and off under global settings) and they were THE SAME! I know it drops perfomance, but my rig is very powerful and the source engine isn´t very heavy, and the games I most play are TF2, CSS, HL2DM, etc. Help Please.
     
  17. barwell1992

    barwell1992 Ancient Guru

    Messages:
    3,728
    Likes Received:
    0
    GPU:
    ASUS gtx560ti on T260HD
    AO only works with AA disabled
     
  18. DarthRevan

    DarthRevan New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG GTX280 OC
    Are you sure? Why?
     
  19. UnclePappi

    UnclePappi Banned

    Messages:
    5,086
    Likes Received:
    1
    GPU:
    Asus 680 2gb 1250mhz
    I think AO for shadows is the equivalent of HDR for lighting. Agree?
     
  20. DarthRevan

    DarthRevan New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    GPU:
    BFG GTX280 OC
    We can use HDR with AA now :puke2:
     

Share This Page