Afterburner and Windows 7 SP1 Incompatible cause DX9 Crashing

Discussion in 'MSI AfterBurner Overclock Application Discussion' started by grooveriding, Feb 23, 2011.

  1. grooveriding

    grooveriding New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 480 Tri-SLI
    Hi folks.

    After upgrading to Windows 7 SP1 if I have afterburner 2.0 running and try to load a DX9 game it causes the game to crash. DX10 & DX11 games work fine. Unloading afterburner allows DX9 games to again load.

    This only occurred after the update to SP1 on Win 7 64bit.

    If you run into a similar issue after the upgrade, unload afterburner.

    Cheers

    Edit: Installing the beta corrected the issue

    http://downloads.guru3d.com/Afterburner-2.1.0-Beta-7-download-2604.html
     
    Last edited: Feb 23, 2011
  2. Ins1ght

    Ins1ght Member

    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 770
    you are correct! I just found out the same problem cheers!
     
  3. cloudwu

    cloudwu New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Msi HD6950
    but i still got this problem with msi afterburner 2.1.0 beta 7
    after close afterburner 2.1.0 beta 7, the directx 9 game works...
     
  4. pasanen

    pasanen Member

    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Inno3D GTX 980
    Doesn't seem to be universal. I upgraded to SP1 last night (x64) and played the DA2 demo in DX9 (since the DX11 looked equally crap and more than halved my framerate) and didn't experience any issues. CoD BO also seemed to work. Those two titles I've played so far after installing SP1.
     

  5. SlazsH

    SlazsH Active Member

    Messages:
    76
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    Last edited: Feb 23, 2011
  6. cloudwu

    cloudwu New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Msi HD6950
  7. SlazsH

    SlazsH Active Member

    Messages:
    76
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    What drivers are you using? Did you try to reinstall drivers?
    What games are you having problems with?
     
  8. TwOzCaR

    TwOzCaR Banned

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GeForce GTX 580
    i can confirm, yes new SP1 on 64bit crashes CSS and L4D2, unwinder will probably make a patch =p so we just need to wait
     
  9. TwOzCaR

    TwOzCaR Banned

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GeForce GTX 580
    and Update for Windows 7 for x64-based Systems (KB2488113) dosen't fix it =/
     
  10. pasanen

    pasanen Member

    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Inno3D GTX 980

  11. TwOzCaR

    TwOzCaR Banned

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI GeForce GTX 580
    Last edited: Feb 23, 2011
  12. jabloomf

    jabloomf Master Guru

    Messages:
    307
    Likes Received:
    0
    GPU:
    EVGA GTX 580
    The problem may not be "universal", but it seems pretty common, mostly the collision of MSI Afterburner 2.0 stable & Win 7 x64 SP1. Installing the MSI Afterburner 2.1 beta 7 twice, fixes it for some reason, at least for me.
     
  13. Darren Hodgson

    Darren Hodgson Ancient Guru

    Messages:
    14,929
    Likes Received:
    4
    GPU:
    EVGA GTX 1080 Ti SC2
    I had problems with DX9 games only crashing post-SP1 a few weeks back even though DX10/11 ones ran fine. I tried installing SP1 twice but each time had to uninstall it. I'm running Afterburner 2.1.0 Beta 7 and D3DOverrider.

    The third time I installed it, after several Windows Updates (including v8 of the System Update Readiness Tool) I was able to play all games including DX9 ones with no problems at all post-SP1 install. Afterburner doesn't seem to be causing any issues for me as I use with every game I play. Don't really know what caused the issue original on my PC but I suspect one of the Windows Updates fixed everything. Or maybe it's because I'm using newer v266.77 WHQL drivers.
     

Share This Page