850 EVO 5 min delay SSD or GFE.

Discussion in 'SSD and HDD storage' started by BadDriver, Aug 21, 2015.

  1. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    Sinds i own a samsungs SSD 850 EVO and 840 EVO i have every other day a delay of 5 min for programs to start after pc start and after windows loads.

    This only happens at the 1st start.

    When i start a program or game noting happens but the program will start after 5 min.
    Even if i shut down the pc, the pc shuts down after 5 min.

    The only program that works is the browser.

    Do more people have this???

    I always thought it was the SSD but i also have problems with Nvidia GFE.

    GFE is messing with the internet connection and makes games crash and programms that use the internet slow down.

    Uninstalling GFE and everthing is back to normal BF4 doesnt crash anymore with "your connection to the server timed out"

    Now i think also that the 5 min start delay of programms commes from Nvidia geforce experience.

    Or does the 840 EVO still gives use problems?

    I will test this now and report back later.


    C: drive 850 evo.

    http://i.imgur.com/nTekjr3.png

    http://i.imgur.com/6ifiOQS.png

    D: drive 840 evo.

    http://i.imgur.com/bcWISVY.png

    http://i.imgur.com/AyYUaS0.png
     
    Last edited: Aug 21, 2015
  2. Vipu2

    Vipu2 Master Guru

    Messages:
    552
    Likes Received:
    8
    GPU:
    1070ti
    850 EVO here, 0 problems.
     
  3. joey79

    joey79 Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX780
    The Screenshots are fine. Only some Power Losses. This happens when you cut the power to the PC before it was properly shut down.
     
  4. nhlkoho

    nhlkoho Ancient Guru

    Messages:
    7,758
    Likes Received:
    364
    GPU:
    RTX 2080ti FE
    I have an 850 and 840 and GFE installed and no issues.
     

  5. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    After a full week of testing i came with the following results.

    BF4 is crashing with "your connection to the server timed out"
    This problem is caused by nvidia geforce experience and Asus network icontrol. (conflict)

    The 5 min delay, i am still testing that.

    Report back later.
     
    Last edited: Aug 30, 2015
  6. Barry J

    Barry J Ancient Guru

    Messages:
    2,780
    Likes Received:
    128
    GPU:
    RTX2080 TRIO Super
    1x 850 evo 250gb OS
    4x 840 evo 250gb
    1x crucial 250gb

    I am getting no problems
     
  7. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    Do u have samsung magician installed??
     
  8. Barry J

    Barry J Ancient Guru

    Messages:
    2,780
    Likes Received:
    128
    GPU:
    RTX2080 TRIO Super
    Magician installed and GFE
     
  9. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    I was thinking that the 5 min delay also commes from Asus AI suite II. (conflict)

    I dont have AI suite installed and also samsung magician.

    because i was testing the BF4 crashes with a clean install win 10, i still have to install my software 1 by 1 and then test where the problem commes from.

    Tomorrow i will install magacian and will test it for some days to see if the 5 min delay is still there.

    Its a lot of work to test everything.
     
    Last edited: Aug 30, 2015
  10. Barry J

    Barry J Ancient Guru

    Messages:
    2,780
    Likes Received:
    128
    GPU:
    RTX2080 TRIO Super
    I agree tracking down problems can be very frustrating I don't have AI suite installed
     

  11. nhlkoho

    nhlkoho Ancient Guru

    Messages:
    7,758
    Likes Received:
    364
    GPU:
    RTX 2080ti FE
    My experience with AI Suite is that its a POS.
    I just got done playing a few hours of BF4 and no issues. Uninstall AI Suite and see if that fixes it.
     
  12. fantaskarsef

    fantaskarsef Ancient Guru

    Messages:
    12,056
    Likes Received:
    4,140
    GPU:
    2080Ti @h2o
    Will do that too, didn't find it offering any gains to me tbh.
     
  13. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    I just started up the pc, clicked on origin and it doesnt start.

    So the delay is still there waiting now for 8 min.

    Asus ai suite and magician are not installed.

    Now origin starts after 10 min.

    why??
     
  14. nhlkoho

    nhlkoho Ancient Guru

    Messages:
    7,758
    Likes Received:
    364
    GPU:
    RTX 2080ti FE
    Check your event log and see if there are any errors. Specifically, look at this.
    https://www.winhelp.us/troubleshoot-performance-in-windows-vista-and-7.html

    In Win8 after I installed my 980ti I had something similar. The system would just seem to freeze right after boot and I would get eventIDs 500 and 501 having to do with video memory. I panicked because I thought something was wrong with the 980ti but since moving to Win10 everything was fine.
     
  15. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    This is the event log from the time i start my pc @ 19:18

    http://i.imgur.com/At1a7vS.png

    I have this problem sinds i own a 840 evo.

    The 840 evo was my OS driver with win 8.1.

    Later i bought the 850 evo and it had the same problem in win 8.1 and now win 10.

    In the event log i also see this kernel power.

    http://i.imgur.com/0B7Yk9V.png
    The system is rebooted without first properly closed. This error may be caused by the system to stop responding or is jammed or because the power is down.

    I never do this i always turn the pc off in windows and then the pc shuts down.

    why do i get a kernel power when i always shut down the pc the normal way???

    Is there a problem with my psu???

    Its getting complexer by the minute.

    The times from the kernel power are form when i turn my pc ON.
    This makes no sence to me.

    At 23:05 i shut down my pc it didnt shut down and programs didnt start.
    So the delay is also there after a later time.

    So there is a problem with my pc.

    Edit:

    I think i found the problem.

    After i turned the pc out, but the pc stayed on (10 min delay) i unplugged my yarvik tab that is connected to my pc via usb cable. after i unplugged it the pc switched off.

    So the 10 min delay was caused by my yarvik tab connected to a usb3 port.

    Why it does that i dont know. wil test this better in the morning.
     
    Last edited: Sep 1, 2015

  16. RzrTrek

    RzrTrek Ancient Guru

    Messages:
    2,525
    Likes Received:
    725
    GPU:
    RX 580 ❤ MESA 20.3
    I have had no issues with my 850 EVO 250GB except for RAPID Mode not working under Windows 10.
     
  17. BadDriver

    BadDriver Master Guru

    Messages:
    283
    Likes Received:
    2
    GPU:
    STRIX-GTX1070-8G
    Isnt this fixed in magician v4.7??

    Will download it later.
     
  18. RzrTrek

    RzrTrek Ancient Guru

    Messages:
    2,525
    Likes Received:
    725
    GPU:
    RX 580 ❤ MESA 20.3
    Nope, but I have heard that v4.4 will recognize Windows 10 as Windows 8.1 and allow you to use RAPID Mode, haven't tested it myself, but while reading through the changelogs I noticed that there was no mention of 850 EVO prior to v4.5.
     

Share This Page